2005 a tudományban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2005 a tudományban és a technológiában.

Biológia[szerkesztés]

Csillagászat[szerkesztés]

Geológia[szerkesztés]

Klimatológia[szerkesztés]

  • január 27. – A climateprediction.net projekt kutatói az Oxfordi Egyetemen végzett számítások alapján bejelentik, hogy a globális átlaghőmérséklet várhatóan 3,4 °C-kat fog emelkedni. Az eredményeket itt publikálták: Nature.

Matematika[szerkesztés]

Paleontológia[szerkesztés]

Fizika[szerkesztés]

  • Ez az év a Fizika nemzetközi évének lett kikiáltva, Albert Einstein 1905-ös publikációjának 100. évfordulója tiszteletére.

Űrkutatás[szerkesztés]

A Huygens a Titánra való leereszkedés közben
  • január 14. – A Huygens űrszonda sikeresen elérte a Titán légkörét és a Cassini–Huygens szondán keresztül küldte adatait a Földre. Túlélte a leszállást is a Titán felszínére, ahonnan képeket továbbított több mint egy órán át.
  • január 26. – Az ESA SMART–1 szondája Holdhoz közeli képeket kezd sugározni.
  • február 7. – A NASA bejelenti, hogy nem hosszabbítják meg a Hubble űrtávcső működési idejét, és hamarosan az egyik óceánban csapódva fejezi be kivételes pályafutását, illetve bejelentik a Jupiter Icy Moons Orbiter (Jimo) küldetés leállítását is.
  • február 12. – Az ESA sikeresen felbocsát egy Ariane 5 ECA hordozórakétát három műholddal a fedélzetén. A legutóbbi hasonló jellegű kísérlet kudarcba fulladt, amikor 2002 decemberében a rakéta nem sokkal a felbocsátás után felrobbant.
  • július 4. – A Deep Impact űrszonda becsapódó szondája sikeresen ütközik a Tempel 1 üstökössel. Számtalan teleszkóp rögzíti az esetet felvételeiken. A küldetés célja az üstökösök magjának vizsgálata volt.

Díjak[szerkesztés]

Kinevezések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Commons:Category:2005 in science
A Wikimédia Commons tartalmaz 2005 a tudományban témájú médiaállományokat.