Silver Star (kitüntetés)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Silver Star (kitüntetés)
Adományozza az Amerikai Védelmi Minisztérium
IndoklásKivételesen dicséretes katonai vezetésért és kiemelkedő harci teljesítményért.
StátuszJelenleg is kitüntetnek vele
Statisztikák
Első kitüntetés dátuma1932

A Wikimédia Commons tartalmaz Silver Star (kitüntetés) témájú médiaállományokat.

A Silver Star, magyarul Ezüst Csillag érem egy amerikai katonai kitüntetés. Azok a katonák kaphatják meg, akik "Kiemelkedő harci teljesítmény során kivételesen bátor magaviseletet" tanúsítottak.

Az Ezüst Csillag az USA egyik magas szintű katonai kitüntetése. Magasabb rangú a Defense Distinguished Service Medal, Distinguished Service Medal (Army), Navy Distinguished Service Medal, Distinguished Service Medal (Air and Space Forces) és alacsonyabb a Defense Superior Service Medal és a Legion of Merit.

Az Ezüst Csillag kitüntetés, az 1918. július 9-én alaptított a "Citation Star" (Kitüntető Csillag) utódjának tekinthető. 1932. július 19-én a hadügyminiszter jóváhagyta a "Citation Star" átalakítását az Ezüst Csillagra. A "Citation Star" csillagja került az új érem közepébe.

Az Ezüst Csillag-éremra vonatkozó szabályzatot 1942. augusztus 7-i Kongresszusi Törvény módosította, amiben az Egyesült Államok Haditengerészetének tagjai jogosultakká váltak a érem odaítéléséra. Az Egyesült Államok Hadserege számára pedig 1942. december 15-i hatállyal Kongresszusi Törvény iktatta be a módosítást. Az érem jelenlegi törvényi felhatalmazását a az Egyesült Államok törvénykönyvének 10. törvénye tartalmazza (10 U.S.C. § 7276 az amerikai hadsereg számára, 10 U.S.C. § 8294 az Egyesült Államok haditengerészetére és az Egyesült Államok tengerészgyalogságára, valamint 10 U.S.C. § 9276 az Egyesült Államok légiereje és az Egyesült Államok űrhadereje számára).

Az amerikai hadsereg „Ezüst Csillagként” ítéli oda az érmet. Az amerikai haditengerészet, a tengerészgyalogság, a légierő, az űrhaderő és a parti őrség „Ezüst Csillag éremként” ítéli oda a kitüntetést. Maga a Védelmi Minisztérium (DoD), 2016. december 21. óta „Ezüstcsillag Éremként” nevezi meg a kitüntetést.

Kinézete[szerkesztés]

Az Ezüst Csillag érem egy arany ötágú csillag, 1 1⁄2 hüvelyk (38 mm) átmérőjű, közepén egy 3⁄16 hüvelyk (4,8 mm) átmérőjű ezüst csillag, amit körbe vesz egy babérkoszorú. Az érem egy téglalap alakú, lekerekített sarkú fémhurokra van felfüggesztve. A hátoldalon a "FOR GALLANTRY IN ACTION" felirat látható. A szalag 1 3⁄8 hüvelyk (35 mm) széles, és a következő csíkokból áll: 7⁄32 hüvelyk (5,6 mm) Old Glory piros (középső csík); kifelé haladva párokban 7⁄32 hüvelyk (5,6 mm) fehér; 7⁄32 hüvelyk (5,6 mm) ultramarin kék; 3⁄64 hüvelyk (1,2 mm) fehér; és 3⁄32 hüvelykes (2,4 mm) ultramarin kék.


Források[szerkesztés]

  • Silver Star (angol nyelven). gruntsmilitary.com. [2009. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 4.)
  • Silver Star (angol nyelven). The Institute of Heraldry. [2012. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 4.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]