Az elhagyott bolygó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sikoltók – Az elhagyott bolygó
(Screamers)
1995-ös kanadai–japán–amerikai film

2078 - a Siriusz GB bolygó virágzó városai helyén csak sivatagos romok vannak
2078 - a Siriusz GB bolygó virágzó városai helyén csak sivatagos romok vannak
Rendező Christian Duguay
Producer Franco Battista
Tom Berry
AlapműPhilip K. Dick: Második változat
Műfaj
Forgatókönyvíró Dan O'Bannon
Miguel Tejada-Flores
Főszerepben Peter Weller
Roy Dupuis
Jennifer Rubin
Zene Normand Corbeil
Operatőr Rodney Gibbons
Vágó Yves Langlois
Gyártás
Gyártó Columbia Pictures
Ország Kanada
 USA
 Japán
Nyelv angol
Forgatási helyszín Montréal
Játékidő 108 perc
Költségvetés 20 000 000 dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA Triumph Films
Magyarország InterCom
BemutatóKanada 1995. szeptember 8. (Toronto)
USA 1996. január 26.
Magyarország 1996. július 18.
Japán 1996. november 30.
Bevétel 5 711 695 amerikai dollár
Kronológia
KövetkezőAz elhagyott bolygó 2.
További információk

A Sikoltók – Az elhagyott bolygó (eredeti cím: Screamers) 1995-ben készített disztópikus sci-fi-horrorfilm. A kultikus alkotás rendezője Christian Duguay, a történet alapjául Philip K. Dick Második változat című novellája szolgált. A film főszereplői: Peter Weller, Roy Dupuis és Jennifer Rubin. A forgatókönyvet Dan O'Bannon és Miguel Tejada-Flores írta.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A Sirius 6B-n, az egykor virágzó kereskedelmi és bányászati bolygón 2078-ban, egy évtizeddel egy borzalmas polgárháború után, amely eredetileg a bányászokat és hasonló földgyarmati lakosokat tömörítő Szövetség, valamint a nagyvállalatokat képviselő Új Gazdasági Blokk (NEB) között tör ki a gyarmatokon uralkodó elviselhetetlen egzisztenciális viszonyok miatt, néhány elszigetelt bunker mélyén még kitartanak a katonák. A Szövetség tudósai megalkottak egy tökéletesnek hitt fegyvert, egy intelligens önvédelmi eszközt, mely a föld alól támad. A sikoltók (screamers) rágcsáló méretű, önjáró, bizonyos mértékig értelmes, és önreprodukáló robotokból álló fegyverrendszer, melyet azzal a céllal terveztek, hogy vadásszon, és pusztítson el minden életformát. Az eszköz, bár nem tudja megkülönböztetni a barátot az ellenségtől, automatikusan nyomon követi az emberi szívverést, és elpusztítja a gazdáját. Azonban kordában tartható egy védőberendezéssel, ez egy karkötőszerűen viselhető elektronikus árnyékoló, mely viselőjét „láthatatlanná” teszi a gép előtt, „kioltja” viselőjének szívverését. A sikoltók fő fegyvere a félelmen kívül egy pár rendkívül éles forgó penge, amellyel mindent képesek szétvágni. Működés közben éles, magas frekvenciájú hangot ad, amely emberi sikoltásra emlékeztet.

Bár a Szövetség folyamatos támogatást kap a Földről, azonban a Sirius 6B támaszpontjának parancsnokai rájönnek, hogy valójában elárulták őket, és már senkiben nem bízhatnak. Ekkor váratlan fordulat következik be: egy NEB-zsoldos jelenik meg a bázis előtt, ám a rátámadó sikoltók darabokra vagdalják. A katona – levágott – kezében fémurnát szorongat, amit Chuck (Ron White) bevisz a bunkerbe. Az urnában egy üzenet van, miszerint a NEB főparancsnoka békét akar kötni.

A szuperfegyver folyamatosan fejlődik tovább, emberi irányítás és ellenőrzés nélkül. Hamarosan egy új küldetést talál magának, méghozzá azt, hogy eltöröl minden életet a bányabolygón. Hendricksson (Peter Weller) parancsnoka egy maroknyi szövetségi katonának, akik még életben vannak a Sirius 6B-n. Nem bízik a politikai vezetőkben, és utálja a folyamatos összecsapásokat, a soha véget nem érő háborút, az állandósult patthelyzetet. Hendricksson elhatározza, hogy meg kell tárgyalniuk egy külön békét az Új Gazdasági Blokkal, hiszen mindkét fél megtizedelődött az elmúlt időkben.

A terve végrehajtásához át kell kelnie egy álnok sivatagon, ahol halálos fenyegetés vár minden életformára. A Szövetség ugyanis nem tudja, hogy az „Önjáró Kard” már továbbfejlesztette magát: az új sikoltók androidok, akik a megtévesztésig hasonlítanak az emberekre, és utánozzák az emberi viselkedést, hogy elérjék céljukat: az összes emberi lény elpusztítását. A programjuk pedig annyira összetetté vált, hogy elérte az emberi tudat szintjét. Hendricksson különítményéhez egy elpusztított romvárosban egy egyetlen túlélőnek tűnő gyermek csatlakozik, aki könyörög, hogy vigyék magukkal ...

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Joseph A. Hendricksson ezredes Peter Weller Forgács Péter
Becker Roy Dupuis Galambos Péter
Jessica Hansen Jennifer Rubin Tóth Ildikó
Ross Charles Edwin Powell Holl Nándor
Ace Jefferson Andrew Lauer Bede-Fazekas Szabolcs
David Michael Caloz Előd Botond
Chuck Elbarak Ron White Kránitz Lajos
Landowska Liliana Komorowska Bessenyei Emma
Leone Jason Cavalier Dévai Balázs
McDonald tizedes Leni Parker ?
NEB-katona Sylvain Massé ?
Green titkár Bruce Boa ?
technikus Tom Berry ?

Folytatás[szerkesztés]

2009-ben elkészült Sheldon Wilson rendezésében a film folytatása: Sikoltók: A vadászat címmel. Az amerikai-kanadai horror 91 perc időtartamú. Tizenhárom évvel az után, hogy a Sirius 6B elnéptelenedett, a bolygóról érkező vészjelzést fognak a Földön. Mentőhajót küldenek azzal a feladattal, hogy az űrhajósok derítsék ki, mi történhetett az ott élő emberekkel. Az expedíció tagjai tisztában vannak ugyan a sikoltók jelentette veszéllyel, azt azonban nem tudják, hogy a fegyverrendszer ismét gyökeresen továbbfejlesztette magát ...[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az elhagyott bolygó 2.
  2. A vadászat. [2009. május 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 20.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]