Fiuggi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fiuggi
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióLazio
MegyeFrosinone
Védőszent Szent Balázs
Irányítószám 03014
Körzethívószám 0775
Forgalmi rendszám FR
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség10 082 fő (2023. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság747 m
Terület32,98 km²
Időzóna CET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 41° 48′, k. h. 13° 13′Koordináták: é. sz. 41° 48′, k. h. 13° 13′
Elhelyezkedése Frosinone térképén
Elhelyezkedése Frosinone térképén
Fiuggi weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Fiuggi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Fiuggi település Olaszországban, Lazio régióban, Frosinone megyében. Lakosainak száma 10 082 fő (2023. január 1.).[1] Fiuggi Ferentino, Piglio, Torre Cajetani, Trivigliano, Acuto, Trevi nel Lazio, Guarcino és Paliano községekkel határos.

A település eredeti neve Anticoli di Campagna volt, már az idősebb Plinius is, aki az időszámításunk utáni 1. évszázadban élt, áradozott a Fiuggi-gyógyforrások gyógyító hatásáról és már a 14. században hírnevet szerzett a víz, amikor VIII. Bonifác pápa azt állította, hogy a közeli Fiuggi-forrás ásványvizei meggyógyították veseköveit. Két évszázaddal később Michelangelo is magasztalta annak a víznek az erényeit, amely meggyógyította az „egyetlen kőfajtából, amelyet ki nem állhatok”. Hamarosan az Acqua di Fiuggit palackokban küldték Európa összes királyai részére. Csak a 19-20. század fordulóján vált divattá a fürdővárosokba zarándokolni, és ekkortájt nevezte át Olaszország királya Anticolit annak legünnepeltebb büszkesége, a Fiuggi-víz tiszteletére.

A 16. és a 19. század között Fiuggi és számos közeli város még a pápai állam része volt. Szomszédjaitól eltérően, Anticoli di Campagna bevételi forrást is szerzett csodálatos vizeinek értékesítéséből. Megérkeztek a gazdag érdeklődők is, s ezek a felsőbb osztályokból való kívülállók lassan a mai Rómában találhatóhoz hasonló festett vakolattal borították be az eredeti középkori falakat, megváltoztatva a város megjelenését. Ma a helyi lakosok nagyon aktív csoportja lassan helyreállítja a kőhomlokzatokat, hogy visszaállítsák a város középkori formáját.

Az "Acqua di Fiuggi" jelentősége[szerkesztés]

Az Acqua di Fiuggi ("Fiuggi vize") forrásvize az Hernic-hegység (Appenninek része) ősi vulkáni kőzetein halad keresztül, amelynek ökoszisztémáját emberi beavatkozás a történelem során még nem változtatta meg. Európában az ún. oligomineális vizek közé sorolják( azaz hatóanyagot igen kis és harmonikus mennyiségben tartalmaznak), de bizonyítottan tartalmazza a "huminsavak" csoportjának bizonyos összetevőit, amelyek állítólag a víz egészségügyi előnyeit biztosítják.[2]

Népesség[szerkesztés]

A település lakossága az elmúlt években az alábbi módon változott:

A népesség alakulása 2017 és 2023 között
Lakosok száma
10 529
10 511
10 082
201720182023
Adatok: Wikidata

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Fiuggi című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b https://demo.istat.it/?l=it
  2. Fiuggi-csodavize. (Hozzáférés: 2022. november 29.)

További információk[szerkesztés]