Defense Distinguished Service Medal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Defense Distinguished Service Medal
Adományozza az amerikai védelmi minisztérium
Típusérme
Indokláskiemelkedő szolgálatért
Statisztikák
Alapítás dátuma1970. július 9.
Első kitüntetés dátumaEarle G. Wheeler tábornok (1970)
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetésHadsereg - Distinguished Service Cross
Haditengerészet - Navy Cross
Légierő - Air Force Cross
Azonos rangú kitüntetésDefense, Army, Navy, Air Force és Coast Guard Distinguished Service Medal
Alacsonyabb rangú kitüntetésSilver Star

Defense Distinguished Service Medal szalagsávja
Defense Distinguished Service Medal szalagsávja
A Wikimédia Commons tartalmaz Defense Distinguished Service Medal témájú médiaállományokat.

A Defense Distinguished Service Medal egy amerikai katonai kitüntetés, amelyet az Amerikai Egyesült Államok nemzetbiztonságával vagy védelmével kapcsolatos kiemelkedő szolgálatért ítélnek meg. A kitüntetést Richard Nixon elnök hozta létre 1970. július 9-én.

Ezt a kitüntetést csak a legmagasabb rangú katonák kapják meg, akik összfegyvernemi szolgálatot teljesítenek. A DDSM-et továbbá olyan rangidős tiszteknek ítélhetik meg, akiknek a honvédelem vagy a nemzetbiztonság térén nyújtott teljesítményük annyira kiemelkedő volt, amilyenre általában csak lényegesen magasabb beosztású katonáknak van lehetőségük.

A Defense Distinguished Service Medal az Egyesült Államok legmagasabb rangú, békeidőben adható kitüntetése. Erre a kitüntetésre általában az olyan magas rangú tisztek jogosultak, mint amilyen az összevont vezérkar elnöke és elnökhelyettese, a fegyvernemek vezérei és vezérhelyettesei, valamint az egyesített katonai parancsnokságok parancsnokai és parancsnokhelyettesei, akik közvetlen kapcsolatban állnak a védelmi miniszterrel és más, magas rangú hivatalnokkal.

A kitüntetés aranyból készült, előlapján egy csúccsal felfelé álló világoskék zománc ötszöggel (pentagon). Előtérben egy balra néző, széttárt szárnyú sasmadár, karmai között három, egymást keresztező nyílvesszővel. A sas mellkasán az Egyesült Államok pajzsa található. A sast és az ötszöget egy aranysáv veszi körbe, felül tizenhárom ötágú csillaggal, alul baloldalt babér-, jobboldalt olajbogyó-koszorúval. A csillagsáv hátlapján a „For Distinguished Service” (kiemelkedő szolgálatért) vésett szöveg szerepel. Az ötszög hátlapján a „From The Secretary of Defense To” (a honvédelmi miniszter adományozza … részére) szöveget a kitüntetett neve követi. Ezt a kitüntetést az összes többi Distinguished Service Medal előtt viselik, és nem adható olyan időszakban, amikor a kitüntetett már kapott egy Army, Navy, Air Force vagy Coast Guard Distinguished Service Medalt.

A Defense Distinguished Service Medal többszörös odaítélését tölgyfaleveles kisdíszítéssel jelölik.

Hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]