Ugrás a tartalomhoz

II. Lipót-rend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Lipót-rend
Orde van Leopold II / Ordre de Léopold II
A II. Lipót-rend lovagi keresztje
A II. Lipót-rend lovagi keresztje
Adományozza Belgium kormánya
TípusLovagrend öt fokozattal és három medállal
Kaphatják42 évet betöltött személyek
IndoklásHarc közben tanúsított bátorságért vagy egyéb kiemelkedő cselekedetekért
StátuszJelenleg is adományozzák
JellemzőiA következő fokozatok léteznek:
Grootmeester (Nagymester)
Grootkruis (Nagykereszt)
Grootofficier (Főtiszt)
Commandeur (Parancsnok)
Officier (Tiszt)
Ridder (Lovag)
Statisztikák
Alapítás dátuma1900. augusztus 24. (1900 és 1908 között a Kongói Szabadállam kitüntetése)
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetésbelga Koronarend
Alacsonyabb rangú kitüntetésBelga katonai kitüntetések
KapcsolatosBelga Lipót-rend
A rend kitüntetései, bal felső sarokban: nagykereszt, fent középen: nagykereszt selyemszalaggal, jobbra fent: főtiszti csillag, alsó sorban, balról jobbra: parancsnoki, tiszti és lovagi kereszt, arany, ezüst és bronzmedál
A II. Lipót-rendhez adományozott oklevél (Honti György, Officier fokozat, 1989. április 10.)

A II. Lipót-rend (Orde van Leopold II hollandul, Ordre de Léopold II franciául) belga állami kitüntetés, egyike a három, napjainkban is adományozott belga lovagrendnek. A rend jelmondata: L'union fait la force (francia) - Eendracht maakt macht (holland), vagyis "Egységben az erő". A rendet II. Lipót belga király alapította 1900. augusztus 24-én, mint a Kongói Szabadállam uralkodója és csak 1908-ban, miután a gyarmatot a belga állam annektálta, vált állami kitüntetéssé.

A kitüntetést általában harctéren elkövetett hősies tettekért vagy a belga uralkodó szolgálatában elkövetett, egyéb kiemelkedő cselekedetekért adományozták belga vagy más állampolgárok számára. Napjaikra ez a rend is a köztisztviselők egyik kitüntetése lett hosszú, vagy kiemelkedő közszolgálati tevékenységük elismeréseként és a belga Koronarendel felváltva adományozzák. A belga állami kitüntetések és lovagrendek hierarchiájában a Lipót-rend áll az első helyen, ezt követi a Koronarend, majd pedig a II. Lipót-rend.

A II. Lipót-rendet minden alkalommal királyi rendelettel hirdetik ki minden év április 8-án (I. Albert belga király születésnapján), július 21-én (I. Lipót trónra lépésének napján) és november 15-én (Lipót neve napján).

Fokozatok

[szerkesztés]

A II. Lipót-rendnek öt fokozata és három medálja létezik:

 • Nagykereszt: a kitüntetést selyemszalagon a jobb vállon, illetve a csillagot bal vállon viselik
 • Főtiszt: a csillagot a bal vállon viselik
 • Parancsnok: csillag szalagsávon
 • Officier: csillag rozettával diszitett kitűzőn
 • Ridder: csillat kitűzőn
 • Aranymedál
 • Ezüstmedál
 • Bronzmedál

A rendnek katonai fokozata is létezik, amelyet a szalagon vagy kitűzön keresztbe tett kardok jeleztek.

A rendjel leírása, viselete

[szerkesztés]

A rend kitűzője fémből készült máltai kereszt (ezüst a lovagi és arany a magasabb fokozatoknak), a kereszt szárai között babérkoszorúval. A kereszt középpontjában lévő körben fekete zománcozott háttéren ezüst (lovag) vagy arany (magasabb fokozatok) oroszlán található, amelyet kék zománcozott hátterű gyűrűben a rend jelmondata vesz körbe: L'union fait la force franciául vagy Eendracht maakt macht hollandul ("Egységben az erő"). 1908 előtt a jelmondat még Travail et Progrès volt. A kereszt tetején a kereszttel megegyező anyagból készült korona található.

A rend csillaga tízágú, a csillag ágait felváltva ezüst és arany sugarak alkotják, közepén a rend kitűzője található.

A medál hozzávetőlegesen nyolcoldalú, belsejében dombornyomással a rend keresztje található, anyaga arany, ezüst vagy bronz.

A szalagsáv és kitűző kék, közepén fekete sávval. A különleges körülmények között adományozott kitüntetéseken a következő eltérések lehetnek:

 • háborús időben a szalagsávon vagy kitűzőn keresztbe tett kardok találhatók[1]
 • a szalagsávnak vagy kitűzőnek arany szegélye van, ha kiemelkedő hőstettért adományozták[2]
 • a fekete sáv közepén egy arany csik található a kiemelkedő nem-katonai tettért adományozott kitüntetéseken
 • a kitűzőn egy arany csillag jelzi, ha a kitüntetettet az országos napiparancsban név szerint említették
 • a kitűzőn arany vagy ezüst pálmaágak jelzik, ha háborús időben a hadsereg tagjainak adományozták[3]

A szalagsáv és a kitűző közepén eredetileg fehér sáv volt (a Kongói Szabadállam címerének színei a kék és a fehér voltak), ezt 1908 után változtatták meg.

Az adományozás feltételei

[szerkesztés]

A II. Lipót-rendet (és más belga kitüntetéseket) általában meghatározott napokon kihirdetett királyi rendelettel adományozzák, ez történhet április 8-án (I. Albert belga király születésnapján), november 15-én (I. Lipót belga király nevenapján, illetve a királyság ünnepén, valamint bizonyos esetekben július 21-én (a belga nemzeti ünnepen, I. Lipót trónra lépésének évfordulóján).

A rend kitüntetéseit elsősorban a belga állam és társadalom szolgálatában elkövetett cselekedetekért adományozzák, a köztisztviselők esetében pontosan leszabályozták a szolgálati idő és kor követelményeit, míg egyéb személyek esetében a király dönt a rend odaítéléséről. A királyi rendeletet a belga hivatalos közlöny (Moniteur Belge) adja ki.

A külügyminisztérium felelős a rend felügyeletéért és a szabályozások keretén kívül eső (vagyis nem köztisztviselőknek adományozott) kitüntetések megítélésénél tanácsadói szerepet lát el. A különleges cselekedetekért adományozható kitüntetések számát a belga kormány minisztertanácsa határozza meg minden évben.

A II. Lipót-rend és más belga katonai és polgári rendek hierarchiáját törvény szabályozza, amely szerint a II. Lipót-rend rangsorban a Lipót-rend és a belga Koronarend mögött áll. Különleges esetek kivételével, ha valakit már kitüntettek az egyik renddel, akkor nem kaphat annál alacsonyabb kitüntetést, tehát ha megkapta a II. Lipót-rend parancsnoki fokozatát, akkor nem kaphatja meg a Lipót-rend lovagi vagy tiszti fokozatát.

A büntetőjogi eljárás alá volt személyek általában nem kaphatják meg a rend kitüntetését, amíg az eljárás be nem fejeződik.

Magyar kitüntetettek

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. Ld. pl. ezen a képen.
 2. Ld. pl. ezen a képen.
 3. Ld. pl. ezen a képen Archiválva 2008. november 15-i dátummal a Wayback Machine-ben.

Források

[szerkesztés]
 • Borné A.C., Distinctions honorifiques de la Belgique, 1830-1985 (Bruxelles: 1985)
 • Van Hoorebeke P., 175 Ans de l'Ordre de Léopold et les Ordres Nationaux Belges (MRA: 2007)
 • Tripnaux E., L'Origine de l'Ordre de Léopold (Association of the Order of Leopold: 2008)

Fordítás

[szerkesztés]
 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Order of Leopold II című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]