Figyel az ég

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Figyel az ég
Eye in the Sky (1957).jpg
Szerző Philip K. Dick
Eredeti cím Eye in the Sky
Ország  USA
Nyelv angol
Téma sci-fi
Műfaj regény
Kiadás
Kiadó Ace Books
Kiadás dátuma 1957
Magyar kiadó Agave Könyvek
Magyar kiadás dátuma 2003
Fordító Pék Zoltán
Borítógrafika Kuszkó Rajmund
Oldalak száma 255 oldal USA
208 oldal Magyarország
ISBN978-9637-118081

A Figyel az ég (Eye in the Sky) 1957-ben megjelent sci-fi regény Philip K. Dick tollából. A cím egy óriási, mindent látó, istenszerű teremtményre utal, hiszen a regény a paranoiás Egyesült Államokban játszódik, a McCarthy korszakban. A történet több ember világszemléletét ütközteti egymásba párhuzamos világok ábrázolásával. Ez volt Dick első olyan regénye, mely elnyerte a közönség tetszését.

Magyarul Pék Zoltán fordításában jelent meg 2003-ban, az Agave Könyvek kiadásában.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet főszereplőjét, Jack Hamiltont elküldik a Kaliforniai Védelmi Laboratóriumból, mert felesége baloldali érzelmű politikai gyűlésen vett részt. Ezt követően elmennek még néhány emberrel megnézni egy részecskegyorsítót, ami egy baleset következtében párhuzamos világokba juttatja őket. Mindegyik világ egy-egy ember saját, privát világa, ahol az illető isteni szerepet tölt be. Csak Bill Laws, az afroamerikai férfi, Jack és Jack felesége, Marsha Hamilton nem generálnak álomvalóságot. Az álomvilágokból csak úgy menekülhetnek meg, ha az adott világon belül elpusztítják vagy kiütik a teremtő személyt.

  • Arthur Silvester fanatikus hívőként egy vallásközpontú világot teremt, ahol a tudomány erősen alárendeltje a vallásnak.
  • Joan Reiss egy paranoiás nő, aki szürrealisztikussá és groteszkké változtatja az elsőre normális környezetet.
  • Edith Pritchet egy prűd nő, aki eltünteti a világból azt, ami nem illik bele a világnézetébe. A világában minden színes, nyugodt, csöndes és eltűnnek a nemek.
  • Charles McFeyffe világa egy olyan Amerika, ami a kommunista propagandákban látható. Sötétség, minden mocskos, mindenhol alkoholt fogyasztanak és mindenki maffiózó vagy prostituált.

Miután visszatérnek a valóságba, Jack megpróbálja bebizonyítani, hogy valójában egykori barátja, Charles McFeyffe a kommunista kém, de nem jár sikerrel. McFeyffe-t kivéve mind találkoznak, és közösen egy hangszerüzemet alapítanak.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Figyel az ég; ford. Pék Zoltán; Agave Könyvek, Bp., 2005

Ergo Proxy epizód[szerkesztés]

Az Ergo Proxy című cyberpunk anime huszadik epizódja a Figyel az ég alapján készült. Ebben a részben a főszereplő felébred, és valaki más elméjében találja magát. Valóságról valóságra ugrál, hogy meglelje a kiutat, miközben igyekszik meggyőződni arról, hogy nem ő őrült meg.

Források[szerkesztés]

  • Philip K. Dick: Figyel az ég (fordította Pék Zoltán), Agave Könyvek, 2003, ISBN 9-789637-118081

További információk[szerkesztés]