Bad Radkersburg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bad Radkersburg
A városháza tornya és a Mária-oszlop
A városháza tornya és a Mária-oszlop
Bad Radkersburg címere
Bad Radkersburg címere
Közigazgatás
Ország  Ausztria
Tartomány Stájerország
Járás Südoststeiermark járás
Polgármester Peter Merlini (BBR)
Irányítószám 8490
Körzethívószám 03476
Forgalmi rendszám RA
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség 3115 fő (2016. jan. 1.)
Népsűrűség 665 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság 209 m
Terület 2,17 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Bad Radkersburg (Ausztria)
Bad Radkersburg
Bad Radkersburg
Pozíció Ausztria térképén
é. sz. 46° 41′ 23″, k. h. 15° 59′ 19″Koordináták: é. sz. 46° 41′ 23″, k. h. 15° 59′ 19″
Bad Radkersburg weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bad Radkersburg témájú médiaállományokat.

Bad Radkersburg (szlovénül Radgona, régi magyar nevén Regede, vendül Radgonja) város Ausztriában, Stájerországban, a radkersburgi régió központja. A város 209 m-rel fekszik a tengerszint felett, lakossága megközelítőleg 1940 fő. A Mura másik partján fekszik szlovén ikervárosa, Gornja Radgona. Bad Radkersburg fürdőváros, termálvízforrása 80 °C-os.

Nevének etimológiája[szerkesztés]

Neve a déli szláv Radigoj személynévből származik, eredeti jelentése Radigoj vára volt. A régi magyar nyelvben a szláv névből alakult ki a magyar Radage változat (említése fennmaradt 1255-ből), majd ebből a Regede (1347-től) elnevezés.[1]

Földrajza[szerkesztés]

Bad Radkersburg a Mura folyó északi partján, közvetlenül a szlovén határ mellett fekszik, 209 méteres tengerszint feletti magasságban. Területe csaknem teljesen sík, környezetében szántóföldek terülnek el. Radkersburg a Szlovénia területébe ékelődő osztrák vidék központja, az ellenőrzés 2007-es feloldásáig fontos közúti határátkelőhely volt. A város északi szélén lévő vasútállomás a Graz környéki elővárosi forgalomba kapcsolja be a határvárost. A települést érinti a muramenti kerékpárút.

Történelme[szerkesztés]

Radkersburg, 1830, Wonsiedler

A város alapításának időpontja nem tisztázott. Először egy 1182-es oklevélben említik. Vásártartási jogot 1265-ben kapott. A várost I. Albert német király uralkodásának idején átformálták, a városkép precízen tervezett várost mutat. A 13. század végén Radkersburgot fallal vették körül, hogy a Magyarország ellen létrehozott erődrendszer része legyen. A 15. században az osztrákok és a magyarok győzelmet arattak a Horvátországon keresztül száguldott törökökön és bosnyákokon Regede mellett. 1480-tól kezdve 10 éven át, Mátyás király hódításai révén a Magyar Királyság fennhatósága alá tartozott. A magyarországi török hódítás idején a vár kulcsszerepet kapott a Mura völgyének védelmében, várát olasz tervezők vezetése alatt modernizálták és megerősítették. Az 1880-as évektől kezdve kiéleződött a Radkersburgot lakó német és a környéken lakó szlovén nyelvű polgárok közötti viszony. Az első világháború lezárása után a várost megszállta a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság hadserege, ám a német nyelvű lakosság 1919 februárjában kitört felkelése után a délszlávok a Mura déli partjára vonultak vissza. A város megosztását hamarosan a Saint-germaini békeszerződés szentesítette, Radkersburg déli városrésze Gornja Radgona néven az új délszláv állam része lett. A régi Regede lakosságának 88, területének 50%-a került Ausztriához.

A második világháború súlyos károkat okozott a városban és környékén, a Radkersburgban alig négy épület maradt sértetlen. 1941-ben a Wehrmacht Radkersburgból kiindulva támadta Jugoszláviát. 1945. április 15-én a szovjet Vörös Hadsereg elfoglalta a város déli felét, a visszavonuló német katonák pedig felrobbantották a Mura hídjait. A háború után a jugoszláv oldalon élő német nyelvű lakosság Ausztriába menekült, a Mura két partján lévő államok között két évtizedig igen fagyos volt a viszony. A szlovén és az osztrák városrész közötti hidat csak 1969-ben nyitották meg újból. Az 1970-es években Radkersburgban hévizet tártak fel, amelyre később komoly termálturizmus épült. 2007. december 21-én, a schengeni egyezmény kiterjesztésével megszűnt a két Regede közötti határellenőrzés, azóta a szlovén és az osztrák városrész ismét egyre szervesebb egységet alkot.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kiss Lajos 535. o.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]