Az elektromos Lincoln

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az elektromos Lincoln
Philip-k-dick-az-elektromos-lincoln.jpg
Szerző Philip K. Dick
Eredeti cím We Can Build You
Ország  USA
Nyelv angol
Téma sci-fi
Műfaj regény
Kiadás
Kiadó DAW Books
Kiadás dátuma 1972
Magyar kiadó Agave Könyvek
Magyar kiadás dátuma 2011
Fordító Pék Zoltán
Borítógrafika Kuszkó Rajmund
Média típusa könyv
Oldalak száma 206 oldal USA
288 oldal Magyarország
ISBN9786155049040

Az elektromos Lincoln (We Can Build You) egy 1972-ben kiadott science fiction regény, melyet Philip K. Dick írt meg még 1962-ben. Magyarul az Agave Könyvek adta ki 2011-ben, fordítója Pék Zoltán.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet a fiktív 1982-ben játszódik. Louis Rosen egy elektromos orgonákat és spinéteket előállító társaságot vezet. Rosen partnere elkezd szimulákrumokat tervezni, akiket történelmi személyiségekről mintáz. Valójában a szimulákrumokat a lánya, Priscilla Frauenzimmer tervezte. Először egy Edwin M. Stanton, majd egy Abraham Lincoln szimulákrumot – androidot – készítenek. Felkeresi őket egy multimilliomos üzletember (Sam K. Barrows), aki lát fantáziát a szimulákrumok elkészítésében és tömeges gyártásában. Ugyanis szeretné elősegíteni a Hold benépesítését, amelyet szimulákrum emigránsokkal akar reklámozni. A Stanton robot meggyőzi őt, de a Lincolnt hibásnak tartja a skizofréniája miatt. Eközben Louis Rosen reménytelenül beleszeret társa lányába, Prisbe, aki maga is kezelt skizofréniás.

Pris azonban elhagyja őket, és átáll Barrowshoz, hogy ezentúl neki készítsen szimulákrumokat. Mikor azonban a létrehozott John Wilkes Booth szimulákrum találkozik Louissal és az elektromos Lincolnnal, a lány Barrows ellen fordul, és megsemmisíti a Booth androidot. Louis beleőrül plátói szerelmébe, skizofréniára gyanakszik. Elutazik a kansas-i Kasanin Központba, ahol Prist is kezelték. A vizsgálatok Louisnál is skizofréniát mutatnak ki. Virtuális hallucinációkkal kezelik, amelyekben ő és Pris együtt élnek, összeházasodtak, és már gyermekeik vannak. Mikor a valódi Pris visszakerül az intézetbe, ad egy tanácsot Louisnak, aki megfogadja. Mikor azonban Louist elbocsátják, és gyógyultnak nyilvánítják, Pris elmondja neki, hogy nem tud vele tartani. A lány skizofréniája ugyanis további kezelésekre szorul, sőt talán örökre az intézetben kell maradnia.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Az elektromos Lincoln; ford. Pék Zoltán; Agave Könyvek, Bp., 2010

Források[szerkesztés]

  • Philip K. Dick: Az elektromos Lincoln (fordította Pék Zoltán, Agave Könyvek, 2011) ISBN 9786155049040
  • Moly: A kötet adatlapja (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2014. március 16.)

További információk[szerkesztés]