David Rockefeller

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
David Rockefeller
David Rockefeller (jobbról a második)
David Rockefeller (jobbról a második)
Született 1915. június 12. (101 éves)[1]
New York
Állampolgársága amerikai
Gyermekei
 • David Rockefeller, Jr.
 • Eileen Rockefeller Growald
 • Abby Rockefeller
 • Peggy Dulany
 • Richard Rockefeller
 • Neva Goodwin
Szülei Abby Aldrich Rockefeller
John D. Rockefeller Jr.
Foglalkozása
 • műgyűjtő
 • bankár
 • önéletrajzíró
 • államférfi
 • üzletember
Iskolái
Kitüntetései

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz David Rockefeller témájú médiaállományokat.

David Rockefeller (New York, 1915. június 12. –) amerikai bankár. David a Rockefeller dinasztia jelenlegi feje és az utolsó életben maradt gyermeke John D. Rockefeller, Jr és felesége Abby Aldrich Rockefellernek. Egyben az utolsó életben maradt unokája az olajmágnás és bankár, John D. Rockefeller a Standard Oil (Exxon Mobil), a Rockefeller Egyetem és a Rockefeller Alapítvány megalapítójának. Hat gyermeke van, három fiú és három lány. A négy elhunyt testvére: John D. III. Nelson, Laurence és Winthrop.

Élete[szerkesztés]

David Rockefeller a szülői házban berendezett kórházban született New Yorkban. A házban antik, középkori és reneszánsz darabok voltak találhatók, melyek apja gyűjteményei voltak. Gyermekként sok időt töltött a szülői Kykuit kastélyban, északra New Yorktól. Gyakori vendég volt a kastélyban George C. Marschall tábornok, a Marschall terv névadója, Richard Evelyn Byrd admirális, akinek Antarktisz expedícióját a Rockefellerek finanszírozták, a világbank elnöke, valamint John J. McCloy, a Külkapcsolatok tanácsának elnöke, a győztes hatalmak németországi képviselője. Tanulmányait a Harvard egyetemen végezte, majd további egy éves képzést folytatott gazdaságtudományból majd utána egy évet a London School of Economics egyetemen. Itt találkozott először John F. Kennedyvel. Rockefeller ekkor a londoni Chase Manhattan banknál dolgozott. A második világháború kitörése után tisztiiskolába járt, majd 1945-ben előléptették hadnaggyá. 1946-ban a Rockefeller családhoz tartozó Chase National Banknál tevékenykedett, mely bank elsősorban az olajvállalatoknak nyújtott hiteleket. A bank elnöke a nagybátyja, Winthrop W. Aldrich volt, anyjának a testvére.

Politika[szerkesztés]

Jó kapcsolatokat ápolt több amerikai elnökkel, mint Dwight D. Eisenhower és Jimmy Carter. Ez utóbbi felkérte a pénzügyminiszter posztra és az USA központi bankja, a Federal Reserve System magánbank vezetésére, ő azonban visszautasította. A Council on Foreign Relations (Külkapcsolatok Tanácsa) tagjaként, majd elnökeként jó kapcsolatokat ápolt Henry Kissingerrel, az USA külügyminiszterével. 1979-ben John J. McCloy-jal együtt rábeszélték Jimmy Cartert, hogy a nép által elűzött, rákbeteg Reza Pahlavi iráni sahnak, adjanak menedéket az USA-ban. Ezt követően Teheránban, november 4-én, óriási tüntetések voltak az amerikai nagykövetség előtt, követelve az USA kormánytól, hogy adják ki Iránnak a volt sahot, majd túszul ejtettek 63 amerikai állampolgárt, és 444 napig fogva tartották őket. Rockefeller emellett tagja a Trilaterális Bizottságnak és a Bilderberg csoportnak.

Családja[szerkesztés]

Édesapja John D. Rockefeller, a Standard Oil vállalat alapítója. Rockefeller 1940. szeptember 7-én vette feleségül Margaret MacGrathot. Házasságukból hat gyermek született.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Integrált katalógustár, 2014. április 9.

Források[szerkesztés]

 • David Rockefeller, Erinnerungen eines Weltbankiers, Finanzbuch-Verlag, München 2008
 • David Rockefeller- Memoirs, New York: Random House, 2002