Futurama (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Futurama
(Futurama)
Műfaj
  • televíziós sci-fi
  • szitkom
  • sci-fi vígjáték
  • televíziós vígjátéksorozat

AlkotóMatt Groening
David X. Cohen
FőszereplőBilly West
Katey Sagal
John DiMaggio
Tress MacNeille
Maurice LaMarche
Phil LaMarr
Lauren Tom
David Herman
ZeneszerzőChristopher Tyng

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok8
Epizódok150 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
ProducerDavid X. Cohen
Részenkénti játékidő21.5 perc
GyártóFox Broadcasting Company
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adóAmerikai Egyesült Államok FOX, Comedy Central
magyar Viasat3, Viasat 6, Humor+
Eredeti sugárzás1999. március 28.2003. augusztus 10.
2008. március 23.2013. szeptember 4.
Magyar sugárzás2001. november 17.2017. május 12.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Futurama témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Futurama amerikai animációs szituációs komédia, amelyet Matt Groening és David X. Cohen alkotott. A sorozat Philip J. Fry, egy 25 éves pizzafutár életét meséli el. Fry 1999. december 31-én véletlenül hibernálja magát 1000 évre, és amikor felébred, a 2999-es földi esztendő a valóság.

A Fox mindig is mostohán kezelte a Futuramát. Mindig "lehetetlen" időpontba rakták, nem reklámozták megfelelően, sőt olykor el is töröltek epizódokat (pl. amerikaifutball-mérkőzések miatt). A végén annyi epizódot töröltek el, hogy egy egész évad kitelt volna belőle. Így keletkezett az eredetileg négy évadból álló Futurama ötödik évada. Bár a Futuramá-t soha nem szüntették meg hivatalosan, a Fox úgy döntött, nem veszi meg az ötödik évadot, és a program hamarosan szétesett.[1] A sorozat innentől csak a 2000-ben elindult képregény verzióban élt tovább, melyet Groening kiadója, a Bongo Comics terjeszt a mai napig. Eközben a Fox kiadta DVD-n a sorozatot, és szerződést kötött a Cartoon Networkkel, hogy ismételhessék az eddigi 72 epizódot. A szerződést 2003 januárjában kötötték, és 2007 decemberében járt le. 2007-ben a Futurama újra visszatért a képernyőre direkt DVD-kre készített filmekkel. Az utolsó DVD 2009 elején jelent meg. A Comedy Central megegyezett a Foxszal, hogy a DVD-filmeket felbontva lesugározhassák őket 16, félórás epizódban.[2][3] 2009. június 9-én, a 20th Century Fox bejelentette, hogy a Comedy Central megvett 26 új részt.[4][5]

A Futurama név az 1939-es New York-i világkiállításról származik, ahol Norman Bel Geddes ezen a néven mutatta be, hogyan képzeli el a világot 20 évvel később. (A Futurama szó magyar jelentése: elképzelt jövendő.)

A Futuramát Magyarországon a Viasat 3 kezdte vetíteni 2001 novemberétől, majd 2008 májusában testvércsatornája, a Viasat 6 tűzte műsorára előbb ismétlésekkel, majd a harmadik és negyedik évad új epizódjaival. 2016-tól a Humor+ nevű csatorna is elkezdte vetíteni a 7. évadtól.

2009 januárjában az IGN "Legjobb 100 animációs műsor" listáján a Futurama a nyolcadik helyezést érte el.[6]

2023-ban új részekkel tért vissza a sorozat, Amerikában a Hulu-ra, Magyarországon feliratosan a Disney+-ra érkezett.

Főszereplők[szerkesztés]

A Futurama egy úgynevezett "munkahelyi sitcom", amely a Bolygó Expressz nevű szállító szolgálatról és annak alkalmazottairól szól.[7]

Balról jobbra Dr. Zoidberg, Farnsworth professzor, Bender, Amy, Hermes, Leela és Fry
  • Philip J. Fry (angol hangja Billy West, magyar hangja Szokol Péter): Fry pár pillanattal a 2000. évet köszöntő újév előtt fagyasztotta le önmagát, és csak a 3000. évben olvasztották fel. A Bolygó Express szállítócégnél kapott munkát, mivel a bátyja leszármazottjáé, Farnsworth professzoré volt a cég.
  • Turanga Leela (angol hangja Katey Sagal, magyar hangja F. Nagy Erika (1-3. évad), Mezei Kitty): Leela a Bolygó Expressz egyszemű kapitánya. Születésekor elhagyták, árvaházban nőtt fel, és azt hitte, hogy földönkívüli. Végül megtudja, hogy mutáns.
  • Bender Bending Rodriguez, Bender (angol hangja John DiMaggio, magyar hangja Seder Gábor): egy nagyszájú, iszákos, szivarozó, kleptomániás és embergyűlölő robot. Acélrudakat hajlított, míg le nem selejtezték, majd összeállt Fry-jal, akivel később szobatársak is lettek.
  • Hubert J. Farnsworth professzor, a Professzor (angol hangja Billy West, magyar hangja Rudas István, Forgács Gábor): Farnsworth (magyarosított neve "Botcsinálta") Fry bátyjának leszármazottja, de mivel Fry hibernálva volt, ezért sokkal öregebb a professzor. Ő alapította a Bolygó Expresszt, hogy ezzel finanszírozhassa a őrült-tudományos kutatásait és kísérleteit.
  • Doktor John Zoidberg, Zoidberg (angol hangja Billy West, magyar hangja Imre István): egy rákszerű lény a Decapod 10 nevű bolygóról, ő a Bolygó Expressz szakképzetlen orvosa. Jiddis szónokokhoz hasonló akcentussal beszél, és ollói miatt nem kedvelik (különösen Hermes).
  • Hermes Conrad, Hermes (angol hangja Phil LaMarr, magyar hangja Bodrogi Attila): a Planet Express jamaicai menedzsere, mániákusan szereti a rendet és a szabályok betartását.
  • Amy Wong, Amy (angol hangja Lauren Tom, magyar hangja Csifó Dorina): gyakornok a cégnél, igazából nem kellene dolgoznia, mivel szülei rendkívül gazdagok. Csak azért dolgozik itt, mert ugyanolyan a vércsoportja, mint a professzoré. A Marson született, etnikailag kínai származású.

A 30. század[szerkesztés]

Fry első pillantása New New York Cityre

A Futurama a 30. évszázad végén, 31. elején játszódik. Általában az olyan műsorokban, ahol a főhős a jövőbe utazik, a világ amit talál egy utópia. Azonban a Futuramá-ban sok jelenlegi probléma is jelen van a jövőben. Az internet, bár minden érzékre épít és mindent körülölel, még mindig lassú, és majdnem teljesen pornográfiát tartalmaz, bár egyes részeit szerkesztik, hogy oktató anyagokat is tartalmazzon, látszólag a fiataloknak. A globális felmelegedés, a merev bürokrácia és a drogfogyasztás még mindig aktuális problémáknak számítanak a 30. században; konkrétan az egyik epizódban a kokaint automatából lehet venni. A rasszizmus még mindig létezik, de inkább az emberek, űrlények, mutánsok, bürokraták és robotok közt. Más is hasonlít a 20. századihoz: ugyanazok a politikusok és hírességek aktívak, élő fejekként prezentálva. A TV maradt a szórakoztatás fő formája, bár a szereplők valamelyest lenézik az előző évszázadok alacsony felbontású technológiáját.

Természetesen, számos technológiai előrelépés is történt. Ilyen például a kerekek feleslegessé válása a lebegő autóknak köszönhetően. Másik ilyen az emberszerű robot, mely képes emberi interakcióra és a legtöbb feladat megoldására, saját gondolataik, érzéseik és függőségeik vannak. Kevésbé lenyűgöző találmányok az érmével működtetett öngyilkosság kabinok, és a "Slurm" (magyarosított verziója szlopa), egy kérdéses eredetű, de finom, függőséget okozó zöld színű üdítő.

Galaktikus politika[szerkesztés]

A Föld zászlaja

A Földnek egyesített kormánya van a Földi Egyesült Államok néven, amelynek feje a Föld elnöke, fővárosa Washington, és zászlaja hasonlít az amerikai zászlóra (a csillagok helyén a Föld képe van). Richard Nixon feje a jelenlegi elnöke a Földnek a második évad óta.

Számos más galaxist fedeztek fel és gyarmatosítottak. A Tejút galaxis nagy része a Föld befolyási övezete alá tartozik. A Marsot lakhatóvá tették, és rajta helyezkedik el a "Mars Egyetem" és "Mars Vegas". A bolygó fele a Wong család birtoka.

A Második Galaktikus Háború után 2945-ben megalakították a Bolygók Demokratikus Rendjét (Democratic Order Of Planets (D.O.O.P.)). A szervezet - amely hasonló a Star Trekben szereplő Bolygók Egyesült Föderációjához - tagjai közé tartozik a Föld és sok más bolygó, mégis a Föld néha egyoldalúan cselekszik a többi D.O.O.P.-tag segítsége nélkül. Az Omicron Persei VIII gyakran konfliktusban áll ezzel a szervezettel.

Nyelvek[szerkesztés]

Az Egyes Földönkívüli Nyelv a latin ábécével összehasonlítva

Az eltelt ezer év alatt fejlődött a Futurama világ nyelvészete is. A legjelentősebb ezek közül, két földönkívüli nyelv, mely gyakran megjelenik a háttérben. Az első egy egyszerű behelyettesítéses kód a latin ábécéből.[8] A második egy összetettebb moduláris kódot alkalmaz[9] (hivatalosan egy ősi földönkívüli nyelv, mely korábbi az univerzumnál). Ezek gyakran további vicceket tartalmaznak a rajongók számára, akik hajlandóak megfejteni őket. Ezektől eltekintve a sorozatban az írások többsége angol nyelven van, és a legtöbb idegen faj, akivel a sorozatban találkozunk, beszél angolul.

Epizódok[szerkesztés]

A Futuramá-nak 140 epizódja jelent meg 7 évad alatt. Az ötödik évadot négy DVD-n adták ki, 2007-től 2009-ig. A Futurama hatodik évadának premiere a Comedy Centralon 2010. június 24-én volt. A hatodik évad Magyarországon a 13. résznél (The Holiday Spectacular) fejeződik be, de az eredeti műsorban a hatodik évad tartalmazza a magyar hetedik évadot, nem pontos sorrendben. Így az a műsor évadjai tolódnak. Ennek okán az internetes keresések a nyolcadik évadot néha hetedikként is említik. A nyolcadik évad most fejeződött be a 13. résznél (Naturama), és a szinkronos nyolcadik évad még nem jelent meg. A Futuramá-t Magyarországon a Viasat3 kezdte vetíteni, 2001 novemberétől, majd 2008 májusában testvércsatornája, a TV6 tűzte műsorára előbb ismétlésekkel, majd a harmadik és negyedik évad új epizódjaival.

Bár a Futuramá-t alkotó epizódok többé-kevésbé függetlenek egymástól, némelyik epizód része egy nagyobb cselekményszálnak, amely átíveli az évadot. Ezenfelül néhány rész a szereplők hátterét és kapcsolatait mutatja be, főleg a későbbi évadokban.

Produkció[szerkesztés]

David X. Cohen és Matt Groening

Matt Groening a Futurama ötletén az 1990-es évek közepén kezdett el gondolkodni. 1996-ban hívta David X. Cohent, A Simpson család korábbi íróját és producerét, hogy segítsen egy új sorozat készítésében. Rengeteg sci-fi könyvet, TV-műsort és filmet tanulmányoztak ennek érdekében. 1998 áprilisában említették meg az új sorozat ötletét a Foxnak, miután elkészítették a szereplőket és a történeteket. A Foxszal való első találkozás után aláírtak egy szerződést, amely 13 epizód megvételéről szól. A tárgyalások után a sorozatot Futuramá-nak nevezték el. Futurama név az 1939-es New York-i világkiállításról származik, ahol Norman Bel Geddes ezen a néven mutatta be, hogyan képzeli el a világot 20 évvel később. A sorozatot 1999. március 28-án indították útjára.

A Kellemetlen Igazság-ban, Al Gore felhasznált egy jelenetet a Futurama "Crimes of the Hot" című epizódjából, hogy felhívja a figyelmet a globális felmelegedésre.[10] A Futurama stábja ennek hatására készített egy animált előzetest "A Terrifying Message From Al Gore" címen. Gore visszatérő vendégszereplő a sorozatban, és a lánya, Kristin Gore az írója a Futuramá-nak. Gore még azt is mondta, hogy a kedvenc sorozata a Futurama. Az előzetes később szerepelt a Bender's Big Score DVD-n.

Fogadtatás[szerkesztés]

Amikor a Futurama a Foxon vasárnap este fél kilenckor debütált a Simpson család és az X-akták között 1999. március 28-án, 19 millióan nézték, ez a Nielsen ratings szerint a 11. lett a héten a nézőszám szempontjából.[11] A következő héten, ugyanabban az időpontban 14,2 millió nézőt vonzott a televízió elé. A harmadik részt keddre tették, és 8,85 millió nézőt hozott.[12] A Futurama első évada nézettebb lett, mint a South Park, Family Guy és a King of the Hill (Magyarországon Texas királyai néven fut).

Amikor a Futuramá-t eltörölték 2003-ban, 6,4 millióan látták az utolsó epizódot. A 6. évad első epizódját, a Rebirth-öt 2,92 millió néző látta, a Comedy Centralon, 2010. június 24-én.[13]

A sorozat vége[szerkesztés]

A Fox mindig is mostohán kezelte a Futuramát. Mindig "lehetetlen" időpontba raktak, nem reklámozták megfelelően, sőt olykor el is töröltek epizódokat (pl. amerikaifutball-mérkőzések miatt). A végén annyi epizódot töröltek, hogy egy egész évad kitelt volna belőle. Így keletkezett az eredetileg négy évadból álló Futurama ötödik évada. Bár a Futuramát soha nem szüntették meg hivatalosan, a Fox úgy döntött, nem veszi meg az ötödik évadot, és a program hamarosan szétesett.[1]

A visszatérés[szerkesztés]

Az ismétlésekkel és DVD-kel életben tartott Futurama vége eredetileg a Into the Wild Green Yonder lett volna. Groening szerette volna életben tartani a franchise-t különböző formákban, például egy filmmel.[14]

2009. június 9-én a 20th Century Fox bejelentette, hogy a Comedy Central megvett 26 új részt.[4][5] Az írói stáb kis része visszatért.[15] A szinkronstáb fő része, azaz West, DiMaggio és Sagal is visszatért. A Futurama visszatérő epizódja, a Rebirth 2010. június 24-én került a képernyőre a Comedy Centralon, a csatorna legnézettebb keddjét hozva.[16]

Futurama más formában[szerkesztés]

Képregény[szerkesztés]

A 2000 novemberében kezdett Futurama Comics képregénysorozatot a Bongo Comics adja ki. Az Egyesült Királyságban és Ausztráliában 2002 óta jelenik meg. A képregény kb. 27 oldalas kiadványokban jelenik meg.

DVD filmek[szerkesztés]

2006. április 26-án a The Onion hetilap interjút közöl a Futurama készítőjével Matt Groeninggel. Groening azt mondta hogy négy egyenesen DVD-re készülő Futurama filmet fog készíteni. Megerősítette azt is, hogy David X. Cohen és Ken Keeler szintén vele fog dolgozni.[17]

A filmek el is készültek:

Figurák és játékok[szerkesztés]

Futurama videójáték

2000. szeptember 15-én a Unique Development Studios elnyerte a jogot, hogy Futurama videójátékokat készítsen a következő generációs konzolokra és kézi eszközökre. A Fox Interactive beleegyezett a játék kiadásába[18] Később a Sierra Entertainment lett a játék kiadója, amit 2003. augusztus 14-én adtak ki.[19] A játék GameCube és Game Boy Advance-es kiadását végül lemondták.[20] A játék története a Bolygó Expressz csapattal foglalkozik, akiknek le kell győzniük Mom gonosz tervét, hogy az univerzum irányítója legyen.

Futurama figurák

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Elnyert díjak[21]
Annie Awards:

Emmy-díjak:

Environmental Media Awards:

Writers Guild of America Award:

Jelölések[21]
Annie Awards:

  • Kiemelkedő teljesítmény Animációs Program kategóriában
    • 1999 – Futurama. The Curiosity Company in association with 20th Century Fox Television
  • Kiemelkedő egyéni teljesítmény Animációs televíziós műsor írásáért
  • Kiemelkedő teljesítmény főműsoridős vagy késő esti animációs televízió műsorban
    • 2000 – Futurama. The Curiosity Company in association with 20th Century Fox Television
  • Kiemelkedő egyéni teljesítmény Animációs televíziós program rendezéséért
  • Kiemelkedő teljesítmény főműsoridős vagy késő esti animációs televízió műsorban
    • 2001 – Futurama. The Curiosity Company in association with 20th Century Fox Television
  • Kiemelkedő teljesítmény animációs televíziós műsorban
    • 2003 – Futurama. The Curiosity Company in association with 20th Century Fox Television
  • Kiemelkedő zene egy animációs televíziós műsorban
  • Kiemelkedő írás egy animációs televíziós programban

Emmy-díjak:

Nebula Award:

Writers Guild of America Award:

Források[szerkesztés]

  1. a b Can't Get Enough Futurama - "Remember Me after my Death!"[halott link]
  2. Archivált másolat. [2015. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)
  3. https://web.archive.org/web/20061106224128/http://entertainment.tv.yahoo.com/entnews/va/20060622/115104459800.html
  4. a b Archivált másolat. [2010. január 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 22.)
  5. a b Archivált másolat. [2014. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)
  6. Archivált másolat. [2010. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 22.)
  7. Cook, Lucius: Hey, Sexy Mama, Wanna Kill All Humans?: Looking Backwards at Futurama, The Greatest SF Show You've Never Seen. Locus Online, 2004. április 26. (Hozzáférés: 2008. július 29.)
  8. Omniglot. [2012. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. június 13.)
  9. Travelphrases.info. (Hozzáférés: 2006. június 29.)
  10. Archivált másolat. [2012. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)
  11. Bauder, David. „New animated show `Futurama' may be a score for Fox”, The Milwaukee Journal Sentinel, 1999. április 1. (Hozzáférés: 2008. június 3.) 
  12. https://web.archive.org/web/20000824051808/www.frcr.com/library/dailytv1.html
  13. Gorman, Bill: UPDATED Thursday Cable Ratings: Futurama Returns Strong; Plus Burn Notice, Royal Pains, NBA Draft & More, 2010. június 25. (Hozzáférés: 2010. június 26.)[halott link]
  14. http://wired.com/underwire/2008/11/futuramas-anima/
  15. Archivált másolat. [2010. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)
  16. https://web.archive.org/web/20100711180204/news.yahoo.com/s/nm/20100629/tv_nm/us_futurama
  17. Matt Groening. [2008. december 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)
  18. Futurama Finds a Developer
  19. Sierra to bring Futurama game to the US
  20. Futurama Info - Futurama Information - Futurama Release Date
  21. a b Awards for "Futurama" (1999)

Külső hivatkozások[szerkesztés]