Ugrás a tartalomhoz

Házassági történet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Házassági történet
(Marriage Story)
2019-es amerikai–brit film
RendezőNoah Baumbach
ProducerNoah Baumbach
David Heyman
Leslie Converse
Vezető producerMarshall Johnson
Tracey Landon
Craig Shilowich
Műfaj
ForgatókönyvíróNoah Baumbach
FőszerepbenAdam Driver
Scarlett Johansson
Laura Dern
Alan Alda
Ray Liotta
Julie Hagerty
Merritt Wever
ZeneRandy Newman
OperatőrRobbie Ryan
VágóJennifer Lame
HangmérnökAvi Laniado
JelmeztervezőMark Bridges
DíszlettervezőAndrew Hull
Joshua Petersen
Lizzie Boyle
Nicki Ritchie
Adam Willis
Gyártás
GyártóNetflix
Heyday Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Egyesült Királyság
Nyelvangol
Játékidő136 perc
Költségvetés18 000 000 $
Képarány1,66:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2019. november 6.
Magyarország 2019. november 28.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/25466/2019)
Bevétel232 737 $ (világszerte)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Házassági történet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Házassági történet (eredeti cím: Marriage Story) 2019-ben bemutatott amerikai–brit filmdráma, melyet Noah Baumbach írt és rendezett. A főbb szerepekben Adam Driver, Scarlett Johansson, Laura Dern és Alan Alda látható.

A Netflix gyártásában készült film a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol jelölték Arany Oroszlán díjra. Magyarországon 2019. november 28-ától szűk körben vetítették a mozikban, december 6-ától pedig a Netflixen is megtekinthető. A 77. Golden Globe-gálán hat kategóriában jelölték díjra, ezenfelül három nevezést kapott a Screen Actors Guild-díjra is.

Cselekmény[szerkesztés]

Charlie sikeres rendező egy New York-i off-Broadway színházban, ahol felesége, Nicole vezető színésznő. A házaspár kapcsolati problémákkal küzd, ezért tanácsadásra járnak. A tanácsadó javaslatára mindketten összeállítanak egy listát arról, hogy mit szeretnek a másikban. Nicole azonban a soron következő foglalkozáson nem hajlandó felolvasni, amit Charlie-ról írt, így végül úgy döntenek, hogy nem folytatják tovább a tanácsadást.

Nicole-nak Los Angelesből szerepet kínálnak egy tévésorozat próbaepizódjába, ezért otthagyja a színházat, és az édesanyjához költözik a nyugati partra. Kisfiukat, Henryt is magával viszi, Charlie viszont a Broadwayre készülő színdarabja miatt New Yorkban marad. Habár megegyeznek abban, hogy a váláshoz nincs szükség ügyvédre, Nicole mégis alkalmazza az egyik legmenőbb Los Angeles-i válóperes ügyvédet, Nora Fanshaw-t, akinek bevallja, hogy az a gyanúja, a férje lefeküdt a színpadmenedzserével. Mikor Charlie Nicole-ékhoz utazik, Nicole átadja neki a válási papírokat, a férfi pedig megismerkedik az ügyvéd Jayjel, aki magas óradíjban és agresszívan dolgozik. Charlie nem fogadja fel Jayt, hanem visszautazik New Yorkba, azonban Nicole ügyvédje, Nora felveszi vele a kapcsolatot.

Nora azt ajánlja Charlie-nak, hogy gyorsan szerezzen ügyvédet, ha nem akarja elveszteni kisfia láthatási jogát. Charlie ügyvédje, Bert, azt tanácsolja a férfinak, hogy teremtsen a családjához közelebbi lakhatást, ezért Charlie kibérel egy apartmant Los Angelesben. Hogy elkerüljék a bíróságot, Bert találkozót szervez Nicole-lal és Norával. Nora úgy gondolja, hogy Charlie figyelmen kívül hagyta Nicole kívánságát azzal, hogy nem költözött végleg Los Angelesbe, valamint a kisfiának sem áll módjában a szülők között ingáznia, inkább az anyjával maradna. Bert javasolja Charlie-nak, hogy adja fel New York-i otthonát, de Charlie ezt visszautasítja, és elküldi Bertöt.

Charlie díjat nyer és a pénzjutalomból felbérli Jayt új ügyvédjének. Az ügy a bíróságra kerül, ahol Nora és Jay állnak egymással szemben. Míg a két ügyvéd a maga ügyfeléért küzd, Charlie és Nicole Henryvel töltik szabadidejüket, aki egyre frusztráltabb lesz az ingázástól. A per mindkét félt kiábrándítja, és a bíróságot elkerülve egymás közt próbálják rendezni a helyzetet. A találkozó azonban elmérgesedik, Nicole önzőséggel vádolva a férjét, Charlie pedig öklével a falba csapva kívánja felesége halálát. Szavait azonban nyomban megbánja és kibékülnek, valamint megegyezésre is jutnak a válás ügyében.

Egy évvel később Halloween idején Charlie színdarabja sikeres a Broadwayen, Nicole-nak új párja van és Emmy-díjra jelölték rendezői kategóriában. Charlie közli Nicole-lal, hogy Los Angelesbe költözik, hogy többet lehessen Henryvel. Később felfedezi, hogy a kisfia édesanyja listáját olvassa még a párkapcsolati tanácsadásról, amit Nicole nem mert felolvasni. Henry megkéri az apját, hogy olvassa fel neki hangosan, és Charlie így tesz, a végén teljesen elérzékenyül, míg Nicole a közelből figyeli őket. A halloweeni cukorkagyűjtésben az egész család részt vesz és a Beatles együttes tagjainak öltöznek be, míg Charlie szellemként követi őket. Azon az estén Nicole felajánlja Charlie-nak, hogy hazaviheti Henryt, annak ellenére, hogy Nicole napja van a kisfiával.

Charlie a kocsijához viszi az alvó Henryt, amikor Nicole megállítja őket. A nő megköti a férfi cipőfűzőjét, Charlie megköszöni, Nicole bólint, majd elválnak útjaik.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep
Adam Driver Charlie Barber
Scarlett Johansson Nicole Barber
Laura Dern Nora Fanshaw
Alan Alda Bert Spitz
Ray Liotta Jay Marotta
Azhy Robertson Henry Barber
Julie Hagerty Sandra
Merritt Wever Cassie
Mark O’Brien Carter
Matthew Shear Terry
Brooke Bloom Mary Ann
Kyle Bornheimer Ted
Mickey Sumner Beth
Wallace Shawn Frank

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Díj Kategória Eredmény
BAFTA-díj Legjobb férfi főszereplő (Adam Driver) Jelölve
Legjobb női főszereplő (Scarlett Johansson) Jelölve
Legjobb női mellékszereplő (Laura Dern) Elnyerte
Legjobb eredeti forgatókönyv Jelölve
Legjobb casting Jelölve
Golden Globe-díj Legjobb filmdráma Jelölve
Legjobb forgatókönyv Jelölve
Legjobb eredeti filmzene Jelölve
Legjobb férfi főszereplő (Adam Driver) Jelölve
Legjobb női főszereplő (Scarlett Johansson) Jelölve
Legjobb női mellékszereplő (Laura Dern) Elnyerte
Oscar-díj Legjobb film Jelölve
Legjobb férfi főszereplő (Adam Driver) Jelölve
Legjobb női főszereplő (Scarlett Johansson) Jelölve
Legjobb női mellékszereplő (Laura Dern) Elnyerte
Legjobb eredeti forgatókönyv Jelölve
Legjobb eredeti filmzene Jelölve
Screen Actors Guild-díj Legjobb férfi főszereplő (Adam Driver) Jelölve
Legjobb női főszereplő (Scarlett Johansson) Jelölve
Legjobb női mellékszereplő (Laura Dern) Elnyerte
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán díj Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]