Városháza (Sopron)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Koordináták: é. sz. 47° 41′ 11″, k. h. 16° 35′ 30″

A soproni városháza bejárata
A soproni városháza, amikor még Tanácsháza volt, kapuján szocialista címerrel, és a tér neve pedig Belojanisz volt 1977-ben

A Városháza Sopron főterén áll.

A ma Fő térként ismert téren már 1497 óta állott Városháza. Az a városháza természetesen kisebb volt, mint a mai. Helyén még két másik épület is állt. A régi Városháza mintegy 400 évig látta el köztisztviselőket. Mint sok más épületet, az 1676-os tűzvész ezt az épületet is jelentősen megrongálta. Azonban egy idő után az épület kicsinek bizonyult. S ekkor úgy döntött a városvezetőség, hogy új városházát építtet. Ezt a döntést akkor is, azóta is vitatják, hiszen ez az építkezés jelentősen átformálta a Fő tér hangulatát. A pénzügyi alapok megteremtése után a millennium évében megépült a városháza. Az országban ekkor egyedülálló esemény volt, hogy egy város új városháza avatásával ünnepli a millenniumot. A ház francia neoreneszánsz stílusban épült.

A mostani Városháza területén állott hajdanán a Nepomuki Szent János-kápolna, melyet az újjáépítéskor le kellett bontani. Nem úgy bontották, mint manapság szokás, hogy lerombolják, hanem kövenként szedték szét, és a mai Villasor területén építették újjá, tehát a kápolna megőrizte eredeti alakját.

Képek[szerkesztés]