Armbrust

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Armbrust
Armbrust rocket launcher photo Iraq OIG.jpg

Típus nem irányított páncéltörő rakéta
Ország Németország Nyugat-Németország
Alkalmazás
Használó ország

 Belgium
 Brunei
 Chile
 Fülöp-szigetek
 Horvátország
 Indonézia
 Kambodzsa
 Németország
 Szingapúr

 Szlovénia
Háborús alkalmazás

Kambodzsai–vietnámi háború
Horvátországi háború

Szlovéniai tíznapos háború
Műszaki adatok
Űrméret 67 mm
Tárkapacitás 1 db gránát
Működési elv hátrasiklás nélküli fegyver
Tömeg6,3 kg
Fegyver hossza850 mm
Csőtorkolati sebesség210 m/s
Irányzék típusa hajszálkereszt, külső megvilágítás éjszakai használathoz

Az Armbrust (magyarul: Számszeríj) egy könnyűsúlyú rövid hatótávolságú nem irányított egyéni páncéltörő fegyver, melyet a német Messerschmitt-Bölkow-Blohm tervezett és fejlesztett az 1970-es évek végén. Németországban már nem gyártják, de a német cég később eladta a gyártási licencet Szingapúrnak (ST Kinetics) és Belgiumnak (PRB).

Áttekintés[szerkesztés]

Az Armbrust (felül) és a MATADOR (alul) összehasonlítása
Egy Armbrust 67 mm-es lövedéke

Az Armbrust egy hátrasiklás nélküli fegyver, egyike azon kevés fegyvertípusoknak, melyekkel biztonságosan lehetett tüzelni zárt helyeken. A fegyver főleg városi harcokhoz alkalmas, mivel szűk helyeken is lehet használni, illetve a fegyver mögötti biztonsági zóna mindössze egy méter körül van. A rakétahajtású töltet két dugattyú között helyezkedik el, az egyik a lövedékkel szemben elöl, a másik hátul helyezkedik el egy adag forgácsolt műanyaggal lezárva. Mikor a fegyverből kilövik a töltetet, az kitolja a két dugattyút. A lövedék a cső elülső végén, a műanyag pedig a hátulsó végén távozik. A műanyag szétszóródik, mikor elhagyja a cső végét, gyorsan le is lassul a légellenállás miatt. Ezután a dugattyúk lezárják a cső mindkét végét, bezárva a forró gázokat. A robbanófej 300 mm-nyi páncéllemez átütésére képes.

A gránátvető HEAT gránátokat tüzel, melyeket terelőlapok stabilizálnak repülés közben. A vetőcső üvegszálból készül.

2004 óta az Armbrust gránátvetőt fokozatosan felváltják a szingapúr-német-izraeli közös fejlesztésű MATADOR gránátvetőkkel.

Harctéri alkalmazás[szerkesztés]

Az Armbrust rajza

Szlovénia és Horvátország is szerzett Armbrust gránátvetőket a helyi katonák számára, akik a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) ellen használták őket a jugoszláv háború idején az 1990-es években.

A kambodzsai–vietnámi háború alatt Armbrust gránátvetőkkel szerelték fel a kambodzsai Vörös Khmer csapatait ugyanabban az évtizedben. A fegyvert a kambodzsai kormány ellen, illetve a rájuk törő vietnámi hadsereg ellen használták.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Armbrust című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]