Alexis Korner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexis Korner
Alexis Korner és a Snape együttes, Hamburg, Musikhalle, 1972 novembere
Alexis Korner és a Snape együttes, Hamburg, Musikhalle, 1972 novembere
Életrajzi adatok
Születési név Alexis Andrew Nicholas Koerner
Becenév "A Brit Blues Atyja"
Született 1928.április 19.
 Franciaország, Párizs
Elhunyt 1984. január 1. (55 évesen)
 Egyesült Királyság, London
Iskolái King Alfred School
Pályafutás
Műfajok blues, blues rock
Aktív évek 19451984
Kapcsolódó előadó(k) Blues Incorporated, Snape, C.C.S.
Hangszer zongora, gitár
Tevékenység zeneszerzés, szövegírás, zongorázás, gitározás
Kiadók Decca, Polydor, CBS Records

Alexis Korner weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexis Korner témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Alexis Korner (Párizs, 1928. április 19.London, 1984. január 1.) brit blues zenész, zeneszerző, szövegíró és rádiós műsorvezető, a "brit blues alapító atyja". Az angol blues zenészek összegyűjtésével nagyban befolyásolta az 1960-as évek brit zenei stílusát.

Gyermekkora[szerkesztés]

Alexis Andrew Nicholas Koerner néven született Párizsban. Az apja osztrák származású lovassági tiszt, az anyja görögtörök származású, az apai nagyanyja egyes feltevések szerint magyar volt.

A gyermekkorát Franciaországban, Svájcban és Észak-Afrikában töltötte, aszerint, hogy az édesapja éppen hol intézte az üzleti ügyeit.

A család az 1930-as években telepedett le Londonban. A szülei zongorázni tanították, de ő gitárosnak készült, a hangszerét is maga készítette.

A második világháború során az egyik német légitámadás alkalmával egy Jimmy Yancey[1]-felvételt[2] hallgatott, ami akkora hatással volt rá, hogy azután mindig csak bluest akart játszani.

Pályafutása[szerkesztés]

19491960[szerkesztés]

Amatőrként kezdte a pályafutását, zongorán és gitáron játszott. 1949-ben csatlakozott a Chris Barber's Jazz Bandhez, Cyril Davies blues harmonikással pedig duóban lépett fel. A londoni Sohoban megnyitják a Blues and Barrelhouse nevű klubot, de a vállalkozás nem sikeres. Fellépnek a Marquee Clubban és Chris Barber együttesében, közreműködnek híres amerikai blues zenészekkel, például Muddy Waters-szel, Big Bill Broonzyval és Sonny Terryvel.

Korner saját zenekart alapít a később világhírűvé vált trombitással, Dickie Hawdonnal, de az akkor még modernnek számító zenét a közönség nem méltányolja, ezért az együttes 1950-ben feloszlik.

Az 1960-as évek[szerkesztés]

1961-ben Korner és Davies Blues Incorporated néven együttest alapított, amelyben a tagoknak semmilyen komolyabb kötelezettségük nem volt, csupán a blues, főleg a rhythm and blues kötötte össze őket. A zenekar tagja volt például Charlie Watts, Ginger Baker, Jack Bruce, Graham Bond, Dick Heckstall-Smith, Long John Baldry és Danny Thompson, de jam sessionön (örömzene) több alkalommal vett részt Mick Jagger és Keith Richards is. Cyrill Davies kilépett a zenekarból, ezt követően a következő években a tagcserék folyamatosak voltak.

1969-ben Korner megalakította a New Church együttest, amelynek tagjai a lánya, Sappho (ütősök, ének), Peter Thorup (ének), Zoot Money (billentyűs hangszerek), Ray Warleigh (ausztrál származású szaxofonos és fuvolás), Colin Hodgkinson (basszusgitáros). A zenekar szerepelt a The Rolling Stones Hyde Parkban 250 000 néző előtt tartott Brian Jones-emlékkoncertjén, 1969. július 5-én. A koncert ingyenes volt.

19701984[szerkesztés]

1970-ben megalakul a CCS nevű, 23 tagú formáció. Az együttes legnagyobb sikere a Led Zeppelintől a Whole Lotta Love című dal feldolgozása. 1971-ben Korner ismét alapít egy duót, de most a már említett Thoruppal. 1972 egy újabb változás éve: megalakul a Snape.

1973-ban Korner egy különleges, 6 részes dokumentumot mutatott be a BBC Radio 1-ben a The Rolling Stones Story címmel. Blues- és soul műsor-sorozatot alapított, amely 19771981 között heti egy alkalommal jelentkezett a Radio 1-ben. Kommentátorként kitűnően használta mély, reszelős hangját.

Az 50. születésnapján koncertet tartottak, számos barát és sok sztár - például Eric Clapton, Paul Jones, Chris Farlowe, Zoot Money – közreműködésével. A koncertről 1979-ben a The Party Album és egy videó jelent meg.

1981-ben csatlakozott az Ian Stewart[3] által vezetett Rocket 88-hoz, amelyben Jack Bruce és Charlie Watts is játszott. Az együttes európai turnéjáról az Atlantic Records egy albumot is kiadott.

Halála[szerkesztés]

Alexis Korner, a Guv’nor (governor, itt: gazda) egész életében "láncdohányos" volt, egyik cigarettát szívta a másik után. Tüdőrákban halt meg 1984. január 1-jén, 55 éves korában, Londonban. Egy lánya, Sappho Gillett és két fia volt, a gitáros Nicholas (Nico), és a hangmérnök Damian.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. James Edwards "Jimmy" Yancey (Chicago, Amerikai Egyesült Államok, Michigan, 1898. február 20.1951. szeptember 17.) afroamerikaii zongorista, zeneszerző, szövegíró
  2. a felvétel címe: The Five O’clock Blues
  3. Ian Andrew Robert Stewart (19381985), a The Rolling Stones együttes eredeti felállásában zongorista volt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alexis Korner című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]