Ugrás a tartalomhoz

Szlovéniai tíznapos háború

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szlovéniai tíznapos háború
(Délszláv háború)
Szlovéniai hadműveletek
Szlovéniai hadműveletek
Dátum1991. június 27.július 6.
HelyszínSzlovénia
EredménySzlovénia győzelme
Harcoló felek
szlovén Szlovénia
Szlovén Népierő
Jugoszlávia Jugoszláv SzSzK
Jugoszláv Néphadsereg (JNA)
Parancsnokok
Janez JanšaVeljko Kadijević
Haderők
16 000 területvédelmi erő 10 000 rendőr35 200 katona a JNA-ból
Veszteségek
19 halott,
182 sebesült
(hivatalos)
44 halott,
146 sebesült
5000 fogoly
(szlovén becslés)
A Wikimédia Commons tartalmaz Szlovéniai tíznapos háború témájú médiaállományokat.

A tíznapos háború (szlovén nyelven: desetdnevna vojna), vagy másik nevén a szlovén függetlenségi háború (slovenska osamosvojitvena vojna), más elnevezéssel a hétvégi háború polgárháború volt Jugoszláviában, amely Szlovénia 1991. június 25-ei függetlenségének kinyilvánítását követte. A harcok a Szlovén Területvédelmi Erők (szlovénül: Teritorialna obramba Republike Slovenije) és a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) közt folytak. A háború 1991. június 28. és július 7. között zajlott, melynek a brioni egyezmény vetett véget. A Nyugat közelségének köszönhetően ez a háború nem tartott olyan hosszú ideig, mint Horvátországban vagy Bosznia-Hercegovinában.

Szlovénia függetlensége[szerkesztés]

Emlékmű Toni Mrlak szlovén helikopterpilóta tiszteletére

1991 nyarán Szlovénia bejelentette kiválását a Jugoszláv Föderációból, miután az 1990. december 23-i népszavazás a függetlenség mellett döntött. Június 25-én a ljubljanai szlovén parlament előtt az egykori Szlovén Kommunisták Szövetségének vezetője, a muravidéki születésű, köztársasági elnökké megválasztott Milan Kučan jelenlétében levonták a jugoszláv zászlót, helyére a nemzeti címert tartalmazó szlovén zászlót vonták fel. Alig néhány órán belül Horvátország irányából jugoszláv páncélosok gördültek át a határon.

A függetlenség megvédése a tíznapos háború során[szerkesztés]

Szlovéniának alig volt képzett katonasága, ám csakhamar megalakult a polgárokból szervezett Szlovén Népierő, amely gyenge fegyverzetével is eredményesen felvette a harcot a szinte kizárólag szerb nemzetiségű katonákból álló Jugoszláv Néphadsereggel. Maga a szerb támadás sem volt túlzottan erőteljes, mint később Horvátországban, ugyanis Szlovéniának igen kevés hányada volt idegen nemzetiségű, nem éltek itt nagy tömbökben szerbek, mint Horvátországban, vagy Boszniában, így a néphadsereg megszállásával szemben a lakosság egyöntetűen ellenállt.

Kučan Ausztriába utazott, és a brioni konferencián tárgyalni kezdett a szomszédos országokkal és a nagyhatalmakkal, hogy álljanak ki a szlovén ügy mellett. Remek diplomáciájának és a nyugati hatalmak azon félelmének köszönhetően, hogy a háború átterjedhet Közép-Európára, az osztrákok és az olaszok csapatokat állítottak fel a határon, készülve egy esetleges beavatkozásra. Magyarország is megerősítette határát.

A belgrádi katonákat inkább délen Horvátország ellen irányították és néhány hónapon belül az összes Szlovéniában állomásozó jugoszláv egységet kivonták. Szlovénia így kimaradt a délszláv polgárháborúból, amely Bosznia-Hercegovinában követelte a legtöbb áldozatot.

A Vöröskereszt jelentése szerint 49 emberáldozata volt a harcnak, melyekben főnként a JNA regrutái haltak meg.[1]

A szerbek Szlovénia megtartásáért nem sokat tettek, a szerb katonák is kedvtelenül harcoltak a szlovének ellen, így Szlovénia aránylag könnyen nyerte el függetlenségét.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. TV Vremeplov – Super televizija (Subotica) 2007. június 27.

Források[szerkesztés]

  • Ablak a világra Atlasz
  • Weiszhár Attila – Weiszhár Balázs: Háború lexikona, Atheneaum kiadó, 2004.