Én kicsi pónim – Varázslatos barátság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Én kicsi pónim – Varázslatos barátság
(My Little Pony: Friendship Is Magic)
My Little Pony.png
Műfaj vígjáték, fantasy, musical

Alkotó Hasbro Studios
Író
 • Dave Polsky
 • Lauren Faust
 • Meghan McCarthy
 • Amy Keating Rogers
 • Chris Savino
 • Mitch Larson
 • Charlotte Fullerton
 • Cindy Morrow
Rendező
 • Jayson Thiessen
 • James Wootton
Hang
 • Tara Strong
 • Andrea Libman
 • Tabitha St. Germain
 • Ashleigh Ball
 • Cathy Weseluck
Zeneszerző William Anderson

Formátum 480i, NTSC, 1080i, HD, 16:9, Sztereó, Dolby Digital, 5.1 Surround Sound
Ország
Nyelv angol
Évadok 6
Epizódok 139 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
 • Lauren Faust
 • Meghan McCarthy
 • Jayson Thiessen
 • Asaph Fipke
Részenkénti játékidő 22 perc
Gyártó
Sugárzás
Eredeti adó USA The Hub
Eredeti sugárzás kezdete 2010. október 10.
Első magyar adó JimJam, Minimax, TV2, KiWi TV
Korhatár Hat éven aluliak számára nem ajánlott.
Kronológia
Előző
További információk

Az Én kicsi pónim – Varázslatos barátság (eredeti cím: My Little Pony: Friendship Is Magic) amerikai televíziós 2D-s számítógépes animációs sorozat, amely az Én Kicsi Pónim című animációs sorozat legújabb generációja, ami hat póniról szól, akik a barátság elemeit alkotják.

Történet[szerkesztés]

A történet Equestriában, azon belül is Canterlotban kezdődik, de PonyVille-ben játszódik. Itt él Twilight Sparkle, az unikornis, aki túl sok időt tölt a tanulással, barátkozni pedig nemigen szokott; egyetlen barátja Spike, a sárkánybébi, aki hű segédje Twilight-nak. Egy napon Celestia Hercegnő utasítja a főhőst, hogy felügyeljen egy ünnepséget PonyVille-ben és szerezzen barátokat. Találkozik is a többi pónival. Pinkie Pie, aki mindig vidám; Applejack, kinek hatalmas almás kertje van; Rainbow Dash, a leggyorsabb pegazus Equestriában; Rarity, a leggyönyörűbb unikornis, divat guru és Fluttershy, a kissé félénk állatbarát pegazus.

A hercegnő testvére NightMare Moon visszatért, hogy bosszút álljon, miután testvére bezárta a holdba gonosszá válása miatt. A hat póni útra kelt, hogy megtalálják a harmónia elemeit, később rájöttek, hogy ők képviselik a barátság elemeit. Rainbow Dash a hűség, Pinkie Pie a vidámság, Rarity a nagylelkűség, Applejack az őszinteség, Fluttershy a kedvesség és Twilight pedig a hatodik elem, a varázslat. Így legyőzvén a gonoszt, aki visszavált régi önmagává és immár együtt uralkodik Equestria felett, testvérével Celestia Hercegnővel.

Karakterek[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Név Faj Lakhely Szépségjegy[1] Eleme Színe Sörény-farok színe Házi kedvenc
Twilight Sparkle Unikornis(Harmadik évad végén Alikornis) PonyVille Könyvtára(a Negyedik évad végén elpusztul az Aranytölgy könyvtár és Twilight az új kastélyban él majd) Rózsaszín csillag, körülötte sok fehér kis csillaggal Varázslat Lila sötét lila, rózsaszín és lila csíkkal Owlicious, a bagoly
Pinkie Pie Földipóni Kockacukor Sarok 3 lufi (2 kék, 1 sárga) Nevetés Rózsaszín Pink Gummy , a krokodil bébi
Fluttershy Pegazus A Kietlen Erdő Szélén lévő kunyhó 3 rózsaszín pillangó Kedvesség Világos Sárga Rózsaszín Angel, a nyuszi
Rarity Unikornis Carousel Butik 3 kék drágakő Nagylelkűség Fehér Király lila Opal, a macska
Applejack Földipóni Édes-Almás kert 3 piros alma Őszinteség Narancssárga Citromsárga Winona , A kutya
Rainbow Dash Pegazus PonyVille, Cloudsdale-i ház Szivárványszínű villám, a felhőből Hűség Kék Szivárvány (Vörös, narancs, sárga, zöld, kék, ibolya) Tank, a teknős

Bővebben[szerkesztés]

Twilight Sparkle[szerkesztés]

Twilight Canterlotban élt hosszú ideig, míg Celestia Hercegnő arra nem utasította, hogy költözzön PonyVille-be és tanulmányozza a "barátságot". Twilight Sparkle azóta is ott él a Könyvtárban, Spike-kal, a bébi sárkánnyal, a segédjével és Owlicius-szel, a bagollyal. Könyvtárosként dolgozik, de folytatta tanulmányait és folyamatosan tartja a kapcsolatot mentorával, a hercegnővel. Ő képviseli a varázslatot a harmónia elemeiből. Szorgalmas, temperamentumos és képes varázsolni a szarvával, elvégre ő egy Unikornis. Kiskorában mindig is szeretett volna elmenni a canterloti Nyári Nap Ünnepségre, ahova el is jutott, ott látta a hercegnőt és a mágiáját. Ezután ő is egyre többet tanult a mágiáról. Később szülei regisztráltatták Celestia Hercegnő tehetségeknek fenntartott iskolájában, ahol a felvételin, majdnem megbukott, de jött Rainbow Dash szónikus szivárványa és ekkor csoda történt, sikerült átmennie a vizsgán, majd megkapta a szépségjegyét, amire már régóta várt.

 • Legjobb barátnője Applejack, ez az 1. évad 4. részből derült ki, és barátja Spike.
Pinkie Pie[szerkesztés]

Pinkamena Diane Pie, röviden Pinkie Pie PonyVille-ben él a Kockacukor Sarok felett Gummy-val, a fogatlan bébi aligátorral. Sokat segít Mr. és Mrs. Cake-nak sütni, tehát pék, cukrász, valamint gyerekcsősz és jósolni is tud. Butácska, mosolygós, túláradó, beszédes, mindig vidám póni, aki imád énekelni. Ő képviseli a nevetést a harmónia elemeiből. Télen a korcsolyájával táncolt a befagyott tavon, hogy minél előbb elolvadjon róla a jég. Imád bolondozni, énekelni és táncolni. Rengeteg dala van, például a Nevess! vagy a dal, amit azért énekelt, hogy Twilight őt vigye el A Nagy Galoppos Gálára. Kiskorában egy unalmas, sivár kőfarmon élt szüleivel és két nővérével, ahol abszolút nem volt nevetés, míg meg nem látta a szivárványt, ami mosolyt csalt az arcára, és gondolkozott, hogyan csalhatna ő is mindenki arcára mosolyt. Másnap szervezett egy partit családjának, akiknek tetszett a buli, ekkor megkapta a szépségjegyét, ami három lufit ábrázol.

 • Legjobb barátnője Rainbow Dash, akivel együtt bolondoznak és tréfálják meg együtt a többi barátaikat, ez az 1. évad 5. részből derült ki.
Fluttershy[szerkesztés]

Fluttershy igen félénk, bátortalan, de kedves és barátságos pegazus. Kiskorában egy repülőtáborban lezuhant Cloudsdale-ből PonyVille-be, ahol megtetszett neki a környezet, a növények és az állatok.Elhatározta, hogy itt fog élni, amit dalban is kihirdetett. Szoros kapcsolata van az állatokkal, mivel rainbow dash eliesztette szónikus szivárványával őket, de flutthershy visszahívta! A Kietlen Erdő szélén lakik egy kunyhóban, ami rajta kívül számtalan állatnak ad helyet, közöttük Angel nyuszinak is, a házi kedvencének, aki igen rakoncátlan egyed. A Szépségjegye három pillangót ábrázol, mivel valamilyen szinten tud kommunikálni az állatokkal és bármit el tud érni a bűbáj nézésével, ami a többi póninál is beválik. Állatokkal foglalkozik, pihenésképpen "a szokott időben, a szokott helyen" traccspartit tartanak Rarity-vel (akinél lehet, hogy jobban tud varrni). Mikor először találkozik Twilight-tal, aki elriasztja madarait, alig meri elmondani a nevét a félelemtől, csak nyöszörgött, de rögtön megbátorodik, mikor meglátja Spike-ot, akit faggatni kezd a sárkányokról. Ő képviseli a kedvességet, a harmónia elemeiből, akár a legrémisztőbb fenevadat is megszelídíti.

 • Legjobb barátnője Rarity, ez az 1. évad 20. részből derült ki.
Rarity[szerkesztés]

Rarity a leggyönyörűbb póni Equestriában. Ő képviseli a nagylelkűséget, bármit megtesz a divat érdekében, egy tengeri kígyónak adta a gyönyörű farkát, hogy pótolja a megtörpült bajuszát. A Carousel Butikban lakik és dolgozik, mint divattervező. A házi kedvence Opál, az agresszív cica, csakis Fluttershy képes megnyugtatni a bűbáj nézésével. Rarity-nek három drágakövet ábrázol a Szépségjegye, mivel a szarva érzékeli a drágaköveket, amikkel feldíszíti a saját maga által tervezett ruháit. Imád reflektorfényben tündökölni, ám ez nem sokszor jön neki össze. Híres divattervezővé szeretne válni egy nap. Szerelmes a Hercegnő unokatestvérébe, de amennyire szerelmes volt, annyira meg is utálja az 1. évad végére. Van egy húga, Sweetie Belle, aki elszántan kutatja a Szépségjegyét barátaival.

Applejack[szerkesztés]

Applejacknek van egy hatalmas kertje, telis-tele almával. Itt lakik ő, a családjával és Vinona kutyussal. Szinte mindenben jeleskedik. Jó atléta, cukrász és farmerként dolgozik. A harmónia eleméből ő képviseli az őszinteséget. Ebből következik, hogy őszinte, emellett szorgos munkamorál is. Kiskorában nem akart az Édes-Almás kertben élni, ezért elment Manehattanbe, nagynénjéhez és nagybátyjához, Orange-ékhoz. Ott rettenetes honvágya lett és visszavágyott a farmra, szerető családjához, ekkor Rainbow Dash szónikus szivárványa a farmra mutatott és Applejack hazatért, valamint megkapta a Szépségjegyét, ami 3 alma volt. Húga Apple Bloom, a nagyon virgonc póni. Sokszor kioktatja őt, de nagyon szereti.

 • Legjobb barátnője Twilight, ez az 1. évad 4. részből derült ki. (Bár Twilight utal csak erre.)
Rainbow Dash[szerkesztés]

Rainbow Dash a leggyorsabb pegazus PonyVille-ben. Menőnek számít, Scootaloo, a kis pegazuslány felnéz rá és megkéri, hogy vegye őt a szárnyai alá. Ő a felelős az időjárásért; eltakarítja a felhőket, vagy éppen esőt ütemez be. Álma, hogy bekerüljön példaképei csapatába, a Wonderboltsba. Ő a hűséget képviseli. Laza, sokat alszik és imád versengeni. Egy repülőtáborban kiállt Fluttershy mellett és legyőzte barátnőjét csúfoló pegazusokat. Ekkor megcsinálta a "Szónikus Szivárvány"-t, együtt kapják meg a szépségjegyüket a barátaival a mane 6-tal. Ez újra megtörténik egy versenyen Cloudsdale-ben és megnyeri a versenyt. Szépségjegye nagy színes villám, ami épp kicsap egy felhőből. Van egy teknőse, Tank.

 • Legjobb barátnője Pinkie Pie, akivel együtt bolondoznak és tréfálják meg együtt a többi barátaikat, ez az 1. évad 5. részből derült ki.

Mellékszereplők[szerkesztés]

Név Faj Lakhely Szépségjegy Színe Sörény-farok színe
Diamond Tiara Póni csikó PonyVille Gyémánt tiara Rózsaszín Lila, fehér csíkkal
Silver Spoon Póni csikó PonyVille Ezüst kanál Szürke Világos(abb) szürke, (még)világosabb szürke csíkkal
Twist Póni csikó PonyVille 2 cukorbot (Ami szívet formál) Vajszínű Piros
NightMare Moon Alikornis Canterlot-i kastély Hold Fekete Kék
Trixie Unikornis kóbor kocsis Varázspálca és hold Kék Világos kék és fehér
Mr. Carrot Cake Póni Kockacukor sarok 3 süti Sárga Narancssárga
Mrs. Cup Cake Póni Kockacukor sarok 3 muffin Cián Rózsaszín
Discord Pónisárkány Egy másik dimenzióban található ház - Sokszínű Sötétszürke
Vas Villi Minótaurosz Equestria - Sötétkék Sötétkék
Shining Armor Unikornis Eleinte Canterlot később a Kristály birodalom Pajzs Fehér Királykék

Helyszínek[szerkesztés]

Equestria[szerkesztés]

Equestria varázslatos birodalmában rengetek színes póni él. Mind más-más dologban tehetséges. Celestia és Luna Hercegnő uralkodik e csodás tájon. A pónik mellett élnek állatok, sárkányok, de még ijesztő lények is szaladgálnak különféle helyein, például a Kietlen Erdőben.

PonyVille[szerkesztés]

PonyVille egy idilli kisváros, itt laknak a főszereplők és Twilight Sparkle is ideköltözik Canterlotból. PonyVille-ben minden megtalálható: van szépségszalon, butik, cukrászda a kisebb póniknak iskola. Azonban a város mellett terül el a Kietlen Erdő, ahol sok veszély leselkedik a pónikra (pl.: Innen származnak a Parasprite-ok, amik lerombolták PonyVille-t, és a Erdei Farkasok).

Canterlot[szerkesztés]

Innen származik Twilight, ahogy Equestria uralkodói is. Itt tartják a Nagy Galoppos Gálát, ahova minden póni el szeretne jutni, de ez a lehetőség csak kevesüknek adatik meg.

Cloudsdale[szerkesztés]

Itt laknak a "szárnyas pónik", a pegazusok, Rainbow Dash és Fluttershy.Itt működik Equestria időjárásgyára.

Manehattan[szerkesztés]

Kiskorában Applejack erre próbált szerencsét, ideköltözött nagybátyjához és nagynénjéhez, Orange-ékhoz. A város maga hasonlít New Yorkra, és itt lakik Babs Seed

Appleloosa[szerkesztés]

Applejack rokonai élnek itt. Itt minden az alma körül forog. A város maga hasonlít Texasra.

Kristály birodalom[szerkesztés]

A kristály pónik lakhelye. Itt él Twilight testvére, Shining Armor Herceg és Twilight sógornője, Cadence Hercegnő (Egykori bébicsősze). A birodalom központja a Kristály Szív.

Griffonstone[szerkesztés]

A griff madarak élnek itt, de mióta elvesztették aranyszobrukat, egy kapzsi, szegény város lett. Híresek a griff pogácsákról. Itt él Gilda, Rainbow Dash ellensége.

Yakyakistan[szerkesztés]

A jakok élőhelye, ahonnan a jakok jönnek barátkozni az 5. évad 11. részében. Mindent elpusztítanak, ami nem tetszik nekik és semmi sem tetszik nekik, ami nem yakyakistani.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Minimax megbízásából az BTI Stúdió készítette.

A szinkront a Minimax megbízásából a Subway Stúdió készítette.

Magyar hangok:

Tovabbi magyar hangok: Bolla Róbert, Gubányi György István, Kocsis Judit, Mezei Kitty

Epizódok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Egy kis minta a póni oldalán, amely azt ábrázolja, miben jó (Pl.: Pinkie Pie imád bulit szervezni, ezért neki 3 lufi a szépségjegye)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]