Ortutay Elemér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ortutay Elemér
Született1916. június 2.
Kövesliget
Elhunyt1997. január 25. (80 évesen)
Ungvár
Nemzetiségemagyar
HázastársaVitéz Gabriella
GyermekeiOrtutay Péter, Ortutay Tamás, Ortutay Mária, Ortutay Jenő, Ortutay Csaba
SzüleiOrtutay Jenő, Papp Ilona
Foglalkozásagörögkatolikus lelkész, teológiai tanár
SablonWikidataSegítség

Ortutay Elemér (Kövesliget, 1916. június 2.Ungvár, 1997. január 25.) görögkatolikus teológiai tanár, Ortutay Jenő fia.

Testvérével és szüleivel (1940-es évek)

Életpályája[szerkesztés]

A Huszt környéki Kövesliget (Drahovo) községben született. Édesapja görögkatolikus lelkész, főesperes volt. A gimnáziumot 1936-ban Beregszászban végezte, majd a teológiát tanult Ungváron, Olmützben és Budapesten. Budapesten doktorált 1941-ben, Ungváron szentelték pappá, ahol feleségével, Vitéz Gabriellával és gyermekeivel élt, és gimnáziumi hittanárként, cserkészparancsnokként, káplánként szolgált. 1945-ben teológiai tanár lett.

Rabsága és üldöztetése[szerkesztés]

Mivel a görögkatolikus egyház betiltásakor nem hagyott fel hitével, a szovjet hatóságok 1949-ben 25 év börtönre ítélték. Vorkután dolgozott előbb szénbányában, majd elgyengülése miatt felszíni építkezéseken 1956-os szabadulásáig. Otthonában nem engedték papként működni, ezért 17 éven át kályhagyárban dolgozott, majd 2 évig raktáros volt. Ez idő alatt folyamatos rendőri megfigyelés alatt állt, és állandóan berendelték az NKVD-re. Ennek ellenére titokban naponta misézett, esketett és keresztelt; ezen kívül gyóntatott, temetett és betegeket látogatott. A lakásán 18 fiatalt készített fel a papi pályára („Egyszemélyes Teológiai Akadémia”), akiket aztán a kazahsztáni Karagandiba (oroszul Karaganda) száműzött Chira Sándor szentelt pappá.

A rendszerváltás után[szerkesztés]

Engem 1949-ben ítéltek el 25 évi, lágerben eltöltendő kényszermunkára. (...) A magyar cserkészmozgalomban való részvételem, pláne hogy parancsnok is voltam, államellenes ténykedésnek számított, mert a gyűléseken a magyar himnuszt is énekeltük, és „Horthy tanításának” voltam a továbbadója. De a csattanó az volt, hogy az államügyész feltette a kérdést: elismerem-e, hogy mindennap miséztem? Elismertem. Ergo, kiáltott fel bősz haraggal, a vádlott elismerte, hogy december 6-án, január 30-án és április már nem tudom hányadikán is misézett, tehát Horthy és Hitler névnapján, születésnapján és a hatalom átvétele napján... tehát, erkölcsileg támogatta a fasiszta rendszert és képviselőit...

Miután 1989-től visszaállították jogaiba a görögkatolikus egyházat, ismét hivatalosan is papként tevékenykedett. Cikkei jelentek meg a Kárpáti Igaz Szó, a Pánsíp, a Kárpátalja, az Igen és a Görögkatolikus Szemle hasábjain. 1993-ban megjelentette visszaemlékezéseit Holnap is felkel a nap címmel az Intermix kiadónál.

Életének 81. évében hunyt el Ungváron. 2007-ben Beregszászban emléktáblát avattak tiszteletére. A két és fél évszázadon keresztül folyamatosan görögkatolikus papokat adó Ortutay család utolsó felszentelt papja volt.

Emlékezete[szerkesztés]

2007 óta Beregszászban emléktábla őrzi az emlékét.[1]

Művei[szerkesztés]

  • "...holnap is felkel a nap". Emlékeim; Intermix, Ungvár–Bp., 1993 (Kárpátaljai magyar könyvek)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Emléktábla dr. Ortutay Elemérnek, Kárpátalja, 2007. március 30. Online hozzáférés

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Bertók László–Szarka Sándor: A hit parazsa. Egy görögkatolikus pap küzdelme a KGB-vel a Gulagtól a rendszerváltozásig; Új Levédia, Telki, 2017