Vorkutlag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vorkutlag (Воркутлаг)
A tábor alaprajza
A tábor alaprajza

NévváltozatokВоркутинский исправительно-трудовой лагерь
Alapítás1939
Megszűnés1962
Ország Szovjetunió
Elhelyezkedése
Vorkutlag (Oroszország)
Vorkutlag
Vorkutlag
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 67° 30′ 51″, k. h. 64° 05′ 02″Koordináták: é. sz. 67° 30′ 51″, k. h. 64° 05′ 02″
A Wikimédia Commons tartalmaz Vorkutlag (Воркутлаг) témájú médiaállományokat.

A Vorkutlag (oroszul: Воркутлаг) a szovjet Gulag egyik legnagyobb kényszermunkatábora volt. Teljes nevén: Воркутинский исправительно-трудовой лагерь - Vorkuta Javító Munkatábor. Komiföldön, a Pecsora folyó medencéjében helyezkedett el, Moszkvától 1900 kilométernyire északkeletre, az északi sarkkörtől 160 kilométernyire északra.

1931 és 1957 között kétmillió fogoly fordult itt meg a Szovjetunióból és 21 másik országból. Helyi történészek szerint 200 000 politikai foglyot temettek el a fagyott talajban jelölt vagy jelöletlen sírokba.[1]

Története[szerkesztés]

A Vorkuta munkatábor-rendszert 1931-ben alapították a Szovjetunió második legnagyobb szénlelőhelyének, a Pecsora szén-medence erőforrásainak kiaknázására. Vorkuta város a tábor kiszolgálása céljából jött létre. A Vorkuta Gulag-rendszer a szovjet büntetés-végrehajtás részeként a legnagyobb kiterjedése során mintegy 132 kisebb táborból állt.

1939-től lengyel foglyokat tartottak itt, amíg a Szovjetunió csatlakozott a szövetségesekhez, miután Németország megtámadta. A táborban ezután a keleti fronton elfogott német hadifoglyokat őriztek, majd a szovjet érában ellenzékinek vagy az állam ellenségének tartott civileket a Szovjetunióból és a szovjetek által megszállt országokból.

A szénbányászatra kényszerített vorkutai fogvatartottak 1953 júliusában sztrájkba léptek (vorkutai felkelés(wd)). A körülbelül két hétig tartó nagyrészt passzív sztrájk augusztus 1-én ért véget, amikor Gyerevjanko táborparancsnok tűzparancsára az őrök a sztrájkolók közé lőttek, legalább 53 munkás halálát okozva.

Ugyan a tábort 1962-ben bezárták, nagy számú korábbi fogoly szovjet állampolgár él Vorkután, akik eredetileg az állam ellenségeinek minősültek, majd a rossz gazdasági helyzetük miatt maradtak itt.

A Szovjetunió totalitárius időszakának jogsértéseit vizsgáló és publikáló orosz emberi jogi szervezet, a Memorial Társaság becslése szerint a Vorkután és környékén élő 40 000 nyugdíjas közül 32 000-en Gulag-foglyok voltak vagy azok leszármazottai.[2]

Híres fogvatartottak[szerkesztés]

  • Anton Kaindl, a sachsenhauseni koncentrációs tábor parancsnoka (Vorkután halt meg 1948-ban)
  • Jaan Kross (1920–2007), észt író
  • Jevgenyij Uhnaljov, orosz művész
  • Revolt Pimenov, orosz matematikus, történész
  • John H. Noble (1923–2007), amerikai író
  • Erica Wallach, Noel Field, amerikai származású kommunista nevelt lánya
  • Sztepan Klocsurak, ruszin politikus
  • Jānis Mendriks, lett katolikus pap, aki az 1953-as vorkutai sztrájk során vesztette el életét
  • Andreas Schmidt(wd), a romániai németek nemzetiszocialista irányultságú érdekszervezetének, a Német Népközösségnek vezetője a háború alatt. Itt hunyt el 1948-ban.

Magyarok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vorkuta: Gulag Is Gone, But A Virtual Prison Has Taken Its Place - Radio Free Europe/Radio Liberty, 2013, március 4.
  2. Robert Conquest, Paul Hollander: Political violence: belief, behavior, and legitimation p.55, Palgrave Macmillan;(2008) ISBN 978-0-230-60646-3

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vorkutlag című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]