Visszafelé világ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Visszafelé világ
Visszafelé világ.jpg
Szerző Philip K. Dick
Eredeti cím Counter-Clock World
Ország  USA
Nyelv angol
Téma sci-fi
Műfaj regény
Kiadás
Kiadó Berkley Books
Kiadás dátuma 1967
Magyar kiadó Agave Könyvek
Magyar kiadás dátuma 2009
Fordító Pék Zoltán
Borítógrafika Kuszkó Rajmund
Média típusa könyv
Oldalak száma 160 oldal USA
188 oldal Magyarország
ISBN9789639868403

A Visszafelé világ (Counter-Clock World) egy 1967-ben megjelent science fiction regény Philip K. Dick tollából. A regény a szerző egy 1966-ban megjelent novellájának, a Your Appointment Will Be Yesterdaynek a kibővítéséből született.

A Visszafelé világ egy olyan jövőben játszódik, melyben visszafelé jár az idő. A halottak feltámadnak, majd az idő elteltével fokozatosan visszafiatalodnak, és végül lebomlanak spermára. A visszafelé járó idő a tárgyakra is vonatkozik, például egy cigarettát csikként kezdenek el szívni, majd teljes rúdként teszik le.

A könyvet 2009-ben adta ki az Agave Könyvek, a fordítást pedig Pék Zoltán készítette.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A 4. világháború után az Amerikai Egyesült Államok már a múlté, szétbomlott négy országra: a Nyugati Partra (Nyugati Egyesült Államokra), Szabad Néger Helyhatóságra, Hawaii-ra és Alaszkára. A pár milliárd évente jelentkező csillagászati folyamat, Hobart-fázis (anti-idő hatás) következtében a Földön megfordult az idő menete. Halottak támadtak fel a föld alatt a sírjukban, és nyöszörögve könyörögtek, hogy ássa már ki valaki őket. Az emberi élet visszafelé haladt: fáradt öregekből dolgos középkorúak, később lázadó fiatalok lettek, majd a felhőtlen kisgyermekkor következett. Végül a tehetetlen magzatokat visszahelyezték egy – önkéntesen jelentkező – befogadó anyaméhbe, hogy az kilenc hónapig védett helyen tárolja az apróságokat a megsemmisülésig. Furcsa – magányosságot kedvelő – étkezési szokások jöttek divatba: a páciens időközönként felöklendezte – egy erre a célra rendszeresített edénykébe – az ételeket, amiket ezután egy ideig a hűtőjében tárolt, majd a készételeket visszaszállította egy – a lakásához közeli – hipermarketbe. Mivel az emberek már nem táplálkoztak, ezért gyakran rágyújtottak egy-egy csikkre, amibe belepöfékelték a füstöt, így szép szál cigarettákat pakolhattak vissza a dobozba. A kellemes sógumpipák szívása nyugtatóan hatott a felzaklatott idegekre, a marsi vobfából készített bútorok felettébb kényelmessé tették az életet.

Egy becsületes közrendőr (Joseph Tinbane); egy vitárium (= kihantoló és felélesztő cég) holtabb (= újraélő) tulajdonosa (Sebastian Hermes) és felesége (Lotta); egy agresszívan aktív csinos bombázó (Ann Fisher); Ray Roberts tiszteletes és Anarchista Thomas Peak spirituális vezető a fantasztikus regény fontosabb szereplői.

A könyvtárosok vezető szerepet játszottak ebben a kifordult világban. Nélkülözhetetlen a szerepük a könyvek, iratok, találmányok és egyéb írásos és nemírásos emlékek felkutatásában, áttanulmányozásában és fokozatos megsemmisítésében, egészen a végső példányon elkövetett hivatalos kitörlésig. Ők üldözték a Felhalmozókat, az indexre feltett könyveket vissza nem szolgáltató állampolgárokat. A Népi Aktuális Könyvtár Irtói jezsuita-hadseregként védelmezték az újjászülető felbujtóktól a társadalmi békét, a rendet.

A csodálatos látomásokat átélő Anarchikus Peak feltámadásakor kezdetét vette a hajsza a rómaiak, a NAK és az Uditi között.

  • A rómaiak: titokzatos keresztény olaszok.
  • A NAK: Népi Aktuális Könyvtár befolyásos ügynökei.
  • Uditi: Thomas Peak nézeteit követő vallási szekta tagjai, akik a Szabad Néger Helyhatóságban – az egyházalapító halála után – óriási színes bőrű tömegbázist tudtak maguk mögött.
Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Visszafelé világ; ford. Pék Zoltán; Agave Könyvek, Bp., 2009

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]