Matt Groening

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Matt Groening
Matt Groening a 2010-es Comic-Conon.
Matt Groening a 2010-es Comic-Conon.
Születési név Matthew Abram Groening
Született 1954február 15. (63 éves)
USA Portland, Oregon
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége USA Amerikai
Házastársa Deborah Caplan (1986–1999)
Foglalkozása Rajzfilmkészítő
Iskolái The Evergreen State College
Fontosabb munkái A Simpson család
Futurama
Life in Hell
Bongo Comics
Díjak
  • Annie Award
  • főműsoridős Emmy-díj

Matt Groening Signature.svg

Matt Groening weboldala
Matt Groening az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Matt Groening témájú médiaállományokat.

Matthew Abram "Matt" Groening (1954. február 15., Portland, Oregon) amerikai rajzfilmkészítő, forgatókönyvíró, és producer. Ő a kitalálója A Simpson család és a Futurama című rajzfilmsorozatnak és a Life in Hell című képregénynek.

Profi képregényes karrierjét a Life in Hell-lel kezdte, amit az avant-garde Wet magazin kezdett el kiadni 1978-tól. A képregény 250 hetilapban jelent meg. A Life in Hell-re felfigyelt James L. Brooks, és 1985-ben felvette a kapcsolatot Groeninggal, hogy dolgozzon a Fox egyik műsoránál, a Tracey Ullman Show-nál. Eredetileg Brooks azt szerette volna, hogy Groening mentse át a Life in Hell karaktereit a műsorba, de mivel nem volt meg ehhez a tulajdonlási joga, ezért Groening valami újat tervezett és megalkotott egy rajzfilm családot, A Simpson család-ot. A rövidfilmből hamarosan félórás sorozat lett és A Simpson család az egyik legnépszerűbb rajzfilmsorozattá nőtte ki magát. 1997-ben, David X. Cohennel kitalálta a Futuramá-t, ami 1999-ben debütált a televízióban. Négy év után, 2003-ban viszont törölte a sorozatot a Fox. Azonban a Comedy Central sugározni kezdte a négy, direkt DVD-re készített filmet, 16 félórás epizódként, 2008-ban. 2009 júniusában a Comedy Central megrendelt 26 epizódot a Futuramá-ból.

Groening 11 Primetime Emmy-díjat nyert, tízet A Simpson családdal és egyet a Futuramával. Nyert British Comedy Awardot "kiemelkedő segítség vígjátékban" kategóriában, 2004-ben, valamint a "Nemzetközi rajzfilmkészítő szövetség" Reuben Awardját, 2002-ben, a Life in Hell-ért.