Frakk, a macskák réme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frakk, a macskák réme
Frakk.JPG
Műfaj mese

Író Bálint Ágnes
Rendező
Hang
Zeneszerző Pethő Zsolt

Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 4
Epizódok 52 (epizódlista)
Gyártás
Producer
Vágó Czipauer János
Operatőr
 • Cseh András
 • Meszlényi Attila
 • Nagy Pál
 • Radvány Zsuzsa
Részenkénti játékidő 9-10 perc
Gyártó Pannónia Filmstúdió
Sugárzás
Eredeti adó Magyar Televízió
Eredeti sugárzás 1972. december 23.1988. január 2.
Első magyar adó MTV-1 / TV-1 / M1, TV-2 / MTV 2 / M2, Minimax
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
További információk

A Frakk, a macskák réme magyar televíziós papírkivágásos animációs sorozat, amelynek forgatókönyvét Bálint Ágnes írta, és a Pannónia Filmstúdió készített 1971 és 1985 között. A sorozatot Cseh András és Nagy Pál rendezte, a zenéjét Pethő Zsolt szerezte, a producerei Gyöpös Sándor és Kunz Román voltak. A sorozat főszereplője Károly bácsi magyar vizslája, Frakk, aki ki nem állhatja Irma néni két cicáját, Lukréciát és Szerénkét. A rajzfilmsorozat négy évadból áll.

Rövid tartalom[szerkesztés]

A történet középpontjában a „kutya-macska” barátság áll. Egy kis kertes házban lakik a két elkényeztetett macska, Lukrécia (fekete) és Szerénke (fehér), valamint gazdáik, Irma néni és férje, Károly bácsi. A két macska nemcsak lusta, de szemtelen is, és Irma nénivel ellentétben Károly bácsi nem szíveli túlzottan őket. A baj akkor következik be, amikor Lukrécia elfoglalja Károly bácsi karosszékét. Károly bácsi ettől kezdve egy kutyáról álmodik, aki rendbe tenné a két macskát. Ekkor érkezik meg Frakk, egy vizsla, és azonnal megkezdi a két macska nevelését. Így lesz Frakkból „a macskák réme”…

Főbb szereplők[szerkesztés]

Frakk[szerkesztés]

Egy derék magyar vizsla. Károly bácsi egy régi osztálytársától veszi őt át, miután az külföldre utazik és nem tud tovább gondoskodni Frakkról. Frakk, a "macskák réme", azért, mert előszeretettel szedi ráncba Irma néni két lusta macskáját, Lukréciát és Szerénkét. Ha a macskák rossz fát tesznek a tűzre (ami elég gyakran megesik), Frakk rendületlenül fellép ellenük, és alaposan móresre tanítja őket. Ellenszenve a macskák iránt sokszor megmutatkozik, ugyanakkor az is előfordul, hogy törődést tanúsít feléjük (például kimenti Lukréciát a hó alól, vagy kivezeti a macskákat az erdőből, mikor eltévednek). Vadászkutya lévén imád vadászni Farkasétvágya van. Kedvenc sportja a foci, amit gyakran játszik a szomszéd kisfiúval, Lajcsikával.

Lukrécia[szerkesztés]

Kövér, fekete macska. Fondorlatos és ravasz, folyton azon mesterkedik, hogyan tudnának minél több borsot törni Frakk orra alá. Frakk megérkezése előtt ő és Szerénke voltak a ház "urai", mivel Irma néni leste minden kívánságukat. Mindketten elkényeztettek és nagyon lusták. Ahol csak tehetik, igyekeznek kibújni a rájuk háruló kötelezettségek elől (például utálnak egerészni). Máskor meg azon fáradoznak, hogy minél több eleséggel tömjék meg a hasukat (az pedig különösebben nem érdekli őket, hogy a gazdáik elől eszik el a falatot). Lukrécia megveti Frakkot, és ugyanolyan ellenszenvvel viszonyul hozzá, mint ő hozzájuk, de azért, ha a vizsla jót cselekszik velük, valahogy mégis meghálálják. Neki és Szerénkének rengeteg kóbor macska barátjuk van, valamint aktív tagjai az Egerészők Egyesületének.

Szerénke[szerkesztés]

Kövér, fehér macska, Lukrécia állandó társa. Sok tulajdonsága megegyezik Lukréciáéval (lustaság, falánkság), de csalafinta társával ellentétben, Szerénke nagyon kedves és szelíd, ami a szívén az a száján. Sok esetben nem ért egyet Lukrécia cselszövéseivel, de azért igyekszik mindenben segíteni őt. Frakkal nincs olyan ellenséges viszonyban, mint Lukrécia, de azért ő sem szívleli a vizslát, kivéve ha Frakk valami jót tesz velük. Lassú és megfontolt járású, és olykor kicsit butácska is. Macska létére tériszonyos, és nem szeret fára mászni.

Károly bácsi[szerkesztés]

Frakk gazdája, Irma néni férje. Szigorú és következetes. A macskákat nem szereti, mert folyton elfoglalják a karosszékét és eleszik az ételét. Mindig is olyan kutyáról álmodott, ami ráncba szedi a két lusta macskát a háznál, így ő örül a legjobban Frakk érkezésének. Bár folyton azt hangoztatja Irma néninek, hogy elkényezteti a macskákat, később ő is ugyanezt teszi Frakkal. Szereti a csendet és a nyugalmat, szeret újságot olvasni és kertészkedni.

Irma néni[szerkesztés]

Károly bácsi felesége, Lukrécia és Szerénke gazdasszonya. Frakk megérkezése előtt állandóan kényeztette a macskáit, és Frakk érkezése után is igyekszik megvédeni "drága cicuskáit" a vizslától. A macskákhoz szorosabb kapcsolat fűzi, de azért Frakkot is szereti, és nagyon jól gondoskodik róla. Jó feleség és jó gazdasszony. Mos, főz takarít, vezeti a háztartást, gondoskodik a Károly bácsiról, a macskákról, és Frakkról. Sok barátnője van, akiket gyakran meg is vendégel a házában. Károly bácsival már több mint 40 éve házasok, és megtartották a rézlakodalmukat. Nagyon jól játszik hangszereken, főleg zongorán.

Alkotók[szerkesztés]

Készítette a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Filmstúdió

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők
Epizódszereplők

További magyar hangok: Botár Endre, Czigány Judit, Faragó Sári, Hacser Józsa, Horkai János, Képessy József, Koroknay Géza, Márton András, Miklósy György, Orosz István, Perlaki István, Szécsi Vilma, Varga T. József, Vay Ilus

Epizódok[szerkesztés]

1. évad (1971) 2. évad (1972) 3. évad (1978) 4. évad (1984-85)
 1. Diadal
 2. Éji zene
 3. A betegápoló
 4. Egerészni jó
 5. Fő a kényelem!
 6. Árulás
 7. Élőkép
 8. Éjszaka fényei
 9. Szerénke művelődik
 10. Egy kis kényeztetés
 11. Elégtétel
 12. Pancsi-pancsi
 13. Bizsu
 1. Karácsonyi angyalkák
 2. Macskabál
 3. Számtanóra
 4. Majd mi megmutatjuk
 5. A sonka ízű sajt
 6. A szomszéd kakas
 7. Lábnyomok a vetésben
 8. Beteglátogatók
 9. A kerékpár
 10. Ó, mely sok hal…
 11. A megszokott kerékvágás
 12. Kedves emlék
 13. Vándorcirkusz
 1. De jó sport a foci
 2. Vegyünk neki labdát
 3. A művelt eb
 4. Egér pongyolában
 5. Nyesőolló díszdobozban
 6. Egy tollseprű tündöklése
 7. Hajrá, vadmacskák!
 8. Ki táncol Lukréciával?
 9. A falkatárs
 10. A csúzli
 11. Gumicsont
 12. Cinkemama küldi
 13. Mit hoz a Télapó?
 1. Rézlakodalom
 2. Kolbászkiállítás
 3. Régiségek
 4. Hol vadász, hol juhász
 5. A kiskutya pizsamája
 6. Az irigy kutya karácsonya
 7. Gyere, kiskutyám!
 8. A gyűjtemény
 9. Zöld erdőben jártam
 10. Kis kacsa fürdik
 11. Csónaktúra
 12. Egy cica… két cica…
 13. Oh, az édes otthon

Az évadokról[szerkesztés]

 • A rajzfilmsorozat összesen négy évadból áll, és minden évad 13 epizódot foglal magába.[1]
 • Az első évad első epizódját 1972. december 23-án mutatták be a Cicavízióban, szombat esti időpontban.
 • A második évad első része szintén a Cicavízióban került bemutatásra, szombat esti időpontban, 1973. november 10-én.
 • A harmadik évad első részét 1979. december 29-én mutatták be, szintén szombaton.
 • 1987 januárjában megismételték a rajzfilmsorozat mindhárom évadát, ezen epizódokat szintén szombatonként sugározták.
 • A negyedik évad első epizódja ugyancsak 1987-ben került képernyőre, október 3-án.

A rajzfilm zenéje[szerkesztés]

A főcímdalt Pethő Zsolt szerezte, akárcsak az epizódok aláfestő zenéjét. A rajzfilm szignálját a Stúdió 11, a Magyar Rádió könnyűzenei együttese játszotta fel. Az epizódok alatt hallható aláfestő zenéket egy Hammond-orgona szolgáltatja. E zenék ugyancsak Pethő Zsoltnak köszönhetőek, ugyanis ő volt az, aki az orgonánál ülve, a rajzfilmet nézve végigjátszott egy-egy epizódot. Az orgona, mint aláfestő zenét szolgáltató egyetlen hangszer Szabó Sipos Tamás rajzfilmrendező Magyarázom a mechanizmust című sorozatának köszönhetően terjedt el, 1968-tól. Az említett orgonát az 1970-es években vásárolták, ma a budaörsi templomban található.[1]

Könyvek[szerkesztés]

Tartalom

Irma néni két kövér macskája – Lukrécia és Szerénke – boldogan élnek egy kis kertes házban. A két elkényeztetett macska mellett Károly bácsi egy kutyáról álmodozik. Egyszer csak valóban megjelenik egy kutya, történetesen Frakk, a magyar vizsla. Ezzel kezdetét veszi a kutya és macskák közötti folyamatos háború…[2] A 7. kiadásnál tartó könyv illusztrációit Várnai György készítette.

Tartalom

Károly bácsi beíratja Frakkot a kutyaiskolába, Irma néni pedig vesz neki egy piros, pöttyös labdát. Károly bácsi azonban már öreg a kutyaiskolához és a labdázáshoz, így ezeket a feladatokat a szomszéd fiú vállalja magára.[3] A könyvet ugyancsak Várnai György rajzai díszítik.

Tartalom

A karácsonyi bevásárlás izgalmában Károly bácsi elfelejt túrót venni a madaraknak. Míg ő visszamegy a boltba, Frakk találkozik egy öreg nénivel, aki meghívja karácsony estére. Frakk közli a nénivel, hogy van gazdája. Hazaérvén a bevásárlásból, Frakk előkotor egy velős csontot, és a két macska érdeklődésére elmondja, hogy hamutartót készít belőle Károly bácsinak, karácsonyi ajándék gyanánt. Közben Irma néni túrót visz ki a rigóknak, de a túrót Frakk eszi meg. Lukrécia és Szerénke árulkodik Frakkra. Irma néni túrót ad Frakknak, hogy ne egye meg a madarak elől, majd újabb adagot visz a rigóknak. Frakk azonban azt is befalja. Ezután csak azt hallja mindenkitől: „Irigy kutya!”. Elérkezik a karácsonyeste, mindenki örül az ajándékoknak. Frakk egy kosár kolbászt kap. Az este során Irma néni felveti, hogy milyen rossz lehet egyedül tölteni a karácsonyt. Frakknak eszébe jut az öreg néni és elrohan a kosár kolbásszal. Az utcán senki sem jár, Frakk csak kóbor kutyákkal találkozik, akik követik a kolbász illatát. Frakk az öreg néni házához vezeti a kutyákat, aki örömmel veszi tudomásul, hogy mégsem kell egyedül töltenie a karácsony estét, Frakk pedig az éhes kutyáknak adja a kolbászt, majd hazamegy. Otthon Károly bácsi várja, kezében a Frakk által készített hamutartóval…

DVD kiadás[szerkesztés]

A rajzfilmsorozat első és harmadik évada megjelent VHS kazettán, később pedig DVD-n is kiadták. Nemrég megjelent a maradék két évad is DVD-n. Mind a négy évad 13 epizódot tartalmaz.

Frakk, a macskák réme[szerkesztés]

A DVD 2004. június 1-jén jelent meg a MOKÉP videó gondozásában.[4]

Jellemzők:

 • Hang: magyar (DD 2.0)
 • Kép: 1,33:1 (4:3)
 • Régiókód: 2
 • Hossza: 101 perc

Frakk, fő a kényelem[szerkesztés]

A DVD 2005. november 22-én jelent meg, ugyancsak a MOKÉP videó gondozásában.[5]

Jellemzők:

 • Hang: magyar (DD 2.0)
 • Kép: 1,33:1 (4:3)
 • Régiókód: 2
 • Hossza: 81 perc

Frakk, macskabál[szerkesztés]

A DVD 2009. április 21-én jelent meg, ugyancsak a MOKÉP videó gondozásában.[6]

Jellemzők:

 • Hang: magyar (DD 2.0)
 • Kép: 1,33:1 (4:3)
 • Régiókód: 2
 • Hossza: 88 perc

Frakk, kolbászkiállítás[szerkesztés]

A DVD 2009. április 21-én jelent meg, ugyancsak a MOKÉP videó gondozásában.[7]

Jellemzők:

 • Hang: magyar (DD 2.0)
 • Kép: 1,33:1 (4:3)
 • Régiókód: 2
 • Hossza: 101 perc

Érdekességek[szerkesztés]

 • A szereplőket az írónő az életből vette; Bálint Ágnes orvos vejének, dr. Sárvári Andrásnak volt egy vizslája. A kutya azután került a családhoz, hogy a vő Bálint Ágnesékhez költözött. Dr. Sárvári András egy kórház udvarán látta meg a kísérletezés céljából odaszállított állatot. Megsajnálta és egy százasért megvásárolta a sintértől. Lukrécia és Szerénke pedig az írónő két macskája volt, és akárcsak a mesében, a való életben is gyakran kaptak hajba a kedvencek.[forrás?]
 • Lajcsika, a szomszéd kisfiú, Frakk barátja, ugyancsak létező személy (Kiss Lajos), aki a vecsési Andrássy telepi általános iskolába járt anno. Gyakran járt át Ági néni veje hasonló korú lányához (Barbarához), játszani és természetesen a két macskával és Frakkal is. Elmondásai szerint az írónő szívesen kínálta sütijeivel és szörpjeivel, miközben kopogtatta írógépét a teraszon.[forrás?]
 • Frakk nemcsak hogy létezett, de nevét is egy létező kutyáról kapta. Bálint Ágnes édesanyja gyakorta mesélt szomszédjuk vizslájáról, akit Frakknak hívtak. A kutya időnként átszökött hozzájuk, és mindenféle galibát okozott. Innen származik a rajzfilmsorozat főszereplőjének neve.[1]
 • A rajzfilmnek született színpadi változata is, melyet a Fogi Színház előadásában tekinthetett meg a közönség. A zenés változat ugyancsak Frakk és a két macska állandó párharcáról szól, amely a végén komoly tanulsággal is szolgál: "Az ellenségekből lesznek a legjobb barátok!"[8]
 • A rajzfilm főcímdalában kezdetben azt láttuk, ahogyan Frakk vakkant a kutyaházban, később a rajzfilmsorozat új főcímet kapott,[9] ebben már az látható, ahogy Frakk kergeti Szerénkét és Lukréciát.
 • A rajzfilmsorozat ún. papírkivágásos technikával készült, melynek lényege, hogy egy adott figurának megvan a sajátos „készlete” (testrészek, fejek, lábak, karok), amelyek tetszés szerint változtathatóak. Tehát ha egy szereplőnek például új arckifejezésre van szüksége, egyszerűen ki kell cserélni a fej darabkáját a megfelelő arckifejezést tartalmazó papírkivágásra.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b c d comment.com: Sorozatklasszikusok: Frakk, a macskák réme. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 2. Bookline: Frakk, a macskák réme. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 3. Bookline: Frakk és a foci. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 4. NetPiac: Frakk, a macskák réme. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 5. NetPiac: Frakk, fő a kényelem. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 6. NetPiac: Frakk, macskabál. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 7. NetPiac: Frakk, kolbászkiállítás. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 8. balintagnes.hu: Frakk, a macskák réme. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 9. Oszk.hu: A rajzfilmsorozat új főcíme a Művelt eb c. epizód elején. (Hozzáférés: 2008. október 30.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]