Deus Ex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Deus Ex
Fejlesztő Ion Storm Inc.
Kiadó Eidos Interactive
Rendező Warren Spector
Tervező Warren Spector
Harvey Smith
Zeneszerző Alexander Brandon
Sorozat Deus Ex
Motor Unreal Engine
Platformok Microsoft Windows
Mac OS
PlayStation 2
Kiadási dátum 2000. június 22. (Win)
Tiger-like-x.svg 2000. július 7. (Mac)
Verzió 1.112fm
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.112fm
Műfaj akció-szerepjáték
Játékmódok egyjátékos és többjátékos
Korhatár 16+
USK-besorolás USK 18
Adathordozó CD-ROM
DVD-ROM
Letöltés Steamen
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Windows 95
Intel Pentium II 300 MHz vagy AMD
64 MB RAM
16 MB DirectX 7.0a videokártya
DirectX 7.0a hangkártya
150 MB szabad hely
A Deus Ex weboldala

A Deus Ex egy cyberpunk témájú, FPS/RPG keverék számítógépes játék, amelyet az Ion Storm Inc. fejlesztett és az Eidos Interactive adott ki 2000-ben. Számos díjat nyert, a brit PC Zone magazin minden idők legjobb számítógépes játékává választotta 2007-ben. Emellett többszörös Év Játéka kitüntetett.

A történet a 2050-es években játszódik. A főhős, JC Denton, kezdetben a UNATCO nevű anti-terrorista szervezet ügynöke, eleinte egy egyszerű terroristaelfogáson vesz részt, ám a dolgok különös folyása miatt belekeveredik egy világméretű összeesküvésbe, melynek során rádöbben, hogy nem minden az, sőt, semmi se az, aminek látszik. Kalandjai során a Majestic 12, az Illuminati, és a hongkongi Triádok dolgába is beleavatkozik.

A hatalmas siker miatt a kezdetben Windows alá készített játékot átportoltolták Macintoshra és PS2-re is. A Linux-verzió, a Loki Games csődje miatt, soha nem jelent meg. Több folytatás készült hozzá, a Deus Ex: Invisible War 2003 végén jelent meg, a Deus Ex: Human Revolution pedig, mint előzménytörténet, 2011-ben, ez utóbbinak a folytatása, a mobilos Deus Ex: The Fall pedig 2013-ban. Az eddigi utolsó folytatás, a Deus Ex: Mankind Divided 2016-ban jelent meg.

Játékmenet[szerkesztés]

Alapvetően első személyű nézetben történik a játék, de annak ellenére, hogy számos szerepjáték-elemet átvettek a készítők, mégis inkább FPS-nek tekinthető. A főhős, JC Denton karakterfejlesztését úgynevezett augmentation cannisterek útján oldhatjuk meg, ezek egyes képességeire vannak jótékony hatással. A játékban nagy szerepet kap a nanotechnológia, természetesen ezek segítségével történik a karakterfejlesztés is.

Szerepjáték elemek[szerkesztés]

A játékos küldetések sikeres teljesítéséért tapasztalati pontokat kap. Ezeket a pontokat arra használhatja fel, hogy karakterének egyes tulajdonságain javítson. Amennyiben a fegyverhasználatot szeretné erősíteni, megteheti, mint ahogy azt is, hogy professzionális komputerhackert képez emberéből.

A használható fegyverek tulajdonságain is lehet javítani. Egyes típusokhoz kaphatóak olyan javítások, melyek például növelik a pontosságot, csendes lövést tesznek lehetővé, vagy a fegyver visszarúgását csökkentik le. Természetesen nem lehet minden javítást minden fegyverhez használni.

A játék során tizennyolc, ún. augmentation cannistert fogunk találni. Ezek emberfeletti "szuperképességeket" tudnak nekünk adni, megfelelő energia használatával. Ezekből viszont csak kilencet ültethetünk be magunkba, így minden elem beültetésekor választanunk kell két előnyös képesség között, melynek megváltoztatására később nincs lehetőség.

A nem játékos karakterekkel párbeszédeket bonyolíthatunk le. Ezek hasonlóképpen működnek, mint egy szerepjátékban: rossz válasz esetén lekezelőbben, ingerültebben bánnak velünk; megfelelő válaszok alkalmazásával viszont értékes információkat oszthatnak meg velünk.

Harci elemek[szerkesztés]

A játék belső nézetű un. "első személyű" (first person), azaz a cselekményt a főszereplő "szemén át" láthatjuk ezért a játék egy FPS benyomását kelti: a főszereplőt cselekedeteit közvetlenül irányítva kell reagáljunk a felmerülő problémákra, ha másképp nem megy, hát erővel. (Egyedülálló módon a játék szinte mindig lehetőséget biztosít a nyílt konfrontáció elkerülésére). Ebben számtalan típusú fegyver lesz segítségünkre. Különféle bővítményeket is felszerelhetünk amik javítják a fegyver tulajdonságait.

Ami mégis szerepjátékká teszi a Deus Ex-et az az intelligens célkereszt használata: ugyan lehetőségünk van pontosan megadni, hogy JC hova célozzon, de célba találni csak a képességeihez mérten fog. Ezt egy tág célkereszt jelképezi, ami további célzás segítségével tovább szűkíthető. Alapfokú fegyverismeret mellett ez jókora területet lefed és a célzás is sokáig tart, azaz az FPS-ekre jellemző megyek-lövök (run and gun) taktika hamar csúf véget ér. A sikerhez helyezkedni, a terepet és a környezetet ki kell használni.

Hosszas gyakorlással - és sok tapasztalati pont rááldozásával - ugyan elérhető a fenti "professzionális", FPS akcióhősökre jellemző fegyverismeret; de a játékosok többsége eddigre már több mint valószínű, hogy beletanult az okosabb és átgondoltabb harcba.

A játékos választásai[szerkesztés]

A szerepjátékokat idéző elem az is, hogy egy küldetésnek nem csak egy megoldása van. Számtalan esetben a megfelelő dialógusok alkalmazása is segíthet, vagy pont ellenkezőleg, egyes cselekmények megtétele segít abban, hogy már a játék korai szakaszában letudjunk fő küldetéseket. Szintén a békés megoldások híveinek szól, hogy mindössze egyetlen karakter van a játékban, akit mindenképpen meg kell ölnünk, a többieket nem muszáj.

Többjátékos mód[szerkesztés]

Az eredeti változatokban nem szerepelt, később patch formájában került a játékba. Deathmatch, Team Deathmatch, és Advanced Team Deathmatch játékmódok közül lehet választani. Mindössze öt térképen lehet játszani, de a rajongók a beépített pályaszerkesztővel már többet is készítettek.

Cselekmény[szerkesztés]

Alaptéma[szerkesztés]

A játék egy elképzelt jövőben játszódik, mely szerint minden klasszikus összeesküvés-elmélet, amelyben az emberek hisznek, valóság. A sötét, komor hangulatot csak fokozza, hogy minden pálya éjszakai környezetben játszódik, rengeteg lopakodós résszel. A második részben elhangzó utalások alapján a cselekmény 2052-ben játszódik, valós helyszínek fikcióval ötvözött változataiban, mint New York, Hongkong, Párizs, Vandenberg Légitámaszpont, és az 51-es körzet.

A ma ismert világot egy rejtélyes betegség, a "Szürke Halál" tette tönkre, mely különösen az Amerikai Egyesült Államokban szedi áldozatait, és sajnos nincs rá gyógyszer. Egyetlen cég, a VersaLife gyárt hozzá "Ambrosia" néven ellenszert, de csak nagyon minimális mennyiségben. A szer így lett az emberek leghőbb vágya, de azt csak a kiváltságos személyek kaphatják meg. A társadalom hatalmas, lecsúszó rétegeire a biztos pusztulás vár. Reménytelen helyzetükön terrorista csoportok próbálnak segíteni, ilyenek az NSF és a francia Silhouette csoport.

Az ENSZ, mely eközben alaposan kinőtte magát, létrehozza saját érdekeinek védelmére a terrorista-elhárító csoportját, ez a UNATCO. Székhelye a New York-i Szabadság-szobor tövében van.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A játék kezdetén ismerkedhetünk meg főhősünkkel, JC Dentonnal, aki egy modern, nano-augmentációs technológiával emberfeletti képességekkel is rendelkező UNATCO-ügynök. Azt a feladatot kapja, hogy tisztítsa meg a Szabadság-szobor környékét a terroristáktól, akik a levegőbe röpítették az emlékművet, miközben Ambrosia vakcinát akartak lopni. Vezérük elfogása után bevallja, hogy az ellenszer már nincs nála, a terroristák elvitték a Battery Parkba. A UNATCO helyi vezetője, Manderley ráállítja az ügyre JC-t, amelyen már bátyja, Paul Denton, és egy mechanikus augmentációval felszerelt ügynök, Anna Navarre is dolgozik. Az ügyet sikeresen megoldja, de egy másik mechanikus augmentációs ügynök, Günther Hermann "segítségével". Paul helikopter-pilóta barátja, Jock viszi vissza a bázisra, ahol azonban nem tud jelenteni Manderleynek, mert egy felettesével folytat nagyon fontos megbeszélést. Ez az ember a FEMA vezetője, Walton Simons. A tárgyalás után JC-t a LaGuardia repülőtérre küldik, hogy az NSF vezéralakját, Juan Lebegyevet végezze ki, és akadályozza meg, hogy még több Ambrosiát zsákmányoljanak.

Csakhogy a helyszínen ott van bátyja, Paul is, aki felfedi, hogy valójában az NSF-nek dolgozik, a "Szürke Halál" egy emberek által gyártott vírus, és a UNATCO közreműködik az Ambrosia kiváltságos embereknek juttatásában. Megkéri JC-t, hogy beszéljen Lebegyevvel. Anna Navarre azonban a helyszínen terem, hogy végezzen a lázadó vezérrel. A játékos itt választhat, hogy lelövi Lebegyevet, végez Annával, vagy egyszerűen otthagyja az egészet. Akárhogy is, Paul árulására fény derül. JC rájön, hogy minden ügynökbe beépítettek egy önmegsemmisítőt, mely 24 órán belül végez a nemkívánatosokkal. Paulét már aktiválták. Azt a feladatot kapja, hogy repüljön Hong Kongba, és keresse meg Paul helyi összekötőjét, Tracer Tongot. Helyette Paul kérésére segít a lázadóknak azzal, hogy elküld nekik egy vészjelzést. Walton Simons ezt észreveszi, aktiválja JC önmegsemmisítőjét, majd elfogatja katonáival.

JC egy ismeretlen helyen ébred. Infolinkjén egy ismeretlen egyén jelentkezik be, aki Daedalusnak nevezi magát. Elmondja, hogy a hely a Majestic 12 titkos bázisa, és segít kiszabadulni. Segítségével végiggázol a bázison, majd kijutva felfedezi, hogy az MJ12 bunker valójában a UNATCO bázis legalsó szintjén működik. Múltjával való leszámolásaképpen még végez Anna Navarre-ral (ha még nem tette volna meg korábban), majd Hong Kongba utazik Tracer Tonghoz.

Érkezésekor az MJ12 katonák állják az útját. Hogy tőlük megszabaduljon, a Triádoktól kér segítséget. Ők azonban csak akkor hajlandók erre, ha előbb békét teremt a Fényes Út és a Vörös Nyíl klánok közt. Ennek feltétele a Sárkányfog nevű nanotechnológiával készült kard megszerzése az MJ12-ügynök Maggie Chow házából. A sikeres küldetés után Tracer Tong deaktiválja az önmegsemmisítőt, és megkéri JC-t, hogy lopja el a VersaLife helyi központjából a kard terveit. Mikor ez megtörténik, felfedezi, hogy a Szürke Halál egy nanovírus, melyet a VersaLife gyárt egy Universal Constructor nevű géppel. JC megsemmisíti a berendezést.

A vírus elemzésekor kiderül, hogy annak készítésében szerepe volt az Illuminati nevű csoportnak is. A szervezet egyik tagja, Stanton Dowd, New Yorkban elmeséli, hogy a vírust eredetileg jótékony célokra fejlesztették ki, de az MJ12 halálos fegyvert gyártott belőle egy milliárdos, Bob Page segítségével. Miután JC megakadályozza, hogy egy újabb vírusszállítmány érje el az Egyesült Államokat, Párizsba repül, hogy találkozzon Morgan Everett-tel, az Illuminati egyik vezetőjével. Itt Nicolette DuClaire (az egykori Illuminati-tag Beth DuClaire lánya és a Silhoutte-csoport vezetőjének, Chad Dumiere-nek barátnője) segítségével adatokat szerez meg a DuClaire-család ősi birtokáról a vírussal kapcsolatban, majd az adatok elküldése után végez a nyomába küldött Günther Hermann-nal is.

Morgan Everett a Vandenberg támaszpontra küldi JC-t, hogy vegye fel a kapcsolatot az MJ12-ből kivált renegát kutatókkal, az X-51 csoporttal. Ők is egy Universal Constructoron munkálkodnak épp, Daedalus segítségével, akiről kiderül, hogy egy mesterséges intelligencia. Daedalust utasítják, hogy a katonai hálózatra kapcsolódva támadja hátba az MJ12-t. Ám nekik is van egy mesterséges intelligenciájuk, Icarus, amely megakadályozza ebben. Összecsapásuk eredményeként fuzionálnak, és létrejön egy új értelem, Helios. Sajnos egy alkatrész hiányzik, mely Bob Page tulajdonában van, viszont neki is szüksége van a saját berendezéséhez egy alkatrész. Hogy eldöntse a patthelyzetet, a tudósok vezetőjének, Dr. Savage-nek elrabolja a lányát.

JC sikeres mentőakciót hajt végre, és egy víz alatti MJ12-kutatóközpontból megszerzi a Universal Constructor építéséhez szükséges adatokat. Walton Simons az életére tör, de sikeresen végez vele. Sajnos az MJ12 rakétatámadást tervez a Vandenberg légitámaszpont ellen, hogy megakadályozza a fejlesztést. JC a silókhoz repül, és átirányítja a rakétát az MJ12 51-es körzetben található titkos bázisára, majd a helyszínre utazik.

A helyszínen Bob Page valódi céljaira is fény derül. A föld alatti bázison egy komplett információs bázis található, az újonnan fejlesztett Aquinas protokoll, mely az internet elérésének legmodernebb módja. A hatalmat javarészt a Szürke Halál és a pénz révén megszerző Page-re még egy feladat vár: egyesülni akar az internet felett teljes felügyelettel rendelkező mesterséges intelligenciával, Heliosszal, hogy övé legyen a totális világuralom. Emellett több Universal Constructor segítségével képes lenne bármit előállítani, így lényegében mindentudó, bármit előállítani képes és halhatatlan entitás lenne: egyfajta isten. A játékban háromféle végkifejlet lehetséges. Ha Tracer Tong tanácsára hallgat, az egész bázist a levegőbe röpíti, és mivel itt van a számítástechnika egész világra kiterjedő központja, egy új sötét középkorba taszítja az emberiséget, ahol viszont nincsenek kiváltságos csoportok. Ha az Illuminatira, akkor végez Bob Page-dzsel, de meghagyja a technológiát, és az Illuminati titokban uralja tovább a háttérből a világot. Esetleg hallgat Heliosra, és egy testben egyesül az AI-val, minek hatására végtelen tudással és hatalommal rendelkező szuperdiktátorrá válhat.

A játék hivatalos befejezése a Deus Ex: Invisible War szerint a három együtt: JC és Helios egyesülnek, a világháló összeomlik, és az Illuminati is megmarad a háttérből irányító szervezetnek.

Fejlesztés[szerkesztés]

A Deus Ex eredeti ötlete Warren Spectortól származik, aki még 1994-ben találta ki, amikor még az Origin Systems-nél dolgozott. A játék ekkor a Troubleshooter munkacímre hallgatott. Miután Spector befejezte a System Shock-ot, elege lett abból, hogy tisztán csak fantasy vagy tudományos-fantasztikus játékokat készítsen, megérintette viszont az ezredfordulós őrület. Sem az Originnél, sem a Looking Glass Studios-nál nem sikerült megvalósítani a grandiózusnak ígérkező tervet, ezért amikor John Romero és az Ion Storm Inc. felajánlották neki, hogy anyagi fedezetet biztosítanak a terv valóra váltásához, igent mondott és leszerződött hozzájuk. A játék fejlesztéséhez megvették az Unreal engine-t és az Ion Storm Austin városában nyitott egy újabb stúdiót.

Az előkészületek hat hónapon át folytak, végül 1998 márciusára elkészültek a tervekkel. Azt feltételezték, hogy ennek alapján könnyű lesz elkészíteni a játékot, de valójában a túl sok helyszín, a szerteágazó cselekmény és a túl sok szereplő nagyon bonyolulttá tette az egészet. Az 1999-es E3-ra tervezett játszható demót, látván a problémákat, visszamondták, és nekiláttak a játék áttervezésének, egyszerűsítésének. Közel egy évi munkával a játék 2000 közepére meg is jelenhetett.

Kulturális hatások[szerkesztés]

Névetimológia[szerkesztés]

A játék címe a latin deus ex machina ('isteni közbeavatkozás') rövidítése. Warren Spector szerint ez egyszerre jelképezi a játékosra hirtelen ható környezeti hatásokat és a számítógépes játékokban előre leprogramozott jeleneteket.

A főhős nevében a JC jelentésének megfejtése továbbra is vita tárgya. Harvey Smith, a vezető programozó szerint eredetileg Jézus Krisztus leszármazottja lett volna a főhős, innen a név. Warren Spector viszont ezt cáfolja, amikor kijelenti, hogy a JC egy uniszex név, és még akkorról származik, amikor még tervbe vették a szereplő nemének megválasztását.

Irodalom[szerkesztés]

A játék során számtalan helyen van lehetőségünk információk olvasására, akár digitális módon, akár hagyományosan, újságpapírról vagy könyvből. A legtöbbjük a küldetések szempontjából hasznos adat, jó részük viszont érdekes irodalmi utalás. Olyan művekből idéznek benne, mint G. K. Chesterton: Az ember, aki csütörtök volt, Szun Ce: A háború művészete, Thomas Paine: Józan ész, vagy William Shakespeare: III. Richárd.

Elrejtettek emellett egy saját, folytatásos művet is a játékban, ez a Jacob's Shadow, melyben a regény főhőse, Jacob, egy nőt keres egy Hell nevű városban, akinek még a nevét se tudjuk. A műre a játék folytatásában is tesznek utalásokat.

Egyéb kultúrtörténeti vonatkozások terén megemlíthető még Daedalus, Icarus, és a fúziójukból létrejött Helios esete, ezek ugyanis mind az ókori görög mitológiából származó elnevezések.

Párhuzamok a valósággal[szerkesztés]

Mivel a történet alapja egy összeesküvés-elmélet, ezért számtalan, ma is létező elemet beültettek a játékmenetbe. Ilyenek például: fekete helikopterek, FEMA, az 51-es körzet, az Echelon, a Men In Black, megcsonkított tehenek, rejtélyes élőlények, földönkívüli behatások. A rejtélyes csoportok, mint a Majestic 12 vagy az Illuminátusok, csak még hatásosabbá teszik.

Érdekesség, hogy a játékban, bár 2000-ben jelent meg, mégsem látszódnak New Yorkban a Világkereskedelmi Központ ikertornyai. Ennek oka a fejlesztők szerint az volt, hogy túl sok textúramemóriát emésztett volna fel, ha meghagyták volna. Így hát kitaláltak egy fiktív sztorit, miszerint azokat egy korábbi terrorista-támadás lerombolta. Alig egy évvel később a kitalált történet valósággá vált.

Fogadtatás[szerkesztés]

A játék általában mindenhol 90% körüli értékeléseket kapott, köszönhetően a stílusok vegyítésének, a nemlineáris játékmenetnek, az izgalmas és lebincselő sztorinak, valamint a magas újrajátszhatóságnak. Érték azonban negatív felhangú megjegyzések is, különösen a zárfeltörési módszerek, valamint a túlzottan nagy méretű savegame-fájlok miatt. Ugyancsak felrótták az Unreal Engine-ben rejlő gyengeségeket.

Összességében szép pontszámokat kapott:

  • 1Up.com: 92%
  • IGN: 94% + minden idők 100 legjobb játéka közé választás
  • MobyGames: 82%
  • PC Gamer USA: 94% + TOP 50-be választás
  • PC Guru: 92% + jelölés Év RPG-je címre
  • BAFTA: Az Év Játéka 2000-díj
  • PC Zone: Minden Idők Legjobb PC-játéka-díj

Változatok[szerkesztés]

Játékváltozatok[szerkesztés]

A nagy sikerre való tekintettel kiadtak egy Game Of The Year változatot. Ehhez mellékelték a legújabb frissítéseket, egy szerkesztői csomagot, a játék zenéjét CD-n, valamint a pályákon is olvasható fiktív The Midnight Sun című újság egy lapját. Az újabb változatokban a zenei CD lemaradt, és az újság is a CD-n megtalálható PDF-állományra szűkült.

A Macintosh-verzió szinte semmiben nem tért el az eredeti PC-stől. Mivel azonban Mac OS 9-re illetve Mac OS X-re lett tervezve, ezért nem működik együtt az Intel-alapú Mac-gépekkel (viszont ezeken a PC-s verziót működésre lehet bírni).

2002-ben megjelent a játék Playstation 2-re is, Deus Ex: The Conspiracy címmel. Vadonatúj kezdő és befejező videókat kapott, automata célzórendszert, átdolgozott karaktereket és animációkat, valamint a konzol képességeihez mérten átszabták a pályákat is.

A játék folytatása, a Deus Ex: Invisible War 2003 végén jelent meg. Egy újabb folytatást is tervbe vettek, ezúttal multiplayer játékra, ez lett volna a Deus Ex: Clan Wars. A DX2 negatív fogadtatása után azonban ezt jelentős mértékben átdolgozták, és végül Project Snowblind néven jelentették meg.

2007 márciusától a Valve Steam rendszerén keresztül is letölthető a játék, számtalan más Eidos-címmel együtt.

MOD[szerkesztés]

Az Ion Storm 2000. szeptember 22-én jelentette meg a Deus Ex SDK-t, mellyel lehetőség nyílt a pályaszerkesztésre. Ennek köszönhetően számos rajongói kiegészítés érkezett a programhoz. 2015-ben Steam-en hivatalosan is megjelent a Deus Ex: Revision. Akik az alapjátékot megvásárolták, azok ezt a kiegészítőt feltelepítve több helyen nagyobb felbontású textúrákat, időjárás- és egyéb effekteket, valamint újraírt zenét kapnak.

Filmadaptáció[szerkesztés]

2002 májusában a Columbia Pictures bejelentette a megfilmesítés szándékát. Még 2003-ban is úgy nyilatkoztak, hogy JC Denton karaktere az eredeti játékhoz képest komorabb, sötétebb lesz. A megjelenést 2006-ra tervezték. Felmerült, hogy Willem Dafoe is szerepel majd a moziban, de ezt nem tudták megerősíteni. A megfilmesítés ötletével azonban 2004 májusában felhagytak. Helyette 2012-ben az előzménytörténet megfilmesítését vették tervbe.[1]

Hivatkozások[szerkesztés]

Lábjegyzetek[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

A játékban nem megtalálhatóak a New York-i World Trade Center ikertornyai,amik a történet szerint terrortámadás következtében megsemmisültek. Ez valóban így volt,csak a játék 2000. június 17-én jelent meg,a támadás pedig 2001. szeptember 11-én történt.A mai napig nincs magyarázat erre a furcsaságra.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Deus Ex című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.