Katrina hurrikán (2005)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Katrina hurrikán
5-ös kategóriájú hurrikán (SSHS)
Tropical Storm Katrina on August 24 2005.jpg

Keletkezett 2005. augusztus 23.
Szétoszlott 2005. augusztus 31.
Legerősebb szélsebesség285 km/h,
175 mph
Legalacsonyabb nyomás26,64 inHg
Áldozatok 1245-1836 fő
Károk 125 milliárd (2005 USD)
Érintett területek Bahama-szigetek, Bermuda-háromszög, Florida, Amerikai Egyesült Államok, Louisiana(főleg Orleans megye), Mississippi, Arkansas, Alabama, közép-kelet-USA nagy része, Kanada
A 2005-ös atlanti hurrikánszezon része
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Katrina hurrikán témájú médiaállományokat.
A Katrina hurrikán 2005. augusztus 28-án a Mexikói-öböl felett,csúcsintenzitásán.

A Katrina hurrikán egy trópusi ciklon, ami a Bahamáknál alakult ciklonná. 2005 augusztusában pusztított. New Orleans jelentős részében nagyon komoly károkat okozott, a város egy része víz alá került, nagyon sokan meghaltak.

Meteorológiai folyamat[szerkesztés]

Előrejzés és felkészülések[szerkesztés]

Áldozatok[szerkesztés]

A Katrina pusztítása[szerkesztés]

Az elöntött New Orleans

A Katrina volt az egyik legtöbb áldozatot követelő vihar az USA-ban, 10 000 áldozatról szóltak a hírek. Sok helyen fertőzésveszély volt és a kolera is megjelent e térségben. A hurrikán óriási hatására több olajfúró torony is elsüllyedt a Mexikói-öbölben, illetve olajfinomítók váltak használhatatlanná. Emiatt emelkedett a kőolaj világpiaci ára. A hurrikán 300 000 embert hagyott áram nélkül Dél-Louisianában, míg Louisiana, Mississippi és Alabama államban 1,3 millió otthonban és munkahelyen szakadt meg az áramszolgáltatás.

A Katrina útja

Több százezren hagyták el New Orleanst az evakuálási utasítás hatására, mivel kezdetben úgy tűnt, hogy a várost telibe kapja, és ezáltal katasztrofális csapást mér rá a Katrina. A vihar ötös erősségű szörnyként érkezett, azonban hamar négyesre mérséklődött, valamint némileg el is kanyarodott, azonban így is tetemes károkat okozott. A tengerszint alatt fekvő várost védő gát átszakadt. Voltak, akik figyelmen kívül hagyták a kiürítési felszólítást, főleg a szegények, akiknek nem volt hová költözniük. A Hatóságok szerint közülük sokan odaveszhettek az árban, mivel a mentőalakulatok a legtöbb helyre nem tudtak bejutni a magas vízállás miatt.

George W. Bush amerikai elnököt később súlyos kritikákkal illették a mentés és a helyreállítás szervezetlensége miatt.

A Katrina New Orleansban[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Katrina hurrikán (2005) témájú médiaállományokat.