Görömbölyi görögkatolikus templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Görömbölyi görög katolikus templom szócikkből átirányítva)
Görömbölyi görögkatolikus templom
Valláskatolicizmus
EgyházmegyeMiskolci egyházmegye
VédőszentIstenszülő oltalma
Település
Elhelyezkedése
Görömbölyi görögkatolikus templom (Miskolc)
Görömbölyi görögkatolikus templom
Görömbölyi görögkatolikus templom
Pozíció Miskolc térképén
é. sz. 48° 03′ 26″, k. h. 20° 47′ 04″Koordináták: é. sz. 48° 03′ 26″, k. h. 20° 47′ 04″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Görömbölyi görögkatolikus templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az „Istenszülő oltalma” görögkatolikus templom Görömbölyön, Miskolc egyik városrészében található, a Bacsinszky András téren.

Bacsinszky András munkácsi püspök 1770-ben lett tapolcai apát, a címet és a vele járó javadalmakat Mária Teréziától kapta. Ezzel Görömböly virágzó egyházközség lett (Tapolca hosszú ideig Görömbölyhöz tartozott), s a püspök az addigi fatemplom helyett 1781-ben kőtemplomot építtetett a település fölötti dombon. Azonban nem ez a jelenlegi templom, azt 1854 és 1868 között építették fel neoklasszicista stílusban, Demkó István parókus (aki a templom felszentelését már nem érhette meg) kezdeményezésére. A templom felszentelésekor az új parókus már Hucskó Mihály volt.

A templom hajója két, a szentély egy csehsüvegboltozatból áll, kórusa a déli oldalon kétszintes. A berendezés egyes darabjai valószínűleg az egykori fatemplomból származnak, például a dúsan faragott, aranyozott királyajtó, a barokk gyertyatartók és a karzat alatti vörösréz gyertyatartó. Az ikonosztáziont 1912-ben készítette a budapesti Oberbauer cég. 1920-ban felújították a templomot, ekkor kerültek a helyükre az ólomüveg ablakok is. 1968-ban seccókat festettek a mennyezetre, és a többi rész festését is megújították.

A mennyezeti freskókat 1999-ben restaurálták, felújították a 25 méter magas, félgömbkupolával fedett templomtornyot és kicserélték a tetőt. A munkálatok költségeit a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától kapott összeg és a hívek adományai fedezték. A templomnak három harangja van, melyek közül a déli harangszót biztosító, több mint 4 tonnás harang Gombos Lajos műhelyéből került ki 1985-ben. A templomhoz pincekápolna is tartozik.

Templombelső

Források[szerkesztés]