Frakk, a macskák réme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frakk, a macskák réme
Frakk.JPG
Műfaj mese

Író Bálint Ágnes
Rendező
Hang
Zeneszerző Pethő Zsolt

Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 4
Epizódok 52 (epizódlista)
Gyártás
Producer
Vágó Czipauer János
Operatőr Nagy Pál
Részenkénti játékidő 9-10 perc
Gyártó Pannónia Filmstúdió
Sugárzás
Eredeti adó Magyar Televízió
Eredeti sugárzás 1972. december 23.1987. december 26.
Első magyar adó M1, M2, Minimax
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
További információk

A Frakk, a macskák réme magyar televíziós papírkivágásos animációs sorozat, amely 1971-től 1985-ig készült, és forgatókönyvét Bálint Ágnes írta. A sorozat főszereplője Károly bácsi magyar vizslája, Frakk, aki ki nem állhatja Irma néni két cicáját, Lukréciát és Szerénkét. A rajzfilmsorozat négy évadból áll.

Rövid tartalom[szerkesztés]

A történet középpontjában a „kutya-macska” barátság áll. Egy kis kertes házban lakik a két elkényeztetett macska, Lukrécia (fekete) és Szerénke (fehér), valamint gazdáik, Irma néni és férje, Károly bácsi. A két macska nemcsak lusta, de szemtelen is, és Irma nénivel ellentétben Károly bácsi nem szíveli túlzottan őket. A baj akkor következik be, amikor Lukrécia elfoglalja Károly bácsi karosszékét. Károly bácsi ettől kezdve egy kutyáról álmodik, aki rendbe tenné a két macskát. Ekkor érkezik meg Frakk, egy vizsla, és azonnal megkezdi a két macska nevelését. Így lesz Frakkból „a macskák réme”…

Főbb szereplők[szerkesztés]

Frakk[szerkesztés]

Egy derék magyar vizsla. Károly bácsi egy régi osztálytársától veszi őt át, miután az külföldre utazik és nem tud tovább gondoskodni Frakkról. Frakk, a "macskák réme", azért, mert előszeretettel szedi ráncba Irma néni két lusta macskáját, Lukréciát és Szerénkét. Ha a macskák rossz fát tesznek a tűzre (ami elég gyakran megesik), Frakk rendületlenül fellép ellenük, és alaposan móresre tanítja őket. Ellenszenve a macskák iránt sokszor megmutatkozik, ugyanakkor az is előfordul, hogy törődést tanúsít feléjük (például kimenti Lukréciát a hó alól, vagy kivezeti a macskákat az erdőből, mikor eltévednek). Vadászkutya lévén imád vadászni Farkasétvágya van. Kedvenc sportja a foci, amit gyakran játszik a szomszéd kisfiúval, Lajcsikával.

Lukrécia[szerkesztés]

Kövér, fekete macska. Fondorlatos és ravasz, folyton azon mesterkedik, hogyan tudnának minél több borsot törni Frakk orra alá. Frakk megérkezése előtt ő és Szerénke voltak a ház "urai", mivel Irma néni leste minden kívánságukat. Mindketten elkényeztettek és nagyon lusták. Ahol csak tehetik, igyekeznek kibújni a rájuk háruló kötelezettségek elől (például utálnak egerészni). Máskor meg azon fáradoznak, hogy minél több eleséggel tömjék meg a hasukat (az pedig különösebben nem érdekli őket, hogy a gazdáik elől eszik el a falatot). Lukrécia megveti Frakkot, és ugyanolyan ellenszenvvel viszonyul hozzá, mint ő hozzájuk, de azért, ha a vizsla jót cselekszik velük, valahogy mégis meghálálják. Neki és Szerénkének rengeteg kóbor macska barátjuk van, valamint aktív tagjaik az Egerészők Egyesületének.

Szerénke[szerkesztés]

Kövér, fehér macska, Lukrécia állandó társa. Sok tulajdonsága megegyezik Lukréciáéval (lustaság, falánkság), de csalafinta társával ellentétben, Szerénke nagyon kedves és szelíd, ami a szívén az a száján. Sok esetben nem ért egyet Lukrécia cselszövéseivel, de azért igyekszik mindenben segíteni őt. Frakkal nincs olyan ellenséges viszonyban, mint Lukrécia, de azért ő sem szívleli a vizslát, kivéve ha Frakk valami jót tesz velük. Lassú és megfontolt járású, és olykor kicsit butácska is. Macska létére tériszonyos, és nem szeret fára mászni.

Károly bácsi[szerkesztés]

Frakk gazdája, Irma néni férje. Szigorú és következetes. A macskákat nem szereti, mert folyton elfoglalják a karosszékét és eleszik az ételét. Mindig is olyan kutyáról álmodott, ami ráncba szedi a két lusta macskát a háznál, így ő örül a legjobban Frakk érkezésének. Bár folyton azt hangoztatja Irma néninek, hogy elkényezteti a macskákat, később ő is ugyanezt teszi Frakkal. Szereti a csendet és a nyugalmat, szeret újságot olvasni és kertészkedni.

Irma néni[szerkesztés]

Károly bácsi felesége, Lukrécia és Szerénke gazdasszonya. Frakk megérkezése előtt állandóan kényeztette a macskáit, és Frakk érkezése után is igyekszik megvédeni "drága cicuskáit" a vizslától. A macskákhoz szorosabb kapcsolat fűzi, de azért Frakkot is szereti, és nagyon jól gondoskodik róla. Jó feleség és jó gazdasszony. Mos, főz takarít, vezeti a háztartást, gondoskodik a Károly bácsiról, a macskákról, és Frakkról. Sok barátnője van, akiket gyakran meg is vendégel a házában. Károly bácsival már több mint 40 éve házasok, és megtartották a rézlakodalmukat. Nagyon jól játszik hangszereken, főleg zongorán.

Gyártás[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Epizódszereplők[szerkesztés]

További magyar hangok: Botár Endre, Czigány Judit, Földessy Margit, Hacser Józsa, Horkai János, Képessy József, Koroknay Géza, Magda Gabi, Márton András, Miklósy György, Orosz István, Perlaki István, Szécsi Vilma, Varga T. József, Vay Ilus

Epizódok[szerkesztés]

1. évad (1971) 2. évad (1972) 3. évad (1978) 4. évad (1984-85)
 1. Diadal
 2. Éjszaka fényei
 3. Szerénke művelődik
 4. Egy kis kényeztetés
 5. Elégtétel
 6. Pancsi-pancsi
 7. Bizsu
 8. Éji zene
 9. A betegápoló
 10. Egerészni jó
 11. Fő a kényelem
 12. Árulás
 13. Élőkép
 1. Karácsonyi angyalkák
 2. Macskabál
 3. Számtanóra
 4. Majd mi megmutatjuk
 5. A sonkaízű sajt
 6. A szomszéd kakas
 7. Vándorcirkusz
 8. Kedves emlék
 9. Lábnyomok a vetésben
 10. Beteglátogatók
 11. A kerékpár
 12. Ó, mely sok hal
 13. A megszokott kerékvágás
 1. De jó sport a foci
 2. Vegyünk neki labdát
 3. Művelt eb
 4. Egér pongyolában
 5. Nyesőolló díszdobozban
 6. Egy tollseprű tündöklése
 7. Hajrá vadmacskák!
 8. Ki táncol Lukréciával?
 9. A falkatárs
 10. A csúzli
 11. Gumicsont
 12. Cinke mama küldi
 13. Mit hoz a Télapó?
 1. Rézlakodalom
 2. Kolbászkiállítás
 3. Régiségek
 4. Hol vadász, hol juhász
 5. A kiskutya pizsamája
 6. Az irigy kutya karácsonya
 7. Gyere, kiskutyám!
 8. A gyűjtemény
 9. Zöld erdőben jártam
 10. Kis kacsa fürdik
 11. Csónaktúra
 12. Egy cica... két cica...
 13. Oh, az édes otthon

Az évadokról[szerkesztés]

 • A rajzfilmsorozat összesen négy évadból áll, és minden évad 13 epizódot foglal magába.[1]
 • Az első évad első epizódját 1972. december 23-án mutatták be a Cicavízióban, szombat esti időpontban.
 • A második évad első része szintén a Cicavízióban került bemutatásra, szombat esti időpontban, 1973. november 10-én.
 • A harmadik évad első részét 1979. december 29-én mutatták be, szintén szombaton.
 • 1987 januárjában megismételték a rajzfilmsorozat mindhárom évadát, ezen epizódokat szintén szombatonként sugározták.
 • A negyedik évad első epizódja ugyancsak 1987-ben került képernyőre, október 3-án.

A rajzfilm zenéje[szerkesztés]

A főcímdalt Pethő Zsolt szerezte, akárcsak az epizódok aláfestő zenéjét. A rajzfilm szignálját a Stúdió 11, a Magyar Rádió könnyűzenei együttese játszotta fel. Az epizódok alatt hallható aláfestő zenéket egy Hammond-orgona szolgáltatja. E zenék ugyancsak Pethő Zsoltnak köszönhetőek, ugyanis ő volt az, aki az orgonánál ülve, a rajzfilmet nézve végigjátszott egy-egy epizódot. Az orgona, mint aláfestő zenét szolgáltató egyetlen hangszer Szabó Sipos Tamás rajzfilmrendező Magyarázom a mechanizmust című sorozatának köszönhetően terjedt el, 1968-tól. Az említett orgonát az 1970-es években vásárolták, ma a budaörsi templomban található.[1]

Könyvek[szerkesztés]

Tartalom

Irma néni két kövér macskája – Lukrécia és Szerénke – boldogan élnek egy kis kertes házban. A két elkényeztetett macska mellett Károly bácsi egy kutyáról álmodozik. Egyszer csak valóban megjelenik egy kutya, történetesen Frakk, a magyar vizsla. Ezzel kezdetét veszi a kutya és macskák közötti folyamatos háború…[2] A 7. kiadásnál tartó könyv illusztrációit Várnai György készítette.

Tartalom

Károly bácsi beíratja Frakkot a kutyaiskolába, Irma néni pedig vesz neki egy piros, pöttyös labdát. Károly bácsi azonban már öreg a kutyaiskolához és a labdázáshoz, így ezeket a feladatokat a szomszéd fiú vállalja magára.[3] A könyvet ugyancsak Várnai György rajzai díszítik.

Tartalom

A karácsonyi bevásárlás izgalmában Károly bácsi elfelejt túrót venni a madaraknak. Míg ő visszamegy a boltba, Frakk találkozik egy öreg nénivel, aki meghívja karácsony estére. Frakk közli a nénivel, hogy van gazdája. Hazaérvén a bevásárlásból, Frakk előkotor egy velős csontot, és a két macska érdeklődésére elmondja, hogy hamutartót készít belőle Károly bácsinak, karácsonyi ajándék gyanánt. Közben Irma néni túrót visz ki a rigóknak, de a túrót Frakk eszi meg. Lukrécia és Szerénke árulkodik Frakkra. Irma néni túrót ad Frakknak, hogy ne egye meg a madarak elől, majd újabb adagot visz a rigóknak. Frakk azonban azt is befalja. Ezután csak azt hallja mindenkitől: „Irigy kutya!”. Elérkezik a karácsonyeste, mindenki örül az ajándékoknak. Frakk egy kosár kolbászt kap. Az este során Irma néni felveti, hogy milyen rossz lehet egyedül tölteni a karácsonyt. Frakknak eszébe jut az öreg néni és elrohan a kosár kolbásszal. Az utcán senki sem jár, Frakk csak kóbor kutyákkal találkozik, akik követik a kolbász illatát. Frakk az öreg néni házához vezeti a kutyákat, aki örömmel veszi tudomásul, hogy mégsem kell egyedül töltenie a karácsony estét, Frakk pedig az éhes kutyáknak adja a kolbászt, majd hazamegy. Otthon Károly bácsi várja, kezében a Frakk által készített hamutartóval…

DVD kiadás[szerkesztés]

A rajzfilmsorozat első és harmadik évada megjelent VHS kazettán, később pedig DVD-n is kiadták. Nemrég megjelent a maradék két évad is DVD-n. Mind a négy évad 13 epizódot tartalmaz.

Frakk, a macskák réme[szerkesztés]

A DVD 2004. június 1-jén jelent meg a MOKÉP videó gondozásában.[4]

Jellemzők:

 • Hang: magyar (DD 2.0)
 • Kép: 1,33:1 (4:3)
 • Régiókód: 2
 • Hossza: 101 perc

Frakk, fő a kényelem[szerkesztés]

A DVD 2005. november 22-én jelent meg, ugyancsak a MOKÉP videó gondozásában.[5]

Jellemzők:

 • Hang: magyar (DD 2.0)
 • Kép: 1,33:1 (4:3)
 • Régiókód: 2
 • Hossza: 81 perc

Frakk, macskabál[szerkesztés]

A DVD 2009. április 21-én jelent meg, ugyancsak a MOKÉP videó gondozásában.[6]

Jellemzők:

 • Hang: magyar (DD 2.0)
 • Kép: 1,33:1 (4:3)
 • Régiókód: 2
 • Hossza: 88 perc

Frakk, kolbászkiállítás[szerkesztés]

A DVD 2009. április 21-én jelent meg, ugyancsak a MOKÉP videó gondozásában.[7]

Jellemzők:

 • Hang: magyar (DD 2.0)
 • Kép: 1,33:1 (4:3)
 • Régiókód: 2
 • Hossza: 101 perc

Érdekességek[szerkesztés]

 • A szereplőket az írónő az életből vette; Bálint Ágnes orvos vejének, dr. Sárvári Andrásnak volt egy vizslája. A kutya azután került a családhoz, hogy a vő Bálint Ágnesékhez költözött. Dr. Sárvári András egy kórház udvarán látta meg a kísérletezés céljából odaszállított állatot. Megsajnálta és egy százasért megvásárolta a sintértől. Lukrécia és Szerénke pedig az írónő két macskája volt, és akárcsak a mesében, a való életben is gyakran kaptak hajba a kedvencek.
 • Lajcsika, a szomszéd kisfiú, Frakk barátja, ugyancsak létező személy (Kiss Lajos), aki a vecsési Andrássy telepi általános iskolába járt anno. Gyakran járt át Ági néni veje hasonló korú lányához (Barbarához), játszani és természetesen a két macskával és Frakkal is. Elmondásai szerint az írónő szívesen kínálta sütijeivel és szörpjeivel, miközben kopogtatta írógépét a teraszon.
 • Frakk nemcsak hogy létezett, de nevét is egy létező kutyáról kapta. Bálint Ágnes édesanyja gyakorta mesélt szomszédjuk vizslájáról, akit Frakknak hívtak. A kutya időnként átszökött hozzájuk, és mindenféle galibát okozott. Innen származik a rajzfilmsorozat főszereplőjének neve.[1]
 • A rajzfilmnek született színpadi változata is, melyet a Fogi Színház előadásában tekinthetett meg a közönség. A zenés változat ugyancsak Frakk és a két macska állandó párharcáról szól, amely a végén komoly tanulsággal is szolgál: "Az ellenségekből lesznek a legjobb barátok!"[8]
 • A rajzfilm főcímdalában kezdetben azt láttuk, ahogyan Frakk vakkant a kutyaházban, később a rajzfilmsorozat új főcímet kapott,[9] ebben már az látható, ahogy Frakk kergeti Szerénkét és Lukréciát.
 • A rajzfilmsorozat ún. papírkivágásos technikával készült, melynek lényege, hogy egy adott figurának megvan a sajátos „készlete” (testrészek, fejek, lábak, karok), amelyek tetszés szerint változtathatóak. Tehát ha egy szereplőnek például új arckifejezésre van szüksége, egyszerűen ki kell cserélni a fej darabkáját a megfelelő arckifejezést tartalmazó papírkivágásra.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b c d comment.com: Sorozatklasszikusok: Frakk, a macskák réme. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 2. Bookline: Frakk, a macskák réme. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 3. Bookline: Frakk és a foci. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 4. NetPiac: Frakk, a macskák réme. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 5. NetPiac: Frakk, fő a kényelem. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 6. NetPiac: Frakk, macskabál. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 7. NetPiac: Frakk, kolbászkiállítás. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 8. balintagnes.hu: Frakk, a macskák réme. (Hozzáférés: 2008. október 30.)
 9. Oszk.hu: A rajzfilmsorozat új főcíme a Művelt eb c. epizód elején. (Hozzáférés: 2008. október 30.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]