Alatri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alatri
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióLazio
MegyeFrosinone megye
VédőszentI. Szixtusz pápa
Irányítószám03011
Körzethívószám0775
Forgalmi rendszámFR
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség27 693 fő (2023. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság502 m
Terület97,23 km²
IdőzónaCET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 41° 43′ 35″, k. h. 13° 20′ 32″Koordináták: é. sz. 41° 43′ 35″, k. h. 13° 20′ 32″
Elhelyezkedése Frosinone megye térképén
Elhelyezkedése Frosinone megye térképén
Alatri weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Alatri témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Alatri (latinul: Aletrium) kisváros Olaszország Lazio tartományában, Rómától mintegy 90 kilométerre délkeletre. Lakossága mintegy 30 000 fő.

Történelem[szerkesztés]

A mai település területe már 2000 évvel Krisztus előtt lakott volt. Alatrium a hernicusok városa volt, amely Kr. e. 550 körül Veroli, Anagni és Ferentino városokkal szövetkezett a volscusok és a szamniszok ellen. Kr. e. 530-ban Tarquinius Superbus Rómájával kötöttek szövetséget. Kr. e. 306-ban a rómaiak legyőzték és meghódították. Cicero idejében, illetve azt követően municipiumi jogállása volt.

A Nyugatrómai Birodalom bukása után a város hanyatlásnak indult. A 12. században a pápák erőssége volt, amikor el kellett hagyniuk Rómát. A következő századokban felvirágzott a gazdaság, és a város kiterjesztette hatáskörét a környező területekre. A 15. században László nápolyi király és V. Márton pápa beavatkozása miatt veszített függetlenségéből, és végül pápai fennhatóság alá került.

1556-ban spanyol katonák foglalták el. A Napóleoni háborúk alatt a pápai adminisztráció számos tagját Franciaországba hurcolták. A város 1870-ben Olaszország része lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alatri című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alatri című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.