Földesi József (orvos)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Földesi József
Született 1903. március 21.[1]
Diósgyőr
Elhunyt 1975. április 26. (72 évesen)
Miskolc
Állampolgársága magyar
Foglalkozása orvos
Iskolái Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem (–1930, orvostudomány)
Kitüntetései Miskolc díszpolgára (1973)

Földesi József, Feldmann (Diósgyőr, 1903. március 21.Miskolc, 1975. április 26.[2][3]) sebészorvos, kórházigazgató, Miskolc díszpolgára.

Élete[szerkesztés]

Földesi József emléktáblája a Vasgyári Kórházban

Földesi József Feldmann József néven született Diósgyőrben, apja Feldmann István bányász volt, anyja Mihálcsik Ida. Elemibe Diósgyőrben járt, majd középfokú tanulmányait a miskolci Fráter György, a későbbi Földes Ferenc Gimnáziumban végezte. Innen azonban 1919-ben eltanácsolták, így az érettségi vizsgát Budapesten tette le. Ezután a Pázmány Péter Tudományegyetem Orvostudományi karán tanult tovább, ahol 1930-ban szerezte meg a diplomáját. Először a budapesti István Kórházban helyezkedett el segédorvosként. 1938-ban Budapesten feleségül vette Kovács Lenkét.

1937-ben tért vissza Miskolcra, a Társpénztár körorvosa lett Diósgyőr-Vasgyárban. Ettől fogva nyugdíjba vonulásáig mindvégig a Vasgyári Kórház volt a munkahelye. 1941. január 1-jétől kinevezték a sebészet osztályvezető főorvosának. A második világháború alatt az üldözötteket, a katonaszökevényeket bújtatta, és felvette őket a sebészet állományába. Miskolc bombázása idején a kórház is súlyos károkat szenvedett, sok halottjuk is volt, a sérülteket pedig megállás nélkül, éjjel-nappal operálta. Földesi József a vasgyári kolóniában lakott feleségével, nem messze a kórháztól, a súlyos bombatalálatot kapott mai Gábor Áron „Művészeti Iskola” Szakközépiskola) közvetlen közelében, de a háza nem sérült meg. A háborús károk miatt a kórházat – a károk rendbehozatala idejére – a perecesi iskolában helyezték el, a Vasgyárban csak az ambuláns kezelés maradt. A nyilas hatalomátvétel idején le akarták tartóztatni, de őt és feleségét a barátai bújtatták.

A háború után, 1945-től – a sebészeten betöltött funkciója mellett – a Vasgyári Kórház igazgatója lett, amely feladatát egészen nyugdíjba vonulásáig, 1972-ig ellátta. Hívták Budapestre, katedrát is kínáltak neki, de ő maradt a Vasgyárban. Gyermekük nem lévén, feleségével egy örökbe fogadott kislányt neveltek szeretettel.

Földesi József tevékenységét, gyógyító munkáját számos kitüntetéssel ismerték el: 1954-ben és 1959-ben megkapta a Szocialista Munkáért érdemérmet, 1957-ben Érdemes orvos kitüntetésben részesült, 1972-ben a Munka Érdemrend arany fokozatának tulajdonosa lett. 1973-ban Miskolc város díszpolgárává választotta. 1975-ben hunyt el áttétes tüdőrákban, a Vasgyári temetőben nyugszik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. halotti anyakönyv
  2. Halálesete bejegyezve a Miskolc III. ker. állami halotti akv. 243/1975. folyószáma alatt.
  3. E lhalálozások. Orvosi Hetilap, CXVI. évf. 26. sz. (1975. jún. 29.) 1532. o.

Források[szerkesztés]