Szabadság Mozgalom (Szlovénia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szabadság Mozgalom
Gibanje Svoboda

Adatok
ElnökRobert Golob
AlelnökUrška Klakočar Zupančič

Alapítva2021. május 8.

Ideológiaökoliberalizmus,
szociálliberalizmus,
európa-pártiság
Politikai elhelyezkedésbalközép
Parlamenti jelenlétNemzetgyűlés:
41 / 90
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szabadság Mozgalom
Gibanje Svoboda
témájú médiaállományokat.

A Szabadság Mozgalom (szlovénül: Gibanje Svoboda), korábban Zöld Akciók Pártja (szlovénül: Stranka zelenih dejanj; Z.DEJ), egy szlovén politikai párt, mely balközépként határozza meg magát, és a zöldpolitika és a liberalizmus eszméit képviseli.

Történet[szerkesztés]

Alapító kongresszusára 2021. május 8-án, szombaton került sor.[1] Jure Leben szlovén politikus alapította, és megalakulását ugyanazon év januárjában jelentették be a Studio City műsorában.[2] A párt környezetvédelmi intézkedésekkel keresi az egyensúlyt az ipari haladás és a környezet megóvása között.[3]

Első elnöknek Jure Lebent választották, alelnöknek pedig Gregor Erbežniket.

2022 januárjában a párt vezetését Robert Golob vette át, aki a párt nevét Szabadság Mozgalomra változtatta.[4]

A párt céljai[szerkesztés]

A párt munkája előtérbe helyezi a szabadságot, a zöld átmenetet, a nyílt társadalmat, a bizalmat, a tiszteletet, a párbeszéd kultúráját és a felelős együttműködést.[5]

Jure Leben bevezető beszédében megemlítette a velenjei szénbánya bezárását, és az erdők védelmét. A párt emellett adót vezetne be a nem újrahasznosított műanyagokra, miközben előremozdítja Szlovénia fenntartható közlekedési formáit, szén-dioxid-mentesítését, és decentralizációját. Leben szerint Szlovéniának a Világgazdasági Fórum által listázott 20 legversenyképesebb ország közé kellene kerülnie.

Szociális intézkedésként a párt a nyilvánosan elérhető egészségügyet és a egészségügyi szakdolgozói létszámbővítést, az oktatási rendszer reformját és az iskolák digitalizálását helyezte még előtérbe.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Leben napoveduje novo Stranko zelenih dejanj (szlovén nyelven). RTVSLO.si . (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  2. Uredništvo: Jure Leben napovedal novo zeleno stranko (sl-SI nyelven). Domovina , 2021. január 11. (Hozzáférés: 2021. január 23.)
  3. Leben napoveduje novo Stranko zelenih dejanj (szlovén nyelven). RTVSLO.si . (Hozzáférés: 2021. május 4.)
  4. Robert Golob s stranko Gibanje Svoboda (szlovén nyelven). Dnevnik . (Hozzáférés: 2022. április 25.)
  5. Program - Gibanje Svoboda. (Hozzáférés: 2022. április 5.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Freedom Movement (Slovenia) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.