Ruug

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ruug
Szerző Philip K. Dick
Eredeti cím Roog
Nyelv angol
Kiadás
Kiadás dátuma 1953

A Ruug (Roog) Philip K. Dick első eladott novellája. 1951-ben írta, először a Fantasy & Science Fiction 1953. februári számában jelent meg. Magyarul a Lenn a sivár Földön című novelláskötetben olvasható.

Történet[szerkesztés]

A Cardossi házaspár Boris nevű kutyája saját ellenségei ellen, a ruugok ellen próbál harcolni. Szemében a ruugok furcsa, büdös lények, akik folyamatosan kémkednek a gazdái által gondosan kikészített finom falatok (kuka) után, és időről időre elviszik azt. Mindebből pedig a gazdái semmit nem vesznek észre. Boris kötelességének érzi, hogy figyelmeztesse gazdáit, és ha meglát egy ruugot, hangosan kiáltja: „Ruug! Ruug!”, de hasztalan.

Háttér[szerkesztés]

A történet hátterében egy valódi kutya áll, aki kötelességének érezte, hogy megvédje gazdái kukáját a tolvajoktól, akik minden pénteken kiürítik azt. Tudta, hogy melyik nap jönnek a „rablók”, ilyenkor már hajnali ötkor elkezdett ugatni. Dick az ő szemszögéből akarta megírni a „támadást”. Bár a novella meglehetősen elvontra sikerült, amikor egy gimnazista osztállyal beszélt róla, mindenki megértette.

Források[szerkesztés]