Nagy Kálmán (orvos)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nagy Kálmán
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. választókerületének képviselője
Hivatali idő
2010. május 14. 2014. május 5.
Előd Káli Sándor (MSZP)

Született 1946március 29. (76 éves)
Nagydobos
Párt KDNP

Foglalkozás orvos, politikus
Vallás katolikus

Nagy Kálmán (Nagydobos, 1946. március 29. –) orvos, onkológus, politikus. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. választókerületének országgyűlési képviselője 2010. május 14-től 2014. május 5-ig, amikor az országgyűlési körzetek összevonása miatt megszűnt mandátuma.

Élete[szerkesztés]

1946. március 29-én született Nagydoboson.

1971-ben summa cum laude minősítéssel elvégezte az orvosi egyetemet. 1987-ben az orvostudományok kandidátusa lett. Hematológus, immunológus és gyermekgyógyász szakorvos. Franciaországban (Párizsban) és Németországban volt ösztöndíjas.

Orvosi pályája[szerkesztés]

Több szakmai és állami kitüntetés birtokosa. A Temesvári Egyetem díszdoktora. Felkérésre, Romániában az ő vezetésével végezték az első csontvelő-átültetést. A világon először transzplantált idegen csontvelői sejtekkel gyermekkori immunbeteget.

Jelenleg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekonkológiai és Csontvelő transzplantációs Osztályának osztályvezető főorvosa. 1992–2000 között az Orvostovábbképző Intézet, majd a Semmelweis Egyetem II. Gyermekgyógyászati Tanszékének tanszékvezetője volt. 1991-ben munkatársaival létrehozta a daganatos betegek kezelését támogató Bonta Zoltán Alapítványt. Megközelítőleg száz angol és magyar nyelvű orvosi közlemény mellett mintegy 40 társadalmi problémákkal kapcsolatos közleményt publikált napi- és hetilapokban.

Politikai pályája[szerkesztés]

A 2006. évi országgyűlési választásokon Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi listán szerzett mandátumot.

A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési frakciójának, 2006. május 30-tól az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának tagja.

Művei[szerkesztés]

  • B. Tóth Erika: Alkonyfény. A leukémián innen és túl. Dr. Nagy Kálmán harca a gyermekéletekért; szerzői, Nyékládháza, 2009
  • Hazát a betegeknek is!; KDNP Országgyűlési Képviselőcsoportja, Bp., 2010 (Kereszténység és közélet)

Források[szerkesztés]