Fenyőalakúak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Pinales
Hím tobozok egy fenyőágon
Hím tobozok egy fenyőágon
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Toboztermők (Pinophyta)
Osztály: Tűlevelűek (Pinopsida)
Rend: Fenyőalakúak (Pinales)
Szinonimák
  • Coniferales
Családok
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pinales témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pinales témájú kategóriát.

A fenyőalakúak (Pinales) a toboztermők (Pinophyta) törzsébe és a tűlevelűek (Pinopsida) osztályába tartozó rend.

Származásuk, elterjedésük[szerkesztés]

A nyitvatermő ősfák (Cordaitales) mai utódai. Az északi mérsékelt öv sok erdőtípusában (pl. tajga) dominánsak, de a déli félteke trópusi és mérsékelt övi erdeiben is számos fajuk él. Közép-Európában is a tűlevelű társulások uralkodó fái, ritkábban cserjéi (törpefenyves).

Megjelenésük, felépítésük[szerkesztés]

Monopodiálisan elágazó, fás növények tű- vagy pikkelylevelekkel, ritkán lomblevelekkel (a széles levéllemezű fajok leginkább a szubtrópusokon-trópusokon élnek). Törzsükre jellemzőek a gyantajáratok, a kollaterális nyílt edénynyalábok, a vermes gödörkés sejtfalvastagodású tracheidák.

A nagy többség egylaki, csak néhány nemzetség kétlaki (Juniperus, Podocarpus, Taxus, Cephalotaxus).

A zárvatermőkétől jelentősen eltérő virágaik murvalevelek hónaljában nyílnak. Több ilyen virág együtt virágzatot alkot. A porzós virág két pollenzsákot viselő, spirálisan álló, rövid nyelű porzólevelekből áll. A pollennek két légzsákja van. Tobozaikban minden, elfásodó termőpikkely az ugyancsak elfásodó meddő- avagy fedőpikkely (fellevél) hónaljában (védelmében) fejlődő, redukált termős virágnak tekinthető. Ha a meddő- vagy fedőpikkelyek látszólag hiányoznak az azt jelenti, hogy teljesen összeolvadtak a termőpikkelyekkel. Az ősibb fajok termőleveleiben még sok magkezdemény van, a fejlettebbekében már csak kettő. A magkezdemény oldalállású, a mikropile a toboztengely felé néz.

Életmódjuk, termőhelyük[szerkesztés]

A nemzetsége nagy többsége örökzöld, csak kevés lombhullató (Larix, Taxodium, Metasequoia). A szél porozza be őket. Néhány faj magjai a tobozban maradnak, és csak az erdőtűz hatására pattognak ki belőle.

Rendszerezésük[szerkesztés]

50-60 ma élő nemzetséget sorolnak ide összesen mintegy 600 fajjal; ezzel ez a ma élő nyitvatermők legfajgazdagabb rendje. Ide tartozik az összes recens tűlevelű, egyes kihalt taxonjaikat azonban más rendekbe osztják.

A fenyőalakúak családjai:

A tiszafaféléket a múltban önálló rendbe sorolták (Taxales), de az újabb genetikai bizonyítékok alapján monofiletikusak a többi fenyőalakúval, így a Pinales rendhez csatolták őket. Az áltiszafaféléket (Cephalotaxaceae) az ezredforduló táján beolvasztották a tiszafafélék (Taxaceae) családjába.

Források[szerkesztés]