Ion Storm Inc.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ion Storm Inc.
TípusJátékkiadó
Alapítva1996. november 15.
Megszűnt2005. február 9.
SzékhelyDallas, Texas, Amerikai Egyesült Államok
VezetőkJohn Romero
Tom Hall
Jerry O'Flaherty
Todd Porter
Warren Spector
Alapító
IparágSzámítástechnika
Formabetéti társaság
SablonWikidataSegítség

Az Ion Storm Inc. egy számítógépes játékok fejlesztését végző cég volt. Alapítója John Romero, aki a Doom sorozat készítésében is részt vett. Jelmondata: "Design Is Law". Megalakulása után sokáig nem adott ki semmilyen játékot, és sokáig inkább csak a körülöttük lévő sztárolás, a ballépések sorozata, és a belső feszültségek miatt váltak hírhedtté. Legnépszerűbb játékuk a Deus Ex lett, mely számos díjat is nyert.

Ion Storm Dallas[szerkesztés]

A dallasi iroda 1996-ban alakult. Rögtön le is szerződtette őket az Eidos Interactive, és hat játék minél előbbi kiadását vállalták. Első játékuk a Dominion: Storm Over Gift 3 volt, melyet Todd Porter már a korábbi cégénél elkezdett fejleszteni. Úgy számolták, ötvenezer dollár és három hónap elég idő lesz a befejezéshez. Ehelyett majdnem egy évig tartott, és több százezer dollárt felemésztett. A megjelenéskor ráadásul nagyot is bukott, ennek oka a hasonló stílusban készült StarCraft óriási sikere volt.

Másik két fejlesztésük, a Daikatana és az Anachronox is óriási csúszást halmozott fel, miután mindkét játékot átportolták az akkor korszerűbbnek számító Quake 2 grafikus motorra. Az Anachronox végül csak 2001 végén jelent meg, és hiába volt a kritikusok szerint nagyon jó játék, elavult kinézete és az elmaradt reklámkampány miatt nem lett sikeres. A Daikatana pedig az eredetileg 1997 végére kitűzött megjelenést alaposan lekésve, 2000-ben jött ki, az előzetes agresszív reklámkampány ellenére meglehetősen rossz játékmenettel.

A stúdió rengeteg pénzt költött luxuskörülményekre. Irodájuk egy dallasi irodaház 54. emeletén volt, rajta egy hatalmas márvány Ion Storm-logóval. A cég túl gyorsan növekedett és túl sok pénzt öltek bele anélkül, hogy ennek a kiadó bármilyen hasznát látta volna. Így hát az Anachronox befejezése után 2001-ben bezárták a dallasi stúdiót.

Ion Storm Austin[szerkesztés]

1997 végén Warren Spectort az Ion Stormhoz hívták dolgozni. Ő viszont nem kívánt Dallasba menni, így Austinban nyitottak egy kisebb stúdiót. Ez a csapat a dallasiak hibáiból sokat tanult. Először nekiláttak a Deus Ex fejlesztésének, majd a közben csődbe ment Looking Glass Studios tagjait maga köré gyűjtötte, és nekiláttak a Thief sorozat licencének megszerzése után a Thief: Deadly Shadows fejlesztésének. A dallasi stúdió bezárása után még megjelentették a Deus Ex 2-t és a Thief 3-at, majd 2005-ben az Eidos ezt a stúdiót is bezárta.

Játékaik[szerkesztés]