Syrah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Syrah
vörösborszőlő
Syrah-ról készült illusztráció
Syrah-ról készült illusztráció
Egyéb neveiShiraz
EredetFranciaország

A Syrah vagy Shiraz korábban perzsa eredetűnek vélt, 1999-ben elvégzett DNS-vizsgálatok nyomán azonban biztosan állítható, hogy Franciaországban kialakult szőlőfajta,[1][2] két dél-francia fajtától, a durezától és a mondeuse blanche-tól származik. A Syrah nem összekeverendő a Petit Sirah szőlővel mely egy keresztezese a Syrah és Peloursin szőlőfajoknak 1880-ból.

Jellegzetesen ribiszke és keserű csokoládé illatú vörösbor, amely világszerte leginkább Kalifornia, Dél-Afrika és Ausztrália bortermelői révén vált ismertté.

A szőlőfajtának két neve terjedt el a világon, míg a klasszikus francia elnevezést, a syrah-t elsősorban Európában használják, addig az ausztrálok shiraza az Újvilágot ihlette meg igazán.[3]

Legmegbecsültebb hazájában, a Rhone völgy északi részén két klónját különböztetik meg: az egyik az apróbb szemű, magasabb rendű típus, amelyet petite syrah-nak neveznek, a másik a viszonylag nagy bogyójú grosse syrah, amely kevesebb színt és tannint ad a bornak.

Szőlő[szerkesztés]

Az életerős és ellenálló növény a szokásosnál később virágzik, ami azért hasznos, mert így kevésbé van kitéve az esetleges tavaszi fagyok romboló hatásának, ellenben viszonylag korán érik. 

Viszonylag bőven termő fajta. Nagy mennyiségben tartalmaz színező- és cserzőanyagokat, ezért alkalmas tölgyfahordóban való érlelésre, de csak a legjobb minőséget ajánlatos új barrique-ba helyezni.

Bor[szerkesztés]

Nagy testű, fűszeres, dús és finom cserzőanyagú kiváló bort ad. A cabernet fajtákhoz hasonlóan jól érlelhető, ugyanakkor sokkal hamarabb kerül szelíd, iható állapotba.

A tapasztalatok szerint túl nagy terhelés esetén elveszítheti sűrű, vastag jellegét, ha pedig nem szedik le időben a tőkéről, és gyorsan túlérik, jelentősen csökkenhetnek savai és aromaintenzitása. A szüret a másik oldalról nézve is kritikus lehet, a hűvösebb borvidékekre telepített syrah-knál az éretlenség jelei a túl átható borsos íz, valamint az égett gumi.

Nálunk a ’90-es évek végén kezdték telepíteni. Mára már hazánkban is élvezhetjük nagy termelőink első kísérleteinek kiváló eredményeit.

Szőlészeti meghatározása[szerkesztés]

A borszőlő fajták határozókulcsa szerinti, szakszerű nemzetközi leírása: syrah.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Introduction: The Northern Rhône Vines – Syrah. In John Livingstone-Learmonth: The Wines of the Northern Rhône. Foreword by Kermit Lynch. Berkeley and Los Angeles, California: University of California Press. 2005. 15–19. o. ISBN 0-520-24433-8 Hozzáférés ideje: 2014. július 31  
  2. Szőlőfajták – Syrah vagy shiraz? bornivo-miskolc.hu (2009. február 24.) (Hozzáférés: 2014. július 31.) arch
  3. Tíz tudnivaló a syrah szőlőfajtáról Archiválva 2016. augusztus 28-i dátummal a Wayback Machine-ben, vinoport.hu
  4. Archivált másolat. [2012. január 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 2.)

További információk[szerkesztés]