Legion of Merit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legion of Merit
Adományozza az amerikai védelmi minisztérium
TípusNyakba akasztható
IndoklásKivételesen dicséretes katonai vezetésért és kiemelkedő harci teljesítményért.
StátuszJelenleg is kitüntetnek vele
Statisztikák
Első kitüntetés dátuma1942
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetésDefense Superior Service Medal
Alacsonyabb rangú kitüntetésDistinguished Flying Cross
A Wikimédia Commons tartalmaz Legion of Merit témájú médiaállományokat.

A Legion of Merit egy amerikai katonai kitüntetés. Azok a katonák kaphatják meg, akik "Kiemelkedő harci teljesítmény során kivételesen bátor magaviseletet" tanúsítottak. Legtöbbször kiemelkedő szolgálatvégzésért adományozzák, gyakran a nyugdíj előtti utolsó, legmagasabb kitüntetésként. A Legion of Meritet nem csak amerikai katonák kaphatják meg - külföldi politikusok és katonák számára is elérhető. A Legion of Merit egy a hat nyakba akasztható kitüntetés közül (ilyen még Medal of Honor, a Presidential Medal of Freedom, a Public Safety Officer Medal of Valor, a 9/11 Heroes Medal of Valor és a Chaplain's Medal for Heroism). Abban más a többitől, hogy ez az egyetlen amerikai katonai kitüntetés, amelynek fokozatai is vannak.

A Legion of Merit az USA egyik magas szintű katonai kitüntetése. Magasabb rangú például a Defense Superior Service Medal és alacsonyabb a Distinguished Flying Cross.

Odaítélése[szerkesztés]

A Legion of Merit fokozatait a külföldi haderők tagjai vagy azok vezetői kaphatják meg. Az adományozott fokozat elsősorban a kitüntetett rendfokozatától vagy beosztásától függ:

 1. Chief Commander (főparancsnok) - államfő vagy kormányfői szintű. Ezt a fokozatot Franklin D. Roosevelt elnök néhány szövetséges parancsnoknak is odaítélte a második világháborúban, több ország részvételével lefolytatott partraszállásért vagy invázióért.
 2. Commander (parancsnok) - amerikai vezérkari főnöknek megfelelő beosztás, de már nem államfői szint.
 3. Officer (tiszt) - amerikai tábornoknak vagy vezérkari tisztnek megfelelő, a vezérkari főnök alatti rendfokozatok kaphatják; ezredesi vagy annak megfelelő rendfokozat, amelyet az amerikai haderőkben tábornokok vagy vezérkari tisztek töltenek be; katonai attasék.
 4. Legionnaire (légiós) - minden más, feljebb nem említett rendfokozatú és állományú kitüntetett

Ha a kitüntetett az amerikai haderő tagja, akkor a kitüntetést fokozat nélkül kapja. A kitüntetés odaítélésének feltételei:

 • "Kiemelkedő harci teljesítmény során tanúsított kivételesen bátor magaviselet"
 • A hőstett egyértelműen kiemelkedő jellegű volt
 • A kitüntetéshez nem elég a fegyvernem, beosztás, rang vagy tapasztalat által megkövetelt szokványos viselkedés
 • Harci helyzeteken kívül még szigorúbb a kitüntetés elbírálása, és jelentős hőstett végrehajtására van szükség
 • Békeidőben különleges helyzetben vagy kiemelkedően nehéz helyzetben végrehajtott, példátlan és egyértelműen kiemelkedő hőstettre van szükség

A Legion of Merit fokozatai és a kitüntetés formája sokban hasonlítanak a francia Becsületrendre.

Formái[szerkesztés]

Chief Commander Commander Officer Legionnaire
Szalagsáv
 • A Chief Commander Degree (főparancsnoki fokozat) érméje egy zöld babérkoszorún nyugvó, alul arany rozettával összefogott, domború, fehérszegélyű, karmazsinvörös ötágú csillag. A csillag csúcsai befelé forduló V alakúak, csúcsain arany golyóbisokkal. Az érme közepén egy kék korongot arany felhők vesznek körbe. A korongon 13 fehér csillag utal az Egyesült Államok címerére. Az ötágú csillag karjai között, a babérkoszorún belül, kifelé álló hegyú, egymást keresztező nyilak találhatók. Az érme átmérője 75 mm, hátlapjának közepére a "UNITED STATES OF AMERICA" szöveget gravírozták. A szalagsávon vízszintes aranyrúdon az érme miniatűr mása látható.
 • A Commander Degree (parancsnoki fokozat) kinézetében szinte megegyezik a főparancsnoki fokozattal, ám átmérője csak 57 mm és az érmét az ötágú csillag felső karján egy aranykoszorún található gyűrű kapcsolja a 49 mm széles nyakszalaghoz. A karmazsinvörös szalag belső és külső szélén a fehér csík 2–2 mm széles. Az érme hátoldala fehér zománc, karmazsinvörös szélekkel. A hátoldal közepén egy korongra kerül felvésésre a kitüntetett neve, amelyet körbevesz az "ANNUIT COEPTIS MDCCLXXII" szöveg. Egy külső tekercsen a "UNITED STATES OF AMERICA" szöveg olvasható. A parancsnoki fokozat szalagsávja megegyezik a főparancsnokiéval, de itt a kisdíszítés ezüstből készült.
 • Az Officer Degree (tiszti fokozat) érméje hasonlít a parancsnoki fokozatra, de átmérője 48 mm és aranykoszorú helyett gyűrű kapcsolja a szalaghoz. A szalagon az érme 19 mm átmérőjű kicsinyített, arany másolata látható.
 • A Legionnaire Degree (légiós fokozat) valamint az amerikai katonáknak adott Legion of Merit a tiszti fokozattal megegyezően néz ki, de a szalagon nem található az érme másolata.

A szalagsáv mindegyik fokozat esetében a szokásos 35 mm széles. Alul és felül 2–2 mm magas fehér sáv, közöttük 31 mm maga karmazsinvörös sáv.

A hátlapokon olvasható "ANNUIT COEPTIS" az Az Amerikai Egyesült Államok nagypecsétje található szövegre utal, jelentése "(Isten) helyesli szándékainkat". Az évszám MDCCLXXXII 1782-nek felel meg - ebben az évben adták át az első amerikai katonai kitüntetést, amelyből később kialakult a Purple Heart. A szalag színe is a Purple Heart szalagjának színére utal.


Források[szerkesztés]

 • Legion of Merit (angol nyelven). gruntsmilitary.com. [2009. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 4.)
 • Legion of Merit (angol nyelven). The Institute of Heraldry. [2012. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 4.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]