Déchy Mór

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Déchy Mór
Déchy Mór.jpg
Született 1851. november 4.
Pest
Elhunyt 1917. február 8. (65 évesen)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása utazó, geográfus, földrajzi felfedező
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Déchy Mór témájú médiaállományokat.
Déchy Mór sírja Budapesten. Kerepesi temető: 20-4-38.

Marosdécsei Déchy Mór (Pest, 1851. november 4.Budapest, 1917. február 8.) utazó, geográfus, földrajzi felfedező, a Kaukázus egyik első kutatója.

Élete[szerkesztés]

Édesapja vasúttervező mérnök, nagy gondot fordított fia neveltetésére. Elsősorban az idegen nyelvek tanulására ösztönözte. Temesvárott és Budapesten piarista gimnáziumba járt, majd jogot geológiát és földrajzot tanult a bécsi egyetemen.

1872-ben részt vett a Magyar Földrajzi Társaság alapításában. E társaságnak később alelnöke, majd tiszteletbeli elnöke volt. Kitűnő alpinista volt és igen sokat utazott. Bejárta az Alpokat, a Kárpátokat, Boszniát, Algériát, Marokkót, a Pireneusokat, a Kaukázust és a Himalája hegyvidékét, valamint a Spitzbergákat.

Leginkább azonban a Kaukázust tette tanulmány tárgyává. Ide szaktudósok társaságában hét nagy utazást vezetett, s ezek eredményeit fő művében adta ki: Kaukázus. Kutatásaim és élményeim a kaukázusi havasokban (1907) címen, mely németül bővítve megjelent: Der Kaukasus. Reisen u. Forschungen im Kaukasischen Hochgebirde (3 kötet, 1905–1907) címen.

Déchy munkatársa volt a hazai és külföldi földrajzi folyóiratnak. Érdemeiért a kolozsvári egyetem díszdoktorává avatta, a Magyar Tudományos Akadémia pedig tagjává választotta, úgyszintén számos külföldi földrajzi társaság is. Fénykép- és kőzetgyűjteményét a Magyar Királyi Földtani Intézetnek és a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta. Értékes szakkönyvtárát a vallás- és közoktatási minisztérium a debreceni egyetem részére vásárolta meg.

Hegymászó teljesítménye[szerkesztés]

Déchy Mór kollégái körében (Cholnoky Jenő, Almásy Sándor, id. Lóczy Lajos, Vámbéry Ármin, Sven Hedin )
  • 1874. Elsőként mászta meg a Tátra-csúcsot, melynek egyik ormát később róla nevezték el.
  • 1884. Elsőként mászta meg a Kaukázus Adai Choch nevű csúcsát (4647 m).
  • 1884. Ő volt az első magyar, aki 5000 méter feletti csúcson járt (augusztus 23., Elbrusz nyugati csúcs, 5642 m). Így emlékezik erre a pillanatra: "Ezeken a magaslatokon, ezeken a jeges régiókban csak egyetlen egyszer jártak emberek. Azóta évek múltak el s mikor a Kaukázus felé vettem utamat, ennek a csúcsnak a meghódítása volt legforróbb vágyam. Most íme, elértem a célomat. Péter kibontotta a magunkkal hozott kis háromszínű lobogót s rúdra erősítve, amelyet hosszú ágból metszett és fáradhatatlanul cipelt fel magával, kitűztem az Elbrusz-csúcs havába. Hazám színeit ott lobogtatta a szél a Kaukázus legmagasabb ormán."
  • Ő volt az első magyar hegymászó, aki a Matterhorn és a Mont Blanc tetején állhatott.

Emlékezete[szerkesztés]

Művei[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]