Ugrás a tartalomhoz

Kutyák szigete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kutyák szigete
(Isle of Dogs)
2018-as amerikai–német animációs film

A film hazai moziplakátja
A film hazai moziplakátja
RendezőWes Anderson
ProducerWes Anderson Scott Rudin, Steven Rales, Jeremy Dawson
Műfaj
ForgatókönyvíróWes Anderson
FőszerepbenBryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum, Bob Balaban, Kunichi Nomura, Ken Watanabe, Greta Gerwig, Frances McDormand, Fisher Stevens, Harvey Keitel, Liev Schreiber, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, F. Murray Abraham
ZeneAlexandre Desplat
OperatőrTristan Oliver
VágóRalph Foster, Edward Bursch
Gyártás
GyártóStudio Babelsberg
Ország Amerikai Egyesült Államok,  Németország[1][2]
Nyelvangol, japán + magyar (szinkron)
Játékidő101 perc[3]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Fox Searchlight Pictures
Magyarország Fórum Hungary
BemutatóUSA 2018. március 23.
Németország 2018. május 10.
Magyarország 2018. május 3.
Eredeti adó
 • MBC 4
 • Dubai One
 • Space Power
 • MBC 2
 • MBC Max
 • Fox Comedy Portugal
 • Star Comedy
 • FX Comedy
 • Shahid
 • MBC Persia
 • Adult Swim
KorhatárUSA PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel64,2 millió dollár[4]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Kutyák szigete témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kutyák szigete (eredeti cím: Isle of Dogs, japánul: 犬ヶ島) 2018-as amerikai-német sci-fi animációs vígjáték, melyet Wes Anderson írt, készített és rendezett. A főszereplők akik a karakterek hangjait adják; Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum, Bob Balaban, Greta Gerwig, Frances McDormand, Courtney B. Vance, Fisher Stevens, Harvey Keitel, Liev Schreiber, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, F. Murray Abraham, Frank Wood, Kunichi Nomura és Yoko Ono.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2018. március 23-án mutatták be, míg Magyarországon több mint egy hónappal később szinkronizálva, május 3-án a Fórum Hungary forgalmazásában.

Valakik kutyákon akarnak kísérletezni, és ki akarják irtani őket, így sok kutya egy szigetre menekül, ahol nincsenek emberek.

Cselekmény[szerkesztés]

A kutyainfluenza terjed Megaszaki (fiktív) városában, és fennáll a veszélye, hogy az emberek is elkaphatják. A város tekintélyelvű polgármestere, Kendzsi Kobajasi hivatalos rendeletet hoz, amely minden kutyát a Szemét-szigetre száműz, amit azonnal jóváhagynak, annak ellenére, hogy Vatanabe professzor, a polgármester politikai ellenfele azt állítja, hogy közel állnak a gyógymód kifejlesztéséhez. Az első kitoloncolt kutya egy Foltos nevű fehér-fekete pöttyös kutya, aki egy 12 éves árva fiú testőr kutyájaként szolgált. A fiú Atari Kobajasi, a polgármester távoli unokaöccse.

Hat hónappal később Atari eltérít egy repülőgépet, és elrepül vele a Szemét-szigetre (innentől „Kutyák szigete” néven ismert), hogy megkeresse Foltost. A kényszerleszállás után Atarit egy kutyafalka menti meg, amelyet egy fekete kutyafajta vezet, a Chief nevű, egész életében kóborló kutya. Segítségükkel Atari először egy zárt ketrecet talál, amelyben azt hiszi, Foltos csontváza van, de megtudja, hogy nem ő az. Ezután elhárítják a Kobajasi által küldött mentőcsapatot, hogy visszavigyék Atarit. Atari úgy dönt, hogy folytatja Foltos keresését, a falka pedig segít neki. A főnök kezdetben elutasítja, de aztán Nutmeg, egy nőstény ex-showkutya meggyőzi, hogy kötelességből segítsenek a fiúnak. A falka tanácsot kér Jupiter és Oracle bölcs kutyáktól, akik úgy sejtik, hogy Foltost egy elszigetelt kutyatörzs tarthatja fogva, amelyről azt beszélik, hogy kannibálok.

Eközben Vatanabe kifejleszt egy sikeres szérumot, és megmutatja az eredményeket Kobajasinak, aki elutasítja őt. A professzor tiltakozik, csakhogy a polgármester parancsára házi őrizetbe helyezik. Tracy Walker, egy amerikai cserediák és egy kutyapárti aktivista csoport tagja összeesküvést sejt, és nyomozni kezd. Kobajasiról és politikai pártjáról kiderül, hogy valójában ők a felelősek a kutyainfluenza kitöréséért, és ezzel ki akarják irtani a kutyákat, ahogyan Kobajasi macskabarát ősei is megpróbálták 1000 évvel ezelőtt, amit egy Atarira hasonlító szamuráj fiú hiúsított meg.

Útjuk során a Főnök és Atari elszakadnak a többiektől. Atari megfürdeti Főnököt, felfedve fehér és fekete pöttyös bundáját, és így feltűnő hasonlóságát Foltossal. Ők ketten összebarátkoznak, és újra csatlakoznak a falka többi tagjához. Foltos és a kutyatörzs megmenti őket egy másik mentőcsapattól. Foltos megerősíti, hogy ő Chief idősebb testvére, és hogy a törzs mentette meg, akik egy titkos laboratórium kísérleti alanyai voltak, amelyet egy cunami után elhagytak. Foltos lett a vezetőjük, és párosodott egy Borsmenta nevű nőstény törzstaggal, aki terhes az első alommal. Ezen körülmények miatt Foltos arra kéri Atarit, hogy a védelmi feladatokat adja át Chiefnek; mind Atari, mind Chief elfogadja.

Egy bagoly hírt hoz arról, hogy Kobajasi összegyűjtötte az összes száműzött kutyát, és mérges gázzal tervezi kiirtani őket.

Tracy szembesíti Vatanabe legközelebbi munkatársát, Yoko Onót, aki megerősíti Tracy összeesküvés-elméleteit, és átadja neki az utolsó fiola szérumot. Az újraválasztási ceremónián Kobajasi a megsemmisítési parancsot készül kiadni, amikor Tracy bemutatja a korrupciót igazoló bizonyítékokat. Atari és a kutyák hamarosan megérkeznek, és megerősítik, hogy a szérum működik, amikor kipróbálják a főnökön, és meggyógyítják őt. Atari szól a tömeghez, és elszaval egy haiku-t, amit Kobajasinak írt és dedikált, felelevenítve a kutyák és az emberek között egykor létezett szimpátiát. Atari szavai hatására Kobajasi hivatalosan is visszavonja a kutyák betiltását. Domo őrnagy feldühödve kiabál Kobajasi polgármesterrel, amiért megszegte a polgármesteri kampányígéretét, és megpróbálja megölni Kobajasit, hogy maga kezdeményezze a kiirtást, de Foltosnak és az aktivistáknak köszönhetően Domo tervét meghiúsítják.

Atari és Foltos súlyosan megsérül a küzdelem során, és kórházba szállítják őket, ahol Kobajasi felajánlja egyik veséjét, hogy megmentse unokaöccsét.

Egy hónappal később Atari lesz Megaszaki új polgármestere, és az összes kutyát visszailleszti a társadalomba és kigyógyítja a kutyainfluenzából, míg Kobajasit és propagandistáit, valamint társszerzőit politikai korrupció miatt börtönbe küldik, közmunkát végeznek, nem kevesebb mint 250.000 jen pénzbüntetést fizetnek, és esetleg halálbüntetés vár rájuk.

Tracy és Atari egy párt alkotnak, míg Chief és Nutmeg a testőrkutyáik lesznek, és kapcsolatot kezdenek egymással. Eközben Foltos (sérüléseiből felépülve) szobrot állíttat a tiszteletére, és folytatja alomnevelését Borsmentával egy sintó templom szerzetesének felügyelete alatt.

Szereplők[szerkesztés]

A Kutyák szigete sajtótájékoztatóján, a 68. berlini nemzetközi filmfesztiválon, 2018. februárjában
Szereplő Eredeti hang Magyar hang[5]
Főnök Bryan Cranston Epres Attila
Atari Kobayashi Koyu Rankin Berecz Kristóf Uwe
Rex Edward Norton Kaszás Gergő
King Bob Balaban Fazekas István
Boss Bill Murray Kerekes József
Duke Jeff Goldblum Hirtling István
Kenji Kobayashi polgármester Kunichi Nomura eredeti nyelven
Domo fő-fő Akira Takayama eredeti nyelven
Tracy Walker Greta Gerwig Eke Angéla
Nelson tolmács Frances McDormand Kiss Mari
Watanabe professzor Akira Ito eredeti nyelven
Nutmeg Scarlett Johansson Bánfalvi Eszter
Gondo Harvey Keitel Borbiczki Ferenc
Jupiter F. Murray Abraham Papp János
Yoko-ono, kutatóasszisztens Yoko Ono Bertalan Ágnes
Orákulum Tilda Swinton Kiss Eszter
Scrap Fisher Stevens Bercsényi Péter
Hiroshi Nijiro Murakami Kovács Lehel
Spots Liev Schreiber Kardos Róbert
Narrátor Courtney B. Vance Simon Kornél

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Lodge, Guy. „Film Review: 'Isle of Dogs'”, [[Variety (magazin)|]], Penske Business Media, 2018. február 15. (Hozzáférés: 2018. március 23.) 
 2. British Council Film: Isle of Dogs”, British Film Directory, British Council. [2018. március 31-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. március 23.) 
 3. 'Isle of Dogs (PG). British Board of Film Classification, 2018. március 20. (Hozzáférés: 2018. június 1.)
 4. 'Isle of Dogs (2018). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. augusztus 26.)
 5. ISzDb – Kutyák szigete (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. február 26.)

További információk[szerkesztés]