Warren Spector

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Warren Spector
Warren Spector
Warren Spector
Született 1955október 2. (62 éves)
Amerikai Egyesült Államok
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása Videojáték Designer
Iskolái University of Texas at Austin

Warren Spector blogja
Warren Spector az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Warren Spector témájú médiaállományokat.

Warren Spector az Egyesült Államokban élő videojáték-tervező, aki számítógépes szerepjátékokban, illetve First Person Shooterekben való közreműködése által vált ismertté a játékostársadalomban. Jelenleg Texasban él fantasy történeteket író feleségével, Caroline L. Skelley-vel. Legismertebb játékai a System Shock és a Deus Ex.

Élete[szerkesztés]

Spector 2006-ban

Warren Spector fiatal korában filmesztéta szeretett volna lenni, ezért beiratkozott a texasi Northwestern University-re. Az egyetem elvégzése után PhD doktori címet szeretett volna szerezni, ezért iskolájában maradt. Tanársegédként oktatott, de korlátozott anyagi lehetőségei miatt más munkákat is el kellett vállalnia. 1983-ban, mint a számítógépes játékok nagy rajongója, csatlakozott a Steve Jackson Games csapatához, ahol a Space Gamer nevű újság szerkesztője lett. Később azonban már a kiadó szerepjáték-rendszereket tervező és tesztelő kreatív csapatban találta magát. 1987-ben a TSR hívására Wisconsinba költözött, egyben feladta egyetemi ambícióit és a doktori címet. A cégnél azonban csak két évet töltött, mert nem látott benne több lehetőséget.

1989-ben Richard Garriott ajánlására az Origin Games-hez került, és visszaköltözött Texasba. Itt kisebb munkák után rögtön két, a kilencvenes években rendkívül népszerű játék, az Ultima VI és a Wing Commander fejlesztésében vett részt. Tekintettel azonban arra, hogy Warren Spector gondolkodásmódja és ötletei néha ellentétben álltak a cég szellemiségével és sok, régóta bevált dologgal, kompromisszumokkal kényszerítették mellékszerepbe. Az Ultima VII fejlesztésében azonban így is oroszlánrésze volt, noha saját ötleteit csak korlátozottan valósíthatta meg.

1992-ben, egy külsős csapat, a Blue Sky Productions élére helyezték az Origintől, hogy vezényelje le az Ultima-sorozat egyik új szálának, az Ultima Underworld-nek a készítését. Mind a játék, mind folytatása, a "Labyrinth of Worlds", nagy siker lett. A kreativitását kiélő Spector hamarosan új játék készítésébe fogott bele a Blue Sky-nál: ez lett a System Shock, mely annak ellenére, hogy csak mérsékelt sikert aratott, forradalmi újításokkal rendelkezett az FPS-ek világában. A bukás miatt az akkorra az Origin tulajdonosává vált Electronic Arts korlátozni kezdte Spectort, aminek a vége az lett, hogy néhány középszerű játék fejlesztésében való közreműködés után 1995-ben otthagyta az Origint.

Új munkahelye az időközben Looking Glass névre váltó Blue Sky Productions lett. A cégnél két játék készült: egyfelől a Thief első része, másfelől pedig Spector legújabb ötlete, a "Junction Point", mely a világ egyik első MMORPG-je lehetett volna, de pénzhiány miatt sosem készült el. A pénzügyi helyzet miatt a Looking Glass amúgy is bezárta austini stúdióját, és Spector, aki nem akart Bostonba költözni, inkább átigazolt egy helyi fejlesztőcéghez, az akkoriban indult Ion Storm Inc.-hez. Mivel az Eidos Interactive a sok sikerjáték miatt akkoriban eléggé vagyonos volt, Spector szabad kezet kapva, minden segítség megadása mellett kezdte el új játéka, a Deus Ex fejlesztését (mely két korábbi ötletének, a "Troubleshooter"-nek és a "Junction Point"-nak a továbbgondolása volt). Másfél évig dolgoztak rajta, amikor is kiderült, hogy a játék abban a formában vállalhatatlan, így inkább a meglévő elemek felhasználásával újraírták. A program végül 2000-ben jelent meg, és hatalmas siker lett.

Ekkorra azonban az Eidos is nehéz helyzetbe került, és bár a Deus Ex anyagilag jól teljesített, több stúdióját (közülük az Ion Storm egyik stúdióját), köztük a Looking Glass-t, bezárni kényszerült. Spector a szorult helyzetben maga köré gyűjtött néhány munka nélkül maradt tagot, ezután megvásárolta néhány általa fejlesztett játék licencét. Az Ion Storm ekkor kezdett bele a Deus Ex: Invisible War (2003) és a Thief: Deadly Shadows (2004) fejlesztésébe. A cég azonban nem sokkal élte túl ezeket a játékokat, és 2005-ben bezárni kényszerült. Spector ekkor alapította meg a Junction Point Studios-t, melyet korábbi, befejezetlen játéka után nevezett el. Cégét 2007-ben felvásárolta a Disney Interactive, miután hírét vették, hogy különleges, rajzfilmszerű grafikával megáldott játékot készít. A Disney berkein belül történt fejlesztés végén 2010-ben jelent meg a kissé steampunk jegyeket magán viselő Epic Mickey, mely nagy siker volt. A második rész elkészítése után 2013-ban azonban Spector elhagyta a Disney által felvásárolt céget.

Magánélete[szerkesztés]

1984-ben ismerkedett meg Caroline Chase-szel, akivel 1987. április 11-én összeházasodtak.

Kisebb szerepei játékokban[szerkesztés]

Warren Spector számos játékába beleírta magát easter egg-ként, jellemzően Dr. Spector néven, utalva így soha meg nem szerzett doktori címére. A Deus Ex-ben a játék elején megmentendő Ford Schick karaktere egyenesen róla lett mintázva, az "iamwarren" pedig a játék egyik cheat-je lett.

Munkássága[szerkesztés]

Videojátékok[szerkesztés]

Szerepjáték-rendszerek[szerkesztés]

  • Toon (1984)
  • Bullwinkle and Rocky Role-Playing Party Game (1988)
  • Uncanny X-Men Boxed Set (1990)

Könyvek[szerkesztés]

  • Double Agent: Royal Pain/The Hollow Earth Affair (Richard Merwin/Warren Spector) ISBN 0880385510

Képregények[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • A világ legbefolyásosabb emberei - Warren Spector (PC Guru 2002. július)