Vylyan pincészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vylyan pincészet
Típuspincészet
Iparágborászat
Termékekbor
A Vylyan pincészet weboldala
SablonWikidataSegítség

A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet részvénytársaság pincészet a Villányi borvidéken, Kisharsányban. Neve Villány 15. századi nevével egyezik meg.

A pincészet 1994-ben palackozta első borait, mintegy 125 hektáron gazdálkodik (ebből 35 hektár 2006-ban még nem termő) és főleg kékszőlőket termeszt, nemzetközi fajtákat és hagyományos magyar fajtákat is. Ültetvényeik dél-délkeleti tájolású dűlőkben fekszenek. A dűlőnevek: Dobogó, Pillangó, Mandolás, Városhegy, Gombás.

A pincészet mintegy 600 000 palackban 15–17 féle bort állít elő évente, kizárólag saját szőlőből. Boraik kilenctizede a magyar piacon talál gazdára, a maradékot az Amerikai Egyesült Államokba, Oroszországba, Svájcba, Csehországba és Lengyelországba exportálják.[1]

Története[szerkesztés]

A pincészetet Debreczeni Pál alapította, aki 1988-ban vásárolta meg az alapbirtokot. 1992-ben a pincészet 36 hektár szőlőt telepített, borásza ekkor Fekete Károly volt. Első borai Kékoportó, illetve Cabernet sauvignon fajtájúak voltak. Ez az első kékoportójuk 1998-ban Bordeaux-ban aranyérmet nyert.

A Vylyan ezután folyamatosan telepített újabb szőlőket és bővítette borainak skáláját.

1998-ban elkészült a Vylyan új borfeldolgozója. A főborász Ipacs Szabó István lett. 1999-ben a Vylyan már önálló standdal vett részt a bordeaux-i VINEXPO borvilágkiállításon. A következő évben a pincészet 300 köbméter tölgyfarönköt vásárolt hordóalapanyagnak a mecseki és zempléni erdőkből (a saját szárítású tölgyfadongákból 2003-ra elkészültek a pincészet 225 literes barrique hordói.

2001-től boraik értékesítésébe több nagykereskedő is bekapcsolódott. 2002-től szőlészük Balogh Kornél. 2004-ben saját értékesítési hálózatot hoztak létre öt területi vezérképviselővel (Buda, Pest, Nyugat-Magyarország, Kelet-Magyarország, Dél-Magyarország). Ebben az évben csatlakozott a pincészethez Marie Laroze francia borász, és ebben az évben halt meg az alapító Debreczeni Pál.

A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet nyerte el Az év pincészete címet 2008-ban.

Jellemző boraik[szerkesztés]

Nemzetközi fajták:

Hazai fajták:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Vylyan lett az év pincészete (inforadio.hu). [2008. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 28.)

Külső hivatkozás[szerkesztés]