Katrina hurrikán (2005)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Katrina hurrikán
5-ös kategóriájú hurrikán (SSHS)
Katrina a Bahamáknál augusztus 24-én
Katrina a Bahamáknál augusztus 24-én

Keletkezett 2005. augusztus 23.
Szétoszlott 2005. augusztus 31.
Legerősebb szélsebesség(egyperces állandó átlag) 280 km/h,
175 mph
Legalacsonyabb nyomás902 mbar,
26,64 inHg
Áldozatok 1245-1836 fő
Károk $125 milliárd (2005 USD) (valaha volt legköltségesebb trópusi ciklon.)
Érintett területek Turks és- Caicos-szigetek, Nagy-Antillák, Bahama-szigetek, Bermuda-háromszög, Florida, Amerikai Egyesült Államok, Louisiana (főleg Orleans megye), Mississippi, Arkansas, Alabama, közép-kelet-USA nagy része, Kanada, Nagy-tavak
A 2005-ös atlanti hurrikánszezon része
A Wikimédia Commons tartalmaz Katrina hurrikán témájú médiaállományokat.
A Katrina hurrikán 2005. augusztus 28-án a Mexikói-öböl felett, csúcsintenzitásán

A Katrina hurrikán nevet kapott trópusi ciklon a Bahamáknál alakult ciklonná. 2005 augusztusában pusztított, New Orleans jelentős részében nagyon komoly károkat okozva. A város egy része víz alá került, nagyon sokan meghaltak.

Meteorológiai folyamat[szerkesztés]

A Katrina még augusztus 23-án, a Bahamák térségében alakult ciklonná. Erőssége ekkor még elhanyagolható volt, 1-es kategóriájú hurrikánként vonult végig Florida partvidékén, majd augusztus 25-én elérte a Mexikói-öblöt – ekkor már a legmagasabb, 5-ös kategóriába sorolták.

Az öböl térségét maga mögött hagyva némileg vesztett az erejéből, Louisiana tengerszint közelében, vagy az alatt fekvő térségein azonban már ez sem segíthetett: a vihar miatt megemelkedő vízszint nyomása miatt a gátak több helyen megrongálódtak majd átszakadtak, elárasztva az evakuálás ellenére is lakott területeket.

Noha a Katrina az USA több dél-keleti államában is komoly károkat okozott, a New Orleansra mért csapás ereje fölött az egész világ szótlan maradt egy percre: a város mintegy 85%-a víz alá került, és az áradás szintje még hetekkel a vihar elvonulása után sem akart csökkenni. Annak ellenére, hogy a lakosokat már augusztus 27-én felszólították New Orleans elhagyására, számos banda a városban maradt – a rendőrségnek és a Nemzeti Gárdának tehát pont a legkritikusabb időben kellett megosztaniuk az erőiket, és a túlélők felkutatása helyett a fosztogatások megakadályozására is gondot kellett fordítaniuk.

Előrejelzés és felkészülések[szerkesztés]

Áldozatok[szerkesztés]

A Katrina pusztítása[szerkesztés]

Az elöntött New Orleans

A Katrina volt az egyik legtöbb áldozatot követelő vihar az USA-ban, 10 000 áldozatról szóltak a hírek. Sok helyen fertőzésveszély volt és a kolera is megjelent e térségben. A hurrikán óriási hatására több olajfúró torony is elsüllyedt a Mexikói-öbölben, illetve olajfinomítók váltak használhatatlanná. Emiatt emelkedett a kőolaj világpiaci ára. A hurrikán 300 000 embert hagyott áram nélkül Dél-Louisianában, míg Louisiana, Mississippi és Alabama államban 1,3 millió otthonban és munkahelyen szakadt meg az áramszolgáltatás.

A Katrina útja

A vihar ötös erősségű szörnyként érkezett, azonban hamar négyesre mérséklődött, valamint némileg el is kanyarodott, azonban így is tetemes károkat okozott. A tengerszint alatt fekvő várost védő gát átszakadt. Voltak, akik figyelmen kívül hagyták a kiürítési felszólítást, főleg a szegények, akiknek nem volt hová költözniük. A Hatóságok szerint közülük sokan odaveszhettek az árban, mivel a mentőalakulatok a legtöbb helyre nem tudtak bejutni a magas vízállás miatt.

George W. Bush amerikai elnököt később súlyos kritikákkal illették a mentés és a helyreállítás szervezetlensége miatt.

A Katrina New Orleansban[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Hurricane Katrina
A Wikimédia Commons tartalmaz Katrina hurrikán (2005) témájú médiaállományokat.