2006 a tudományban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2006 a tudományban és a technikában.

Biológia[szerkesztés]

  • január 5. – Sor került az első magyarországi élődonoros májátültetésre. 11 nappal később a négyéves Rebeka tüdőszövődmények miatt meghalt.
  • január 11. A dél-koreai Wu Suk Hwang (Szöuli Nemzeti Egyetem) őssejtkutatóról bebizonyosodott, hogy a 2004-es eredményei nem valódiak, és nincs bizonyíték rá, hogy valaha is emberi őssejteket hozott volna létre klónozott hólyagcsírákból. Nature cikk
  • január 16.DNS vizsgálatok alapján egy nemzetközi kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy összesen négy, mintegy 1000 esztendővel ezelőtt élt nő volt a ma élő nyolcmillió askenázi – azaz közép-és kelet európai – zsidó kb. 40%-ának felmenője anyai ágon.
  • január 27. – A törpe gébnél is kisebb halat fedeztek föl Szumátra szigetének tőzeglápjaiban. A Paedocypris nembe tartozó halak kifejlett egyedei legfeljebb 7,9 mm hosszúak.
  • január – A massachusetts-i műegyetem (MIT) kutatócsoportja Graham C. Walker vezetésével megfejtette egy DNS-javító enzim működését. A DinB (damage-inducible, Din) olyankor avatkozik bele a DNS-másolás folyamatába, amikor egy guanin nukleotidon keletkezett hiba miatt leállni készül a sejtosztódás folyamata.

Csillagászat[szerkesztés]

Geológia[szerkesztés]

Környezetkutatás[szerkesztés]

Orvostudomány[szerkesztés]

Számítástechnika[szerkesztés]

Megjelent a HsPlaybar első nyilvános béta verziója.

Technika[szerkesztés]

  • január 16. – A Nature magazinban publikálták eredményeiket a Kentucky Egyetem kutatói, akik szén nanocsövekkel foglalkoztak. Kiderült, nanocsövekből készített membránban szupergyorsan halad a folyadék, szinte súrlódásmentesen. A felfedezésnek a számítógépiparban, a biológiában, az orvostudományban lehetnek alkalmazási lehetőségei.

Űrkutatás[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Kinevezések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Commons:Category:2006 in science
A Wikimédia Commons tartalmaz 2006 a tudományban témájú médiaállományokat.