Bilderberg-csoport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bilderberg-csoport
A Hotel de Bilderberg Hollandia Oosterbeek nevű településében
A Hotel de Bilderberg Hollandia Oosterbeek nevű településében

Alapítva 1954. május 29.
Székhely Leiden
A Bilderberg-csoport weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bilderberg-csoport témájú médiaállományokat.

A Bilderberg-csoport egy befolyásos személyekből (tudósok, médiaszemélyiségek, politikusok, üzletemberek, lásd lentebb) álló, zárt körű társaság. Nevét egy holland szállodáról kapta, ahol először tartották meg a gyűlésüket 1954-ben. A csoport alapítója a 2004-ben elhunyt Bernát holland herceg volt. A csoport 1954-től minden évben tanácskozik – csak háromszor maradt el, 1976-ban és a covid idöszakában – szigorúan zárt ajtók és maximális védelem mellett. Találkozójukat minden évben május végén, valamivel a G8-ak összejövetele előtt tartják; témáik és a résztvevők nevei nyilvánosak, ugyanakkor a találkozón elhangzottak titkosak, azokról nem adnak ki közleményt.

A tanácskozások titkossága és az összeesküvés-elméletek[szerkesztés]

A Bilderberg-csoport tanácskozásai bizalmas jellegűek, a Chatham House Rule-t követik, azaz a brit Királyi Külügyi Intézet, a Chatham House tanácskozásain elfogadott szabályok az érvényesek. Eszerint annak érdekében, hogy a résztvevők szabadon fejthessék ki saját személyes véleményüket egy-egy témáról, a résztvevők kötelezik magukat arra, hogy a tanácskozásokon elhangzottakról beszélhetnek ugyan, de nem nevezhetik meg az egyes álláspontokat képviselő személyeket, illetve azok nemzeti vagy intézményi hovatartozását.

Ezek a szabályok széles körben használatosak nemzetközi konferenciákon, „think tank”-ek ülésein, amelyeken olyan szakértők vesznek részt, akiknek egyúttal hivatali funkciójuk is van, és a konferencián nem feltétlenül a hivatalos, hanem a szakmai álláspontjukat akarják képviselni. Tekintettel azonban arra, hogy a Bilderberg-csoport ülésein igen magas rangú személyek vesznek részt, tanácskozásaik „titkossága” már régen kiváltotta a közvélemény kiemelt érdeklődését és a sajtó támadásait.

Robert Eringer kutatónak állítólag sikerült megszereznie egy példányt az 1955 szeptemberében – a nyugatnémet Garmischban – tartott konferencián írt titkos jegyzőkönyvről. Állítása szerint ez áll a jegyzőkönyv 30. oldalán: „Ezen konferencia résztvevői azokat a megállapodásokat, amelyek a kifejtett vélemények után egy általános konszenzus folyamán születnek, a saját befolyás-övezetükön belül továbbadhatják, természetesen a forrás érintése nélkül.” Egy levelében ezt válaszolta Eringernek a „bilderberger” Sir Paul Chambers: „Semmit nem árulhatok el a Bilderberg-csoportról egy kívülállónak, aki nem tagja annak. Ez kötelességem. Nagyon sajnálom, hogy nem segíthetek Önnek, de erre abszolút nincs fölhatalmazásom, s ebben a vonatkozásban nagy hibát követnék el, ha bármit is mondanék a Bilderberg-csoportról.”

Ezek a „leleplezések” semmi eltérést nem mutatnak a széles körben ismert és alkalmazott Chatham House szabálytól.

A csoport egyik tagja, Richard C. Holbrooke nyilatkozatában árnyalta a csoport jelentőségét: „Soha nem hoznak döntést semmiről, és egy csomó mindenben nem értenek egyet. Viccesen azt mondanám, hogy közel sem olyan fontosak, mint amennyire magukat képzelik. És természetesen egyáltalán nem olyan fontosak, mint ahogy azt az összeesküvés-elméletek kedvelői gondolják.”[1]

Találkozók[szerkesztés]

Tagok és meghívottak[szerkesztés]

Az alábbi lista nem teljes, és egyes személyek esetében a tisztségek megjelölése korábbi állapotot tükröz.

Magyar résztvevők[szerkesztés]

További résztvevők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Holbrooke: Rábeszéltük Hornt a Bokros-csomagra
  2. Bilderberg Meetings / Press Release. Bilderberg Meetings. [2016. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 27.)
  3. Az első és második Orbán-kormány külügyminisztere (1998–2002, 2010–2014), a 2008-as találkozó idején az ellenzékben lévő Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Szabad Európa Központjának elnöke.
  4. Bilderberg Meetings / Participants. Bilderberg Meetings. [2016. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 27.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]