Brazíliai magyarok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brazíliai magyarok
Lélekszám régiónként
Régió
BrazíliaBrazília80 000[1]
São Paulo
Nyelvek
Magyar, Portugál
Vallások
Keresztény, Zsidó

A brazíliai magyar (portugálul Húngaro Brasileiro) olyan személy, aki teljesen vagy részben magyar származású, vagy Magyarországon született.

Bár magyar származású magyarok egész Dél-Amerikában élnek, aktív közösség élet csak Argentínában, Brazíliában, Venezuelában és Uruguayban van.

Történet[szerkesztés]

Jezsuita szerzetesek érkeztek a magyaroktól Brazíliába. Az első magyar a 19. század első felében érkezett meg valószínűsítések szerint. Ő vette fel Hungria nevet. Leszármazottjai közül Nelson Hungria a legismertebb. Az 1800-as évek közepén újabb magyarok érkeztek Dél-Amerikába. A magyarok Brazíliában főként São Paulóban telepedtek le. 1935 körül külön magyar negyed is volt São Paulóban. A São Paulo-i magyar közösségen kívül többen laktak még Rio de Janeiróban, Curitibában, Brazíliában. Ezek a magyar családok elbrazilosodtak, viszont vannak összejöveteleik és szervezeteik.

A helyi magyar szervezetek adatai szerint a Brazíliába érkezett nagyszülők száma 3-5 ezer volt. Az ő leszármazottaik már Brazíliában születtek, így az ő számuk 5-10 ezerre tehető.

Az 1890-es évektől 1957-ig mintegy 150 ezer embert tartanak számon, mint bevándorlót, A Magyarok Világszövetsége 70-90 ezerre teszi a magyar bevándorlók számát. A legtöbb magyar São Paulóban és a környékén él, 500-1000 ember szokott magyar programokra járni, és 100-200 vesz részt magyar fesztiválprogramokon.

Híres brazíliai magyarok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Um atalho para a Europa. Revista Época, 2002. június 24. [2007. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 10.)

Források[szerkesztés]