Churro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A chocolate con churros, amit Madridban gyakran fogyasztanak reggeliként

A churro (kiejtése [ˈʧurːo]) spanyol édesség: sült tésztarudacskák cukorba mártogatva.

Argentínában dulce de lechével, csokoládéval, vagy vaníliával töltik meg. Madridban forrócsokoládéba mártogatva fogyasztják. Mexikóban desszertnek tekintik, zsírosabban készítik, és fahéjjal szórják be. Az Egyesült Államokban általában cirkuszokban, vidámparkokban, és fesztiválokon árulják, többnyire mexikói stílusban elkészítve. Andalúzia egyes részeiben kör alakban is előfordul, amit ha elvitelre kérnek, fel tudnak szúrni egy pálcikára. Franciaországban chichi vagy chuchu néven találkozhatunk vele.

Elkészítése[szerkesztés]

A churrót leggyakrabban reggeliként vagy uzsonnaként szokták enni. Fogyasztása a téli hónapokban nagyobb, ezzel ellentétben nyáron nem olyan népszerű. Sokszor forró italokkal (mint a forró csokoládé, tejeskávé) szokták felszolgálni, de néhol ánizsba is mártogatják. A churrót árusító üzletekben melegen és magában szokták tálalni vagy különböző minőségű porcukorral szórják meg.

Hozzávalók:

Speciális eszközként szükségünk lehet egy kb. 1 cm átmérőjű, bordázott churrokészítő eszközre, esetleg habnyomóra.

Az elkészítés menete:

  1. A vizet, az olívaolajat és a sót felforraljuk.
  2. Beleöntjük az összes lisztet, és forralás közben összekeverjük, míg egy labdácska nem keletkezik.
  3. Megvárjuk, hogy kihűljön egy kicsit, majd a churrokészítővel vagy a habnyomóval mintegy 8-10 centiméteres csíkokat nyomunk a tésztából. Vigyázat! Ha a tészta forró, átnyomáskor habnyomó használatakor égési sérüléseket okozhat, akár a bőrbe ragadva is!
  4. Az étolajban kisütjük a csíkokat. A csíkokat csak addig kell az olajban tartani, amíg éppen meg nem színeződnek.
  5. Lecsepegtetés után cukorba mártogatva fogyaszható.

Cukrásznyomó bármelyik nagyáruházban kapható. Ezeket a habnyomókat nem a sűrű tésztához készítették, tehát a varratokon is szivárog a tészta, bár ez nem okozza az eszköz sérülését. A bordázás azért fontos, hogy egyenletesen süljön át a tészta.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]