Koronarend (Belgium)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Koronarend
Ordre de la Couronne / Kroonorde
A Nagykereszt medálja
A Nagykereszt medálja
Ezüst Pálma fokozat
Ezüst Pálma fokozat
Adományozza  Belgium kormánya
TípusLovagrend öt fokozattal, két pálmával és három medállal
Kaphatják42. életévüket betöltött személyek
IndoklásA belga állam szolgálatában tett erőfeszítésekért
StátuszMinden év április 8-án, július 21-én és november 15-én adományozzák
JellemzőiA következő fokozatok léteznek:
  • Grand Cordon
  • Grand Officer
  • Commander
  • Officer
  • Chevalier
Statisztikák
Alapítás dátuma1897. október 15.
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetésKirályi Oroszlánrend
Alacsonyabb rangú kitüntetésII. Lipót-rend
KapcsolatosBelga Lipót-rend
A Wikimédia Commons tartalmaz Koronarend
Ordre de la Couronne / Kroonorde
témájú médiaállományokat.

A Koronarend (hollandul: Kroonorde, franciául: Ordre de la Couronne) magas rangú állami kitüntetés Belgiumban. A rendet II. Lipót belga király alapította 1897. október 15-én, mint a Kongói Szabadállam néven ismert afrikai gyarmat uralkodója, és a kongói gyarmat valamint az „afrikai civilizáció érdekében” végzett kiemelkedő tettekért adományozták. A rendet bevonták a belga állami kitüntetések közé, amikor 1908. október 10-én a belga állam annektálta a szabadállamot.

A rend jelmondata „Munka és haladás” (franciául: Travail et progrès, hollandul: Arbeid en vooruitgang).

A rend nagymestere a mindenkori belga király, jelenleg II. Albert belga király. Napjainkban a Koronarenddel a belga államnak tett kimagasló szolgálatot szokták elismerni, különösen a belga köztisztviselők körében. Ezen felül kiemelkedő művészi, irodalmi és tudományos eredményekért, illetve Belgium kereskedelmi és ipari érdekeinek előmozdításáért.

A Koronarendet külföldi állampolgárok is megkaphatják, elsősorban a Belgiumban állomásozó diplomatáknak és katonatiszteknek adományozzák. A második világháború után a Belgium felszabadításában részt vevő szövetséges katonáknak is rendszeresen ezt a kitüntetést adták.

Fokozatai[szerkesztés]

A Koronarendnek jelenleg öt fokozata van, ezen felül két pálma és három medál létezik:

  • Grand Cordon: a jobb vállom selyemszalagon viseli a kitűzőt, illetve a bal vállon a csillagot;
  • Grand Officer: a bal vállon csillagot visel, illetve esetenként nyakláncot;
  • Commander: a kitüntetést a nyak körül viseli;
  • Officer: a kitüntetést rozettás szalaggal a bal vállon viseli;
  • Knight: a kitüntetést szalaggal a bal vállon viseli;;
  • Golden Palms: szalagon arany pálmakoszorút visel a bal vállon;
  • Silver Palms: szalagon ezüst pálmakoszorút visel a bal vállon;
  • Gold Medal
  • Silver Medal
  • Bronze Medal

A rendjel leírása[szerkesztés]

A rend kitüntetése ötágú máltai kereszt, a kereszt szárai között a nap sugarait szimbolizáló sugarakkal, amelyek a lovagok kitüntetésén ezüstből, a magasabb fokozatokon aranyból vannak. A kereszt közepén lévő korongon kék zománcozott háttéren aranykorona található, a korong hátoldalán egymásnak háttal fordított "L" betűk, a rendet alapító II. Lipót király személyes monogramja. A felfüggesztő szalaghoz zöld zománcozott babér- és tölgykoszorú kapcsolja.

A rend csillagja (csak a Grand Cordon és Grand Officer fokozat kaphatja) tízágú, felváltva arany és ezüst csillag (a ""Grand Cordon fokozatnál), közepén fehér zománcozott, ötágú máltai kereszt, a Grand Officer fokozat csillagja hasonló, de a középső kereszt jóval kisebb.

Bal fent: Grand Cordon csillag, balra középen: Grand Officer csillag, fent középen: Grand Cordon selyemszalag és kitűző, jobbra fent: parancsnoki' kereszt, alsó sorban balról jobbra: tisztikereszt, lovagkereszt, aranypálma, ezüst pálma, arany, ezüst és bronzmedál (a Société de l'Ordre de Léopold jóvoltából)

A szalag gesztenyebarna színű, díszítés nélkül, de egyes esetekben a szalagon a következő megkülönböztető jelzések találhatók:

  • a szalagon keresztbe tett kardok jelzik, ha a kitüntetést háborús időben adományozták (a második világháború és a koreai háború során adományozott kitüntetéseken kis felirat jelzi);
  • a szalag mindkét oldalát arany szegély díszíti a különleges harci cselekményekért, hőstettekért adományozott szalagon;
  • a szalag közepén arany csík fut végig a háborús időben véghezvitt kimagaslóan hasznos cselekedetért;
  • a szalagot egy arany csillag díszíti, amennyiben a kitüntetettet az országos napiparancsban név szerint is említették;
  • ezüst vagy arany pálmák díszítik a háborús időben katonáknak adományozott szalagot.

A medál arany, ezüst vagy bronz, amelyet királyi korona csatol a felfüggesztő szalaghoz. A medál közepén vékonyan sávozott mezőben a királyi korona található, körülötte a rend jelmondata, hátoldalán II. Lipót monogramja. A pálmakoszorú és a medál szalagját kétodalt fehér sáv szegélyezi.

Az adományozás feltételei[szerkesztés]

A koronarend lovagi fokozata

Polgári fokozat[szerkesztés]

A Lipót-rendet (és más belga kitüntetéseket) általában meghatározott napokon kihirdetett királyi rendelettel adományozzák, ez történhet április 8-án (I. Albert belga király születésnapján), november 15-én (I. Lipót belga király nevenapján, illetve a királyság ünnepén, valamint bizonyos esetekben július 21-én (a belga nemzeti ünnepen, I. Lipót trónra lépésének évfordulóján).

A rend kitüntetéseit elsősorban a belga állam és társadalom szolgálatában elkövetett cselekedetekért adományozzák, a köztisztviselők esetében pontosan leszabályozták a szolgálati idő és kor követelményeit, míg egyéb személyek esetében a király dönt a rend odaítéléséről. A királyi rendeletet a belga hivatalos közlöny (Moniteur Belge) adja ki.

A külügyminisztérium felelős a rend felügyeletéért és a szabályozások keretén kívül eső (vagyis nem köztisztviselőknek adományozott) kitüntetések megítélésénél tanácsadói szerepet lát el. A különleges cselekedetekért adományozható kitüntetések számát a belga kormány minisztertanácsa határozza meg minden évben.

A Koronarend és más belga katonai és polgári rendek hierarchiáját törvény szabályozza, amely szerint a Koronarend rangsorban a Lipót-rend és a II. Lipót-rend között áll. Különleges esetek kivételével, ha valakit már kitüntettek az egyik renddel, akkor nem kaphat annál alacsonyabb kitüntetést, tehát ha megkapta a Koronarend parancsnoki fokozatát, akkor nem kaphatja meg a Lipót-rend lovagi vagy tiszti fokozatát.

A büntetőjogi eljárás alá volt személyek általában nem kaphatják meg a rend kitüntetését, amíg az eljárás be nem fejeződik.

Katonai fokozat[szerkesztés]

A katonai fokozatokat (amelyeket keresztbe tett kardok jelölnek a korona alatt) a szolgálati idő hossza alapján adományozzák a belga haderő tagjainak (az alapkiképzés éveit 50%-ban veszik figyelembe), illetve háborús időben egyes kimagasló cselekedetekért is adományozható. A normális körülmények között adományozott kitüntetésekre a következő szabályok élnek:

  • Grand Officer: legalább altábornagyi rangban lévő katonatisztnek adományozható, 38 év katonai szolgálat után
  • Commander: legalább ezredesi rangban lévő katonatisztnek adományozható, 32 év szolgálat után
  • Officer: legalább századosi rangban lévő katonatisztnek adományozható, 25 év szolgálat után
  • Knight: legalább 15 év szolgálat után tiszteknek és 35 év után tiszthelyetteseknek
  • Arany pálma: 25 év szolgálat után tiszthelyetteseknek és 35 év után alacsonyabb rendfokozatú katonáknak
  • Ezüst pálma: 30 év szolgálati idő után tiszthelyettesnél alacsonyabb rendfokozatú katonáknak

A katonai fokozatoknál nincs korhatár.

Medálok[szerkesztés]

A medálokat általában különösen hosszú szolgálati idő után adományozzák a kitüntetett nyugdíjba vonulásakor. A medált kaphatják köztisztviselők és a magánszféra alkalmazottai is, pl. börtönőrök, polgármesterek, rendőrtisztek, a helyi önkormányzatok tagjai. Követelmény, hogy a kitüntetett legalább 25 éves szolgálati vagy munkaviszonnyal rendelkezzen. Az arany medálhoz a köztisztviselőnek legalább 60 évesnek kell lenni és legalább 45 éves munkaviszonnyal kell rendelkezni, ebből 30 évet ugyanannál az állami szervnél.

A szolgálat idő mellőzésével, különleges körülmények között, a medálokat megkaphatják közalkalmazottak (igazgatók, osztályvezetők), művészek, építészek, tudósok vagy kézművesek is.

A bronz medált lényegében csak a Belga Kongó gyarmaton szolgáló fehér köztisztviselők kapták 11 éves szolgálati jogviszony után, illetve egy időben a 40 éves szolgálati jogviszonnyal rendelkező tűzoltók és mezőőrök.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Order of the Crown (Belgium) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Borné A.C., Distinctions honorifiques de la Belgique, 1830-1985 (Bruxelles: 1985)
  • Van Hoorebeke P., 175 Ans de l'Ordre de Léopold et les Ordres Nationaux Belges (MRA: 2007)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Order of the Crown (Belgium)
A Wikimédia Commons tartalmaz Koronarend (Belgium) témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Recipients of the Order of the Crown (Belgium)
A Wikimédia Commons tartalmaz A belgiumi Koronarend birtokosai témájú médiaállományokat.