Silver Star (kitüntetés)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Silver Star (kitüntetés)
Silver Star medal.png
Adományozza az Amerikai Védelmi Minisztérium
Indoklás Kivételesen dicséretes katonai vezetésért és kiemelkedő harci teljesítményért.
Státusz Jelenleg is kitüntetnek vele
Statisztikák
Első kitüntetés dátuma 1932

Silver Star Medal ribbon.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Silver Star (kitüntetés) témájú médiaállományokat.

A Silver Star, magyarul Ezüst Csillag érem egy amerikai katonai kitüntetés. Azok a katonák kaphatják meg, akik "Kiemelkedő harci teljesítmény során kivételesen bátor magaviseletet" tanúsítottak.

Az Ezüst Csillag az USA egyik magas szintű katonai kitüntetése. Magasabb rangú a Defense Distinguished Service Medal, Distinguished Service Medal (Army), Navy Distinguished Service Medal, Distinguished Service Medal (Air and Space Forces) és alacsonyabb a Defense Superior Service Medal és a Legion of Merit.

Az Ezüst Csillag kitüntetés, az 1918. július 9-én alaptított a "Citation Star" (Kitüntető Csillag) utódjának tekinthető. 1932. július 19-én a hadügyminiszter jóváhagyta a "Citation Star" átalakítását az Ezüst Csillagra. A "Citation Star" csillagja került az új érem közepébe.

Az Ezüst Csillag-éremra vonatkozó szabályzatot 1942. augusztus 7-i Kongresszusi Törvény módosította, amiben az Egyesült Államok Haditengerészetének tagjai jogosultakká váltak a érem odaítéléséra. Az Egyesült Államok Hadserege számára pedig 1942. december 15-i hatállyal Kongresszusi Törvény iktatta be a módosítást. Az érem jelenlegi törvényi felhatalmazását a az Egyesült Államok törvénykönyvének 10. törvénye tartalmazza (10 U.S.C. § 7276 az amerikai hadsereg számára, 10 U.S.C. § 8294 az Egyesült Államok haditengerészetére és az Egyesült Államok tengerészgyalogságára, valamint 10 U.S.C. § 9276 az Egyesült Államok légiereje és az Egyesült Államok űrhadereje számára).

Az amerikai hadsereg „Ezüst Csillagként” ítéli oda az érmet. Az amerikai haditengerészet, a tengerészgyalogság, a légierő, az űrhaderő és a parti őrség „Ezüst Csillag éremként” ítéli oda a kitüntetést. Maga a Védelmi Minisztérium (DoD), 2016. december 21. óta „Ezüstcsillag Éremként” nevezi meg a kitüntetést.

Kinézete[szerkesztés]

Az Ezüst Csillag érem egy arany ötágú csillag, 1 1⁄2 hüvelyk (38 mm) átmérőjű, közepén egy 3⁄16 hüvelyk (4,8 mm) átmérőjű ezüst csillag, amit körbe vesz egy babérkoszorú. Az érem egy téglalap alakú, lekerekített sarkú fémhurokra van felfüggesztve. A hátoldalon a "FOR GALLANTRY IN ACTION" felirat látható. A szalag 1 3⁄8 hüvelyk (35 mm) széles, és a következő csíkokból áll: 7⁄32 hüvelyk (5,6 mm) Old Glory piros (középső csík); kifelé haladva párokban 7⁄32 hüvelyk (5,6 mm) fehér; 7⁄32 hüvelyk (5,6 mm) ultramarin kék; 3⁄64 hüvelyk (1,2 mm) fehér; és 3⁄32 hüvelykes (2,4 mm) ultramarin kék.


Források[szerkesztés]

  • Silver Star (angol nyelven). gruntsmilitary.com. [2009. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 4.)
  • Silver Star (angol nyelven). The Institute of Heraldry. [2012. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 4.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]