Constantin Angelescu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Constantin Angelescu
Constantin Angelescu.jpg
Román Királyság miniszterelnöke
Hivatali idő
1933. december 29. 1934. január 3.
Előd Ion G. Duca
Utód Gheorghe Tătărescu

Született 1869. június 10.
Craiova
Elhunyt1948. szeptember 14. (79 évesen)
Bukarest
Párt Nemzeti Liberális Párt

Foglalkozás
  • diplomata
  • politikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Constantin Angelescu témájú médiaállományokat.

Constantin Angelescu (Craiova, 1869. június 10.Bukarest, 1948. szeptember 14.) orvos, egyetemi tanár, román tanügyminiszter és miniszterelnök a két világháború közötti periódusban, a kultúrzóna szellemi atyja.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

Orvosi és egyetemi tanári pályafutása után politikai pályára lépett. Románia első washingtoni nagykövete volt 1918 januárjában. Hírnévét azonban mint tanügyminiszter alapozta meg. Több alkalommal tanügyminiszter (1922–1928, 1933–1937) a két világháború közötti Románia nemzeti-liberális kormányaiban, egy alkalommal miniszterelnök (1933. december 30. – 1934. január 3.). Az ő nevéhez fűződik a két világháború közötti Románia radikális tanügyi reformja.

Angelescu és a romániai magyar kisebbség viszonya[szerkesztés]

Constantin Angelescu tanügyminiszternek a tevékenységét kevésbé méltatta a romániai magyar kisebbség, mivel a tanügyi reformja által hátrányos helyzetbe hozta a romániai kisebbségek oktatásügyét. Angelescu volt a kultúrzóna, a névelemzés, a kisebbségi tanítók és tanárok nyelvvizsgáinak a szellemi atyja. Mindezek által rendszeresen gátolta a kisebbségek oktatási intézményeinek a működését és a kulturális életük fejlődését.[1]

Anekdota[szerkesztés]

Sándor József, az [Országos Magyar Párt] parlamenti képviselője egy parlamenti felszólalásában a következő, akkor Erdélyszerte népszerű, anekdotával üdvözölte Constantin Angelescu tanügyminisztert:

Két gyerek sétál egy erdélyi falu utcáján. Arra jön egy ember és románul megkérdezi tőlük:
*Ti jártok iskolába?
*Igen - felelik a gyerekek.
*És melyikbe? - kérdezi a bácsi.
*Nem mondjuk meg, mert Angelescu tanügyminiszter azt is bezárja![2]

Fontosabb művei[szerkesztés]

Constantin Angelescu: Activitatea Ministerului Instrucțiunii 1922 – 1926, [A Közoktatásügyi Minisztérium tevékenysége 1922-1926], București, 1926.

Források[szerkesztés]

  1. http://www.sznm.ro/acta2009/525_532_toth_szilard.pdf
  2. Partidul Maghiar și problema minorității maghiare în Parlamentul României în perioada interbelică [Az Országos Magyar Párt és a magyar kisebbség kérdése Románia parlamentjében a két világháború között], Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2008.