A fantasztikus Róka úr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A fantasztikus Róka úr
(Fantastic Mr. Fox)
2009-es brit–amerikai stop-motion animációs film
Rendező Wes Anderson
Producer Wes Anderson
Scott Rudin
Allison Abbate
Steven M. Rales
Alapmű Roald Dahl: A fantasztikus róka úr és a három gazda
Műfaj filmvígjáték
Forgatókönyvíró Wes Anderson
Noah Baumbach
Főszerepben George Clooney
Meryl Streep (szinkronhangok)
Zene Alexandre Desplat
Operatőr Tristan Oliver
Vágó Andrew Weisblum
Gyártás
Gyártó 20th Century Fox Animation
Indian Paintbrush
Regency Enterprises
American Empirical Pictures
Ország  Egyesült Királyság
 Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 87 perc
Költségvetés 40 000 000 USD[1]
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó Amerikai Egyesült Államok 20th Century Fox
Magyarország InterCom (DVD / BD)
Bemutató Egyesült Királyság 2009. október 14.
Amerikai Egyesült Államok 2009. november 25.
Magyarország 2010. október 6. (DVD / BD)
Magyar adó HBO
RTL Klub
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
Bevétel 46 000 000 USD[1]
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A fantasztikus Róka úr stop motion technikával készült, 2009-ben bemutatott angol-amerikai animációs film, melynek története Roald Dahl hasonló című meseregénye alapján íródott.

A főbb szereplők hangjait az angol nyelvű változatban George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman és Bill Murray adják.

Wes Anderson rendezései közül ez az első animációs film, és az első filmadaptáció. Ugyancsak első olyan filmje, ami nem kapott „R” besorolást az MPAA-tól.

A 20th Century Fox filmjei közül ez az első animációs film, ami stop motion technikával készült.

A film projektje 2004-ben indult a Revolution Studios-nál, ahol Wes Anderson és Henry Selick közösen dolgoztak. Selickkel a 2004-es Édes vízi élet (The Life Aquatic)-on is együtt munkálkodtak. 2007-ben Selick a Coraline rendezése miatt otthagyta a produkciót, a Revolution pedig átadta a projektet a 20th Century Fox-nak. A munkálatok 2007-ben kezdődtek meg, Londonban.

Magyarországon csak DVD-n jelent meg, 2010. október 6-án.

Cselekménye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Róka úr (George Clooney) és felesége, Felicity (Meryl Streep) egy tyúkfarmra való betörés közben figyelmetlenségből csapdába esnek egy fémketrecben. Felicity felfedi férje előtt, hogy terhes, és megígérteti vele, hogy ha valaha kijutnak, akkor nyugodtabb állást keres magának.

Két évvel később Rókáék mogorva fiacskájukkal, Ash-sel (Jason Schwartzman) egy rókalyukban élnek. Róka úr egy újságnál dolgozik, amibe cikkeket ír. Elhatározza, hogy jobb lakást keres családjának, ezért megvesz egy terebélyes fát erre a célra, amiben kényelmesen elférnek. Ügyvédje, Borz úr (Bill Murray) le akarja beszélni róla, de nem hallgat rá.

A fa közel fekszik három mezőgazdasági létesítményhez, amit három őstermelő irányít: Walter Boggis (Robin Hurlstone), Nathan Bunce (Hugo Guinness) és Franklin Bean (Michael Gambon).

Nem sokkal azután, hogy Rókáék beköltöznek, megérkezik hozzájuk Felicity unokaöccse, Kristofferson (Eric Chase Anderson), mert apja súlyos beteg. Ash számára kényelmetlen a helyzet, mert unokafivére minden tekintetben „felsőbbrendűbb” nála, és még apja is előnyben részesíti, Ash kárára.

Róka úr és oposszum barátja, Kylie (Wallace Wolodarsky), aki az épületek főfelügyelője, elhatározzák, hogy betörnek mindegyik farmra és onnan különféle élelmiszeripari termékeket elemelnek. Miután az akciók sikerrel járnak, a farmerek sátort vernek Rókáék háza közelében, és elhatározzák, hogy lelövik Róka urat.

Amikor Róka úr gyanútlanul kilép a házából, rálőnek, és ellövik a farkát, mielőtt vissza tudna ugrani a házba. Ekkor a kiásása mellett döntenek. Először kézi erővel, majd árokásó gépekkel felszerelve. Miután az ásás következtében egy óriási kráter alakul ki a házuk közelében, a farmerek felfedezik, hogy Rókáéknak menekülési járata van mélyen a föld alatt.

Mivel feltételezik, hogy Rókáéknak muszáj lesz a felszínre jönniük, ha elfogy az élelmük és a vizük, a farmerek kivárásra rendezkednek be. A föld alatt élő állatok összegyűlnek, és tanácskozást tartanak kilátástalan helyzetükről. Róka úr ellentámadást javasol, vagyis azt, hogy amíg a farmerek az ő házuk mellett tanyáznak, nyugodtan kifoszthatják a gazdátlan farmokat, ezzel élelemhez és vízhez jutnak. Megszerzik Boggis csirkéit, Bunce kacsáit és libáit, valamint Bean pulykáit, almáit és alkoholos almaborát. Mialatt a felnőttek mulatságot csapnak, Ash és Kristofferson elhatározzák, hogy elmennek Bean farmjára és visszaszerzik Róka úr farkát, azonban kiderül, hogy azt Bean nyakkendőnek használja. Ash és Kristofferson kezdenek kibékülni, miután Kristofferson megvédte unokatestvérét egy verekedésben. A farmon meglepi őket Bean feleségének felbukkanása, ekkor Ash el tud menekülni, Kristofferson azonban fogságba esik.

Amikor a farmerek tudomást szereznek róla, hogy kifosztották őket, el akarják árasztani a föld alatti járatokat almaborral. Az állatoknak vissza kell vonulniuk a csatornákba. Róka úr rájön, hogy a farmerek Kristoffersont csaliként használva őt csapdába akarják csalni. A csatornákban találkoznak Patkánnyal (Willem Dafoe), Bean biztonsági őrével. Megküzdenek Róka úrral, Patkány súlyosan megsérül és elmondja nekik, hol tartják fogva a fiút.

Róka úr üzenetet küld a farmereknek, melyben felajánlja, hogy megadja magát nekik a városban, ha elengedik Kristoffersont. A farmerek csapdát állítanak neki, Róka úr azonban számít erre és előre felkészül. Róka úr, Ash és Kylie beosonnak Bean farmjára és kiszabadítják Kristoffersont. A már érettebben viselkedő Ash kivívja apja és a többiek elismerését azzal az akciójával is, hogy az ellenséges tűzzel dacolva rájuk engedi a veszett beagle-t, ez alatt a csoport el tud menekülni a csatornákba. Visszavonulás közben visszaszerzik Róka úr ellőtt farkát Beantől.

Az állatok hozzászoknak a csatornákban zajló élethez, Ash és Kristofferson barátokká válnak, még meditálni is együtt szoktak. Róka úr az ellőtt farkát kitűzőként használja, és elvezeti a többieket egy olyan járathoz, ami egy nagy élelmiszeráruházba nyílik. Az áruház tulajdonosa a három gazda. A bőséges élelmiszerforrás hírét, és azt, hogy Felicity újra terhes, tánccal ünneplik meg a járatokban.

Szereposztás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Róka úr (Mr. Fox)[2] George Clooney Szabó Sipos Barnabás
Rókáné (Mrs. Felicity Fox)[3] Cate Blanchett[4] (1. hang)
Meryl Streep[5] (2. hang)
Kovács Nóra
Ash Fox, a fiuk Jason Schwartzman[2] Csőre Gábor
Kristofferson Silverfox Eric Chase Anderson Széles László
Kylie Sven, oposszum Wallace Wolodarsky Mikó István
Borz úr (Clive Badger)[6] Bill Murray Kerekes József
Luca (Agnes) Juman Malouf Mezei Kitty
Patkány Willem Dafoe Sörös Sándor
Skip edző Owen Wilson Tarján Péter
Bán Frank (Franklin Bean) Michael Gambon Helyey László
Buci Walter (Walter Boggis) Robin Hurlstone Papp János
Bugris Norman (Nathan Bunce) Hugo Guinness Háda János
Bán asszony (Mrs. Bean) Helen McCrory Ősi Ildikó
Hód (Mr. Beaver) Steven M. Rales Czvetkó Sándor
Hód fia (Mr. Beaver's son) Jeremy Dawson Hamvas Dániel
Stan, menyét (Stan Weasel) Wes Anderson Csankó Zoltán
Nyúl (Mr. Rabbit) Mario Batali Seder Gábor
Nyúl exbarátnője (Mrs. Rabbit) Allison Abbate Riha Zsófi
Linda, vidra Karen Duffy ?
Nyuszi lány (Mr. & Mrs. Rabbit's Daughter) Molly Cooper ?
Borz doktornő (Dr. Badger) Jennifer Furches Kocsis Mariann
Mezei egér Adrien Brody Fesztbaum Béla
Vakond James Hamilton Seszták Szabolcs
Mókus Roman Coppola
Pik Dániel, riporter (Action 12's Reporter) Brian Cox Rosta Sándor
Bánék fia (Mr. & Mrs. Bean's son) Garth Jennings ?
Pilóta Rob Hersov Fehér Péter
Robbantási szakértő Tristan Oliver ?
Tűzoltó parancsnok Martin Ballard ?
Petey Jarvis Cocker (eredeti énekhang)

A film készítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Joe Roth és a Revolution Studios 2004-ben megvette a megfilmesítés jogait. Wes Anderson rendezőnek szerződött Henry Selickkel együtt, aki Andersonnal a Vízivilág-on dolgozott, mint „animációs rendező”. Anderson azt nyilatkozta, hogy azért írta alá a szerződést, mert Roald Dahl az egyik kedvence.[7]

Mivel a könyvben leírt történet nem lett volna elég egy filmhez, Anderson bevezetőt és befejezést adott hozzá.[8] Az új jelenetek bemutatják a farmerektől való lopás terveinek előzményeit.

Selick elhagyta a produkciót 2006-ban, amikor a Neil Gaiman Coraline című történetéből készülő animációs filmen kezdett dolgozni.[9]

A helyét Mark Gustafson vette át.[10] A projekt a 20th Century Fox-hoz került 2006 októberébenm amikor a Revolution kilépett.[11]

2007 szeptemberében Anderson bejelentette, hogy megkezdődtek a hangfelvételek.[2] A rendező azt a módszert választotta, hogy a hangokat nem egy stúdióban, hanem a természetben vették fel. „Elmentünk egy erdőbe, [..] felmentünk egy padlásra, és egy lóistállóba. Lementünk a föld alá is. A felvételeken nagy a spontaneitás ezek miatt."[10] A film készítéséről ezt mondta: „Szerettünk volna valódi hangokat és zörejeket használni, valódi fákkal és homokkal.”[2] Great Missenden, ahol Roald Dahl élt, nagy hatással volt a film kinézetére.[7] A film többféle animációs technikát használ, de alapvetően stop motion technikán alapszik.[11] Az animációkat Londonban készítették,[10] a C színpadon a 3 Mills Studio-ban.[12] Az animátorok közül korábban sokan Tim Burton A halott menyasszony című filmjén is dolgoztak.[13]

Hangsáv[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film zenéjét Alexandre Desplat szerezte. Jarvis Cocker kommentárja szerint ő „három vagy négy dalt” írt a filmhez, ezek közül egy rákerült a film zenéjét tartalmazó lemezre.[14]

A lemezen hallhatók még: The Beach Boys, The Bobby Fuller Four, Burl Ives, Georges Delerue, The Rolling Stones, és sokan mások.

A film hanganyagát 2009. november 3-án adták ki. A számok listája megtekinthető itt:[15]

Megjelenés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film világpremierje 2009. október 14-én volt Londonban, ez volt az 53. Londoni filmfesztivál nyitófilmje.[16]

Nagy-Britanniában 2009. október 23-án mutatták be. Korlátozott bemutatása az Egyesült Államokban 2009. november 13-án volt, ezt egy országos bemutató követte november 25-én.

A film DVD-n és Blu-Ray lemezen 2010. március 23-án jelent meg világszerte.[17]

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fantasztikus Róka úr a kritikusok nagy többségétől pozitív értékelést kapott.[18]

A Rotten Tomatoes filmkritikusai a kimagasló 93%-ra értékelték a filmet 201 kritikus értékelése alapján, a közönség 79%-ra értékelte. Ezzel a második legjobbra értékelt animációs film, a Fel! után.[19]

A több kritikai értékelést összegyűjtő Metacritic szerint 83%-os átlagpontszámot ért el (ebben olyan lapok is benne vannak, mint a Rolling Stone és a The New York Times).[20]

A kritikai siker ellenére nem ért el kimagasló bevételt. A 40 millió dolláros költségvetéssel szemben 46 milliós összbevételt ért el a filmpénztáraknál.[1]

Díjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmet jelölték a 82. Oscar-díjra „a legjobb animációs film” és „legeredetibb forgatókönyv” kategóriákban. Jelölték továbbá a 2010-es „Kritikusok díjá”-ra a „legjobb animációs film” kategóriában,[21] és a 2010-es Golden Globe-díj-ra a „legjobb animációs film” kategóriában,[22] de egyik jelölést sem kapta meg.

2010. január 14-én a National Board of Review of Motion Pictures testület Andersonnak adta a Special Filmmaking Achievement díjat (különleges filmkészítési teljesítmény).[23] A díjátadón mondott köszönő beszédet később felhasználták egy rövid animációban, amiben Anderson karaktere (Menyét) beszédet mond. Az animációt Payton Curtis készítette, a film fő animátora.[24]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. ^ a b c Fantastic Mr. Fox (2009). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. december 10.)
 2. ^ a b c d Josh Horowitz. „Wes Anderson Enlists Bill Murray For 'The Fantastic Mr. Fox'”, MTV Movies Blog, 2007. szeptember 26. (Hozzáférés ideje: 2007. szeptember 26.) 
 3. Meryl Streep voicing a role in Wes Anderson's 'Fantastic Mr. Fox'. Entertainment Weekly, 2009. május 6. (Hozzáférés: 2009. május 6.)
 4. EXCL: 1st Mr. Fox pic!. JoBlo.com, 2009. július 10. (Hozzáférés: 2009. július 11.)
 5. Michael Fleming. „Streep in deep with Meyers”, Variety, 2008. augusztus 6. (Hozzáférés ideje: 2008. augusztus 8.) 
 6. Max Evry. „Talking to City of Ember Mayor Bill Murray”, ComingSoon.net, 2008. október 9. (Hozzáférés ideje: 2008. október 9.) 
 7. ^ a b Gritten, David. „The Darjeeling Limited: Who needs a film set in LA when you have a speeding train in India?”, The Telegraph, 2007. november 17. (Hozzáférés ideje: 2007. november 22.) 
 8. Selick Crazy For Fox”, Sci Fi Wire, 2004. december 15.. [2007. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. november 22.) 
 9. Selick no longer at work on The Fantastic Mr. Fox”, Ain't It Cool News, 2006. február 15. (Hozzáférés ideje: 2006. július 11.) 
 10. ^ a b c Joe Utichi. „Interview: Wes Anderson talks Darjeeling Limited and Mr. Fox”, Rotten Tomatoes, 2007. november 22. (Hozzáférés ideje: 2007. november 22.) 
 11. ^ a b Michael Fleming. „Fox catches Dahl's Fox”, Variety, 2006. október 25. (Hozzáférés ideje: 2007. február 25.) 
 12. Who Are the Animators on Fantastic Mr. Fox?”, Lineboil, 2010. január 12. (Hozzáférés ideje: 2010. január 17.) 
 13. Edward Douglas. „Henry Selick on Making Coraline”, ComingSoon.net, 2009. február 2. (Hozzáférés ideje: 2009. február 2.) 
 14. Brent DiCrescenzo. „From the UK to the Magic Kingdom”, Time Out, 2008. július 17. (Hozzáférés ideje: 2008. augusztus 8.) 
 15. http://www.slashfilm.com/2009/09/21/fantastic-mr-fox-soundtrack-listing/
 16. Ben Child. „Fantastic Mr Fox to open London Film Festival=The Guardian”, 2009. július 28. (Hozzáférés ideje: 2009. július 28.) 
 17. http://www.amazon.com/gp/product/B001QOGYBI/
 18. Picture-book classic mixes the familiar and the stylish with imaginative results”, Weekly Alibi 
 19. Fantastic Mr. Fox. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2011. január 25.)
 20. Fantastic Mr. Fox. Metacritic. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
 21. 15th Annual Critics Choice Award Nominees. ScreenCrave. (Hozzáférés: 2009. december 14.)
 22. Nominations and Winners. Hollywood Foreign Press Assoc.. (Hozzáférés: 2009. december 15.)
 23. National Board of Review: Special Filmmaking Achievement award list. National Board of Review. (Hozzáférés: 2010. január 17.)
 24. FANTASTIC MR. FOX - Wes Anderson's Animated Acceptance Speech, YouTube-videó

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]