Armbrust

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Armbrust

Típusnem irányított páncéltörő rakéta
OrszágNémetország Nyugat-Németország
Alkalmazás
Használó ország Belgium

 Brunei
 Chile
 Fülöp-szigetek
 Horvátország
 Indonézia
 Kambodzsa
 Németország
 Szingapúr

 Szlovénia
Háborús alkalmazásKambodzsai–vietnámi háború

Horvátországi háború

Szlovéniai tíznapos háború
Műszaki adatok
Űrméret67 mm
Tárkapacitás1 db gránát
Működési elvhátrasiklás nélküli fegyver
Tömeg6,3 kg
Fegyver hossza850 mm
Csőtorkolati sebesség210 m/s
Irányzék típusahajszálkereszt, külső megvilágítás éjszakai használathoz
A Wikimédia Commons tartalmaz Armbrust témájú médiaállományokat.

Az Armbrust (magyarul: Számszeríj) egy könnyűsúlyú rövid hatótávolságú nem irányított egyéni páncéltörő fegyver, melyet a német Messerschmitt-Bölkow-Blohm tervezett és fejlesztett az 1970-es évek végén. Németországban már nem gyártják, de a német cég később eladta a gyártási licencet Szingapúrnak (ST Kinetics) és Belgiumnak (PRB).

Áttekintés[szerkesztés]

Az Armbrust (felül) és a MATADOR (alul) összehasonlítása
Egy Armbrust 67 mm-es lövedéke

Az Armbrust egy hátrasiklás nélküli fegyver, egyike azon kevés fegyvertípusoknak, melyekkel biztonságosan lehetett tüzelni zárt helyeken. A fegyver főleg városi harcokhoz alkalmas, mivel szűk helyeken is lehet használni, illetve a fegyver mögötti biztonsági zóna mindössze egy méter körül van. A rakétahajtású töltet két dugattyú között helyezkedik el, az egyik a lövedékkel szemben elöl, a másik hátul helyezkedik el egy adag forgácsolt műanyaggal lezárva. Mikor a fegyverből kilövik a töltetet, az kitolja a két dugattyút. A lövedék a cső elülső végén, a műanyag pedig a hátulsó végén távozik. A műanyag szétszóródik, mikor elhagyja a cső végét, gyorsan le is lassul a légellenállás miatt. Ezután a dugattyúk lezárják a cső mindkét végét, bezárva a forró gázokat. A robbanófej 300 mm-nyi páncéllemez átütésére képes.

A gránátvető HEAT gránátokat tüzel, melyeket terelőlapok stabilizálnak repülés közben. A vetőcső üvegszálból készül.

2004 óta az Armbrust gránátvetőt fokozatosan felváltják a szingapúr-német-izraeli közös fejlesztésű MATADOR gránátvetőkkel.

Harctéri alkalmazás[szerkesztés]

Az Armbrust rajza

Szlovénia és Horvátország is szerzett Armbrust gránátvetőket a helyi katonák számára, akik a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) ellen használták őket a jugoszláv háború idején az 1990-es években.

A kambodzsai–vietnámi háború alatt Armbrust gránátvetőkkel szerelték fel a kambodzsai Vörös Khmer csapatait ugyanabban az évtizedben. A fegyvert a kambodzsai kormány ellen, illetve a rájuk törő vietnámi hadsereg ellen használták.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Armbrust című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]