Déchy Mór

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Déchy Mór
(Mór Déchy)
SzületettDeutsch Mór
1851. november 4.
Pest
Elhunyt1917. február 8. (65 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásautazó, geográfus, földrajzi felfedező
SírhelyeFiumei Úti Sírkert

Déchy Mór aláírása
Déchy Mór aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Déchy Mór témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Déchy Mór sírja Budapesten. Kerepesi temető: 20-4-38.

Marosdécsei Déchy Mór (Pest, 1851. november 4.Budapest, 1917. február 8.) utazó, geográfus, földrajzi felfedező, a Kaukázus egyik első kutatója.

Élete[szerkesztés]

Édesapja vasúttervező mérnök, nagy gondot fordított fia neveltetésére. Elsősorban az idegen nyelvek tanulására ösztönözte. Temesvárott és Budapesten piarista gimnáziumba járt, majd jogot geológiát és földrajzot tanult a bécsi egyetemen.

1872-ben részt vett a Magyar Földrajzi Társaság alapításában. E társaságnak később alelnöke, majd tiszteletbeli elnöke volt. Kitűnő alpinista volt és igen sokat utazott. Bejárta az Alpokat, a Kárpátokat, Boszniát, Algériát, Marokkót, a Pireneusokat, a Kaukázust és a Himalája hegyvidékét, valamint a Spitzbergákat.

Leginkább azonban a Kaukázust tette tanulmány tárgyává. Ide szaktudósok társaságában hét nagy utazást vezetett, s ezek eredményeit fő művében adta ki: Kaukázus. Kutatásaim és élményeim a kaukázusi havasokban (1907) címen, mely németül bővítve megjelent: Der Kaukasus. Reisen u. Forschungen im Kaukasischen Hochgebirde (3 kötet, 1905–1907) címen.

Déchy munkatársa volt a hazai és külföldi földrajzi folyóiratnak. Érdemeiért a kolozsvári egyetem díszdoktorává avatta, a Magyar Tudományos Akadémia pedig tagjává választotta, úgyszintén számos külföldi földrajzi társaság is. Fénykép- és kőzetgyűjteményét a Magyar Királyi Földtani Intézetnek és a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta. Értékes szakkönyvtárát a vallás- és közoktatási minisztérium a debreceni egyetem részére vásárolta meg.

Hegymászó teljesítménye[szerkesztés]

Déchy Mór kollégái körében (Cholnoky Jenő, Almásy Sándor, id. Lóczy Lajos, Vámbéry Ármin, Sven Hedin )
  • 1874. Elsőként mászta meg a Tátra-csúcsot, melynek egyik ormát később róla nevezték el.
  • 1884. Elsőként mászta meg a Kaukázus Adai Choch nevű csúcsát (4647 m).
  • 1884. Ő volt az első magyar, aki 5000 méter feletti csúcson járt (augusztus 23., Elbrusz nyugati csúcs, 5642 m). Így emlékezik erre a pillanatra: "Ezeken a magaslatokon, ezeken a jeges régiókban csak egyetlen egyszer jártak emberek. Azóta évek múltak el s mikor a Kaukázus felé vettem utamat, ennek a csúcsnak a meghódítása volt legforróbb vágyam. Most íme, elértem a célomat. Péter kibontotta a magunkkal hozott kis háromszínű lobogót s rúdra erősítve, amelyet hosszú ágból metszett és fáradhatatlanul cipelt fel magával, kitűztem az Elbrusz-csúcs havába. Hazám színeit ott lobogtatta a szél a Kaukázus legmagasabb ormán."
  • Ő volt az első magyar hegymászó, aki a Matterhorn és a Mont Blanc tetején állhatott.

Emlékezete[szerkesztés]

Művei[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]