Janez Janša

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Janez Janša
Janez Janša 2018-ban
Janez Janša 2018-ban
Szlovénia 6. miniszterelnöke
Hivatali idő
2004. november 9. 2008. november 21.
Előd Anton Rop
Utód Borut Pahor
Szlovénia 8. miniszterelnöke
Hivatali idő
2012. január 28. 2013. február 27.
Előd Borut Pahor
Utód Alenka Bratušek
Miro Cerar

Született 1958. szeptember 17. (63 éves)
Ljubljana, Jugoszlávia
Párt Szlovén Demokrata Párt

Házastársa Urška Bačovnik Janša
Foglalkozás politikus
Iskolái Ljubljanai Egyetem
Vallás katolicizmus

Díjak
  • Order of Freedom
  • Order of General Maister
  • Grand Cross of the Order of the Sun of Peru‎
A Wikimédia Commons tartalmaz Janez Janša témájú médiaállományokat.

Janez Janša született Ivan Janša (Ljubljana, 1958. szeptember 17. –) szlovén politikus, a Szlovén Demokrata Párt elnöke, 2004. november 9. és 2008. november 21. között, majd 2012. január 28-tól 2013. február 27-ig ismét Szlovénia miniszterelnöke.[1]

Pártja megnyerte a 2018. június 3-án tartott parlamenti választást, így várhatóan Janša ismét kormányalakítási megbízást kap. Az SZDP-nek azonban csak 25 mandátuma lesz a 90-fős szlovén parlamentben, és a koalícióalakítás nehéznek látszik.[2]

Ifjúsága és tanulmányai[szerkesztés]

Ivan Janša néven anyakönyvezték, de gyermekkora óta Janez-nek nevezte családja. Római katolikus munkáscsaládban született. Apja a második világháborús német megszállás alatt az SS által létrehozott Szlovén Hazai Gárda nevű szervezet tagja volt ifjúkorában, de fiatal korára való tekintettel sikerült elkerülnie a kommunisták megtorlását.[3] A ljubljanai egyetemen végzett a védelmi tudományok szakán és 1982-ben a Szlovén Szocialista Köztársaság (Jugoszlávia tagköztársasága) védelmi minisztériumában lett gyakornok. Tagja lett Szlovénia Kommunista Pártjának. A párt ifjúsági szervezete, a Szlovén Szocialista Ifjúsági Szövetség népi területvédelmi és szocialista önvédelmi bizottságának elnöke volt.

Ellenzéki tevékenység[szerkesztés]

1983-ban írta első ellenzéki hangvételű cikkeit a Jugoszláv Néphadsereg jellegéről a Mladina nevű független ifjúsági folyóiratba. Ennek következtében nem választották újra a védelmi bizottság elnöki posztjára, majd útlevelét is bevonták. Nem kapott állást, és nem jutott további publikálási lehetőséghez. Számítógép-programok írásából és hegyi túravezetői munkából élt.

A jugoszláviai liberalizáció előrehaladtával egy tudományos folyóirat szerkesztőségében kapott munkát, majd újra publikált a Mladinában. 1988. május 30-án letartóztatták a Mladina három másik újságírójával és a jugoszláv hadsereg egy törzsőrmesterével együtt. Katonai titkok megsértése vádjával állították őket katonai bíróság elé. Janšát 18 hónapra ítélték, ennek letöltését egy szigorúan őrzött katonai börtönben kezdte meg. Később a közvélemény felháborodása miatt polgári börtönbe helyezték át. A per és az ítéletek elleni társadalmi tiltakozás a szlovéniai rendszerellenes megmozdulások, az ún. "Szlovén tavasz" kezdetét jelentették.

Janšát mintegy hat hónap letöltése után szabadon engedték. Ekkor a "Demokracija" nevű szlovén politikai hetilap főszerkesztője lett, egészen az 1990. májusi választásokig.

Politikusi pályája[szerkesztés]

1989-ben részt vett az egyik első ellenzéki párt, a Szlovén Demokratikus Unió megalapításában és annak egyik vezetője lett. Az 1990. május szabad választások után a Lojze Peterle vezette kormányban a védelmi tárcát kapta meg. Az 1991-ben lezajlott szlovéniai tíznapos háborúban a korábbi helyi jugoszláviai területvédelmi erők alapján kialakított nemzeti haderő eredményesen vette fel a harcot az - igaz, csak félszívvel támadó - Jugoszláv Néphadsereggel szemben.

A Szlovén Demokratikus Unió felbomlása után az 1989-ben alakult, és magát névleg az 1896-ban alakult szociáldemokrata párt utódjának valló, de jobbközép irányzatú Szlovén Szociáldemokrata Szövetséghez (SDZS) csatlakozott, majd 1993-ban annak elnöke lett. Később a párt nevét Szlovén Demokrata Pártra (SDS) változtatták.

1994-ben, amikor Janez Drnovšek új kormányfő leváltotta védelmi miniszteri tisztségéből, Jansa ellenzékbe vonult.

2000 júniusa és novembere között újra védelmi miniszter volt Andrej Bajuk rövid életű középjobb kormányában. Ekkor vezette be a szlovén hadseregben a tábori lelkészek intézményét.

A 2004-es választásokat a Szlovén Demokrata Párt szövetségeseivel együtt megnyerte, és Janez Jansa alakított kormányt.

2007 őszére a kormány támogatottsága erősen visszaesett, és a soros elnökválasztást Danilo Türk, a baloldal támogatottja nyerte meg. Ezután Janša bizalmi szavazást kért maga és kormánya mellett a parlamentben, arra hivatkozva, hogy az ellenzék állandó támadásai súlyosan akadályozzák a kormány munkáját, és a korábbi pártközi megállapodással ellentétben hátráltatják az EU soros elnökségére való felkészülést. A parlament novemberben 51-33 arányban bizalmat szavazott a kormánynak.[4]

2008. szeptember 21-én pártja elvesztette a parlamenti választást, így Janša ellenzékbe vonult, bár előtte megkérdőjelezte az eredmények tisztaságát és több körzetben újraszámlálást kért. Jelenleg is a Szlovén Demokrata Párt elnöke.

Korrupciós ügye[szerkesztés]

2006-ban Szlovénia páncélozott harcjárműveket vett volna a finn Patria hadiipari vállalattól 278 millió euró értékben. Janša tagadta, hogy kenőpénzt fogadott volna el a szerződés megkötéséért cserébe, ám a politikusok vagyonosodását vizsgáló bizottság megvádolta, hogy nem tudja igazolni a bankszámláján lévő 210 ezer euró forrását.[5] 2014-ben két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.[6]

Művei[szerkesztés]

Több könyvet is publikált, közülük a legfontosabbak a Premiki (Hadmozdulatok, 1992) és az Okopi (Lövészárkok, 1994). Ezekben kifejti nézeteit a szlovén rendszerváltás fő kérdéseiről és élesen bírálja Milan Kučan akkori köztársasági elnököt, Szlovénia Kommunista Pártjának utolsó elnökét a baloldali erők támogatása, és a hatalomátmentés miatt.

Családja – érdekességek[szerkesztés]

Két gyermeke van Silva Predalič-csal fennállott kapcsolatából. 2006 őszétől hivatalos rendezvényeken is a 28 éves Urška Bačovnik orvosnő társaságában mutatkozott.[7] Vele 2009 júliusában össze is házasodott. Abból a házasságból is két gyermek született és az Urška Velenje melletti Šentilj szülőfalújában élnek.[forrás?]

2007-ben három szlovén előadóművész is hivatalosan a Janez Janša nevet vette fel, ironikus provokációként a miniszterelnök ellen.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. HVG.HU – Megválasztották a szlovén miniszterelnököt (magyar nyelven), 2012. január 28. (Hozzáférés: 2012. január 29.)
  2. Immár végleges: nyert a jobboldal Szlovéniában gondola.hu
  3. Janez Janša, Okopi (Ljubljana: Mladinska knjiga, 1994) J. Janša: Lövészárkok, 1994, szlovén nyelven
  4. "Slovenian PM seeks confidence vote after opposition candidate became president", Associated Press (International Herald Tribune), November 16, 2007.
  5. Két év börtönt kértek a volt szlovén kormányfőre – Népszabadság, 2013. május 28.
  6. Másodfokon is kétévi letöltendő börtönre ítélték Janez Jansa volt szlovén kormányfőt Archiválva 2014. április 29-i dátummal a Wayback Machine-ben – InfoRádió, 2014. április 28.
  7. Jansa predstavil lepso polovico

További információk[szerkesztés]