Dorfmeister István (festő, 1729–1797)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emléktáblája Sopronban, a róla elnevezett utcában. (Soltra E. Tamás alkotása, 1997)

Id. Dorfmeister István (ritkább írásmóddal: Dorffmaister István, Pozsony, 1729.,[1] illetve Bécs, 1729[2]Sopron, 1797. május 29.) főleg Magyarországon alkotó osztrák festő, Johann Georg Dorfmeister bátyja, ifj. Dorfmeister István és Joseph Dorffmeister édesapja.

Élete[szerkesztés]

Szülei Johann Christof Georg Dorfmeister és Elisabeth Josefa Millner. A bécsi képzőművészeti akadémián ismerkedett meg az osztrák és az olasz dekoratív festészettel.

1760-ban kezdett Magyarországon dolgozni, ahová 1761-ben települt át. 1762-től Sopronban lakott, de az egész Dunántúlon alkotott és vált a 18. század egyik legtermékenyebb hazai festőjévé. Elsősorban azoknak a megrendelőknek dolgozott, akiknek nem volt elég pénzük a divatos bécsi mesterek megfizetésére, de azok alkotásaival összevethető műveket szerettek volna festetni, így Dorfmeister művei fontos szerepet játszottak a bécsi Akadémián kialakított művészeti köznyelv elterjesztésében.

Munkásságában gyakoriak a látszatarchitektúrák és a fehér fényekkel emelt grisaille képek. Színezését, típusainak karakterformálását a rokokótól előnyösen befolyásolt akadémiai stílus színes, vonzó dekorativitása határozta meg.

Témáit többnyire a magyar történelemből, de gyakran a Bibliából (főleg az Ószövetségből) vette.

Ismertebb munkái[szerkesztés]

stb.

Egyéb művei:

Több képét:

a Szépművészeti Múzeumban állították ki, másokat a soproni Liszt Ferenc Múzeumban.

Egyik utolsó alkotása a nagyhajmási katolikus templom főoltárképe, amit a halála miatt már nem láthatott készen, csak a fia fejezhette be, a szignó is az övé.[3]

Emlékezete[szerkesztés]

  • Sopronban utca őrzi nevét.
  • Halálának 200. évfordulóján Sopronban emléktáblát avattak a róla elnevezett utcában.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Stephan Dorfmeister
A Wikimédia Commons tartalmaz Dorfmeister István (festő, 1729–1797) témájú médiaállományokat.