Az Amerikai Egyesült Államok nagypecsétje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Elülső oldala[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államok nagypecsétje

Az Amerikai Egyesült Államok nagypecsétje magába foglalja az állam címerét (angolul: US Seal Coat of Arms) az elülső oldalán. Ez egy fehérfejű rétisas, szétterjesztett szárnyakkal, lábakkal és tollakkal. Feje és farktollai fehérek, többi része barna. Mellén egy pajzs látható, amely tizenhárom vörös és fehér függőleges sávból áll, valamint a felső részén egy vízszintes kék sávot helyeztek el. A sávos pajzsot az 1777-es zászló alapján készítették, jelképezve az alapító tagállamokat. Karmaiban zöld babérágakat és egy köteg (13) ezüstszínű nyilat tart: mind a babérágak, mind pedig a nyilak a szenátust jelképezik, miszerint ők háborúban és békében is vezethetik az országot.[1] A sas feje fölött egy korong található, közepén tizenhárom ezüstszínű csillaggal, ismét utalva az alapító tagállamokra. Egy sárga szalagon az ország mottója olvasható latinul: „E Pluribus Unum” („Sokból egy”).

Hátoldala[szerkesztés]

A nagypecsét hátoldala

A 13-fokú piramis alapján a MDCCLXXVI (1776) római szám, a függetlenségi nyilatkozat keletkezésének évét jelzi. A piramis a megemelt zárókövével befejezetlennek látszik, ez a szimbólum arról szól, hogy az államoknak a kiteljesedésen még dolgozniuk kell. A heraldikában igen szokatlan a bokrok és gyomok naturalisztikus ábrázolása a piramis lábánál. Ugyanez vonatkozik a piramis háromdimenziós ábrázolására is. A látható kövek száma ingadozó a különbözó ábrázolásokon, az 1972-ből származó mai verzióban ez 79.[2]

A mindent látó szemet eredetileg egyházi ábrázolásokból kölcsönözték. Ezt a szabadkőművesség is felhasználta, és emiatt hibásan kapcsolatba hozzák az illuminátus renddel.

A latin feliratok:

  • ANNUIT CŒPTIS

„Annuit cœptis” („Megáldotta a megkezdetteket”), Vergilius Aeneis című művéből származik. Ott ez áll: „Jupiter omnipotens, audacibus annue cœptis.” („Mindenható Jupiter, áldd meg a merészen megkezdetteket!”).

  • NOVUS ORDO SECLORUM

„Novus ordo seclorum” („A korszak új rendje”), egyrészt az angol uralkodóktól való leválást idézi, és utal egyben Vergilius negyedik eklogájára: „Magnus ab integro sæclorum nascitur ordo.” („Újra kezdődik a korszakok nagy sora.”).

Források[szerkesztés]

  1. National Geographic
  2. US Department of State, Bureau of Public Affairs (Hrsg.), The Great Seal of the United States, Washington, D.C., 2003, 12. old.