Galaktikus cserépgyógyász

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Galaktikus cserépgyógyász
Galaktikus-cserepgyogyasz.jpg
Szerző Philip K. Dick
Eredeti cím Galactic Pot-Healer
Ország  USA
Nyelv angol
Téma sci-fi
Műfaj regény
Kiadás
Kiadó Berkley Books
Kiadás dátuma 1969
Magyar kiadó Agave Könyvek
Magyar kiadás dátuma 2008
Fordító Pék Zoltán
Borítógrafika Kuszkó Rajmund
Oldalak száma 144 oldal USA
182 oldal Magyarország
ISBN9-789639-868144

A Galaktikus cserépgyógyász (Galactic Pot-Healer) egy 1969-ben megjelent sci-fi regény Philip K. Dick tollából. A regény sokak szerint Dick egyik legfurcsább és egyben legrövidebb története. Főszereplője egy Joe Fernwright nevezetű keramikus, akinek munkája a jövőben már feleslegessé vált. A regény központjában leginkább filozófiai kérdések állnak. Dick az autoritarizmust és a fatalizmust boncolgatja, valamint az élet értelmét kutattatja szereplőivel.

Dick 1966-ban írt egy gyermekeknek szánt könyvet is, mely a Galaktikus cserépgyógyász világában játszódott. Ez lett a végül 1988-ban – a szerző halála után hat évvel – kiadott Nick and the Glimmung. Magyarországon az Agave Könyvek adta ki a Galaktikus cserépgyógyászt 2008-ban, fordítója pedig Pék Zoltán volt.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A regény egy jövőbeli, sötét hangulatú Észak-Amerikában játszódik, főszereplője pedig a cserépgyógyász Joe Fernwright, aki elég neves szakembernek számít a szakmában. Azonban kevés dolgot készítenek már cserépből, így a műanyag korában rá már többé nincs szükség. Joe érzi ezt, és munkanélküliként éli depressziós mindennapjait. Egyedüli bevételi forrása a háborús veteránoknak járó segély. Egyetlen szórakozása, hogy részt vesz egy – az egész világra kiterjedő – telefonon keresztül játszható társasjátékban a barátaival. A játék lényege, hogy külföldi könyvek hibás angol címfordításaiból kell rájönni, melyik regényt is takarta a rosszul fordított cím.

Joe-t egy isteni hatalommal felruházott idegen entitás keresi fel jelenés formájában, aki magát csak „Glimmung”-nak nevezi. Glimmung a hozzá hasonló tehetséges, de kirekesztett, elfeledett szakmák mestereiből hoz össze egy csoportot a Szírius 5-ön. Embereken kívül megtalálható a csoportban a galaxis több létformája is. Glimmung egy ősi katedrálist szeretne újjáépíteni, mely a tenger alá süllyedt. Eközben Glimmung folyamatosan „küzd” a kalend nevű prekognitív teremtmények ellen, kik jövőbelátó képességüket újságírásra használják fel, és már előre megírják egy – bővülő, állandóan változó szövegű és különböző nyelvű – könyvben, hogy mik várhatóak az elkövetkező időben. Glimmung arra kényszerül, hogy folytassa a hiábavaló küzdelmet még akkor is, amikor a kalendek elkövetnek egy hibát.

A történek csúcspontján Glimmung csatlakozásra szólítja fel a csoport tagjait, hogy váljanak az ő részévé. Joe és egy nevén nem nevezett idegen társa utasítják vissza egyedül az ajánlatot. Joe több lehetőség közül is választhat Glimmung és szerelme, Mali halála után. Visszatérhet a Földre, de ezt elveti, mert ott körözi őt a rendőrség. Egy idegen felajánlja neki a saját hazáját új lakhelyül, de akár Mali bolygójára is utazhatna. Ő végül a Szírius 5-ön marad, és barátja tanácsára elkészít egy saját edényt a Glimmungtól kapott műhelyében. Joe szerint a munkája eredménye egy „pocsék” edény.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Galaktikus cserépgyógyász; ford. Pék Zoltán; Agave Könyvek, Bp., 2008

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]