Patkó Gyula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Patkó Gyula
Született 1946. május 18. (77 éves)
Molnaszecsőd
Állampolgársága magyar
Foglalkozása gépészmérnök
Tisztsége rektor (2006–2013, Miskolci Egyetem)
Iskolái Nehézipari Műszaki Egyetem (–1969, gépészmérnöki tudomány)
Kitüntetései
A Miskolci Egyetem 9. rektora
Hivatali idő
2006 2013
Előd Besenyei Lajos
Utód Torma András
SablonWikidataSegítség

Patkó Gyula (Molnaszecsőd, 1946. május 18. – ) okleveles gépészmérnök, egyetemi tanár, 2013. augusztus 15-ig a Miskolci Egyetem rektora, az Egészségtudományi Kar és a Mechatronikai és Anyagtudományi Kooperációs Kutató Központ (MeAKKK) kezdeményezője és alapítója, társelnöke, valamint Igazgatótanácsának elnöke, Miskolc díszpolgára.

Családja[szerkesztés]

Református családban nőtt fel, családja az Őrségből származik. Családfáját 1615-ig vissza tudja vezetni, apai ágon felmenői évszázadokon át kántortanítók voltak, anyai ágon pedig generációkon át „őrök”. Kisgyermekkorában kovácsmester szeretett volna lenni.

Életpályája[szerkesztés]

Az általános iskolát Molnaszecsődön és Magyarszecsődön végezte. Középiskolai tanulmányait 1960-ban a Győri Jedlik Ányos Gépipari Technikumban kezdte, ahol 1964-ben kitűnő minősítéssel gépész technikusi oklevelet szerzett és mellé iparos szakmát. A családi tradíciók ellenére nem a zenei pályát választotta, hanem egyetemre készült, amit szülei a nehéz anyagi körülmények ellenére is támogattak. Először esztergályosként helyezkedett el Győrben, hogy pénzt gyűjtsön a tanulmányaira. A miskolci egyetemre végül úgy került, hogy sikerült kollégiumot kapnia, így csekély ezer forinttal a zsebében Miskolcra utazott.[1] 1964-ben felvételt nyert a Nehézipari Műszaki Egyetem (ma Miskolci Egyetem) Gépészmérnöki Karára. 1969-ben végzett a Szerszámgépészeti Szak Alkalmazott Mechanikai Ágazatán és kitüntetéses gépészmérnöki oklevelet szerzett. Az egyetem Mechanikai Tanszékén gyakornokként helyezkedett el 1969 júliusában, itt kezdte a kutatómunkát is. 1970 januárjában bekerült a Magyar Tudományos Akadémia Nehézipari Műszaki Egyetem Mechanikai Tanszékéhez tartozó Akadémiai kutató csoportjába, kutatási témája a gépek lengésvizsgálata, dinamikai kérdések, és az ALGOL 60 programozási nyelv számítógépi programfejlesztése volt. 1971-ben német nyelvből középfokú állami nyelvvizsgát tett, 1973-ban pedig orosz nyelvből kandidátusit.

1972 és 1975 között ösztöndíjas aspiráns volt a Mechanikai Tanszéken. Ennek a munkának a keretén belül hat hónapon keresztül a Drezdai Műszaki Egyetemen dolgozott és részt vett a Dinamikai és Adatfeldolgozási Tanszék oktató és kutató munkájában. 1975-ben német nyelvből vizsgát tett a Herder Intézetben, így Drezdában már ezen a nyelven vezetett gyakorlatokat a Maschinendynamik című tantárgyból, és foglalkozott a lineáris és nemlineáris rezgőrendszerek paraméter-meghatározásával, valamint a Fortran IV. programozási nyelven számítógépes programokat fejlesztett. Kutató munkájának folytatásaként 1975-től 1989-ig az MTA Miskolci Egyetemi Kutatócsoportjában tevékenykedett.

Kandidátusi értekezését 1985. július 25-én védte meg sikeresen a „Közelítő módszer nemlineáris rezgések vizsgálatára” címmel, ennek eredményeként a Tudományos Minősítő Bizottság Gépészeti-Kohászati Szakbizottsága a műszaki tudomány kandidátusa címet adományozta számára. 1986-ban angol nyelvből középfokú állami nyelvvizsgát szerzett. Oktatói tevékenységét tovább folytatta a Miskolci Egyetem Mechanikai Tanszékén. Előadásokat és gyakorlatokat tartott a Statika, (ebben a tárgyban angol nyelven is oktatott), a Szilárdságtan, a Dinamika, a Héjelmélet, a Képlékenységtan és a Szerkezetek dinamikája című tárgyakból. A Miskolci Egyetem Mechanikai Tanszékén 1989. július 1-jétől dolgozott docensként. Itt a Statika, a Szilárdságtan, a Dinamika, a Szerkezetek dinamikája és a Gépalapok dinamikája című tantárgyak oktatója volt.

A Szerszámgépek Tanszéke 1995. július 1-jétől alkalmazta mint tanszékvezetőt, ilyen minőségében a tanszék oktatási és kutató munkájának megszervezése volt a feladata, valamint a Szerszámgépek Dinamikája I–II., Szerszámgéptervezés I., II., III., Szerszámgépek Alkalmazása és a Robottechnika tantárgyak tárgyfelelőse.

A doktori képzésben előadója volt a Analitikus mechanika tantárgynak, jelenleg a Nemlineáris rezgések és a Szerszámgépek dinamikája tantárgyak tárgyfelelőseként működik, valamint a Szerszámgépek I. és Szerszámgéptervezés I–II. tantárgyak előadója. Számos tudományos pályázat aktív szervezője és témavezetője volt, ezek közül kiemelkednek a „Geibel & Hotz Präzisions-Flach-und Profil-schleifmaschinen GmbH részére készített nagy teljesítményű síkköszörűgép állványának és főorsójának tervezése” és a „Szilárd testrendszerek nem-lineáris tulajdonságainak vizsgálata” című pályázatok, amelyek nagy sikerrel zárultak.

Tisztségei[szerkesztés]

  • 1989. július 1. – 1994. november 30. ME dékánhelyettese
  • 1994. december 1. – 1997. december 1. ME tudományos és nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese
  • Az Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Tanács elnöke
  • 1997. február – Revíziós Bizottság tagja
  • 2004. – Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese
  • 2006. július 1. – 2013. augusztus 15-ig a Miskolci Egyetem rektora

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. dr. Patkó Gyula a Vigadóban. (Hozzáférés: 2009. szeptember 12.)[halott link]
  2. Nyugat-magyarországi Egyetemért Emlékérem 2009.. [2014. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 20.)
  3. Állami kitüntetés a Miskolci Egyetem rektorának. [2014. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 28.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]